Paradiski ja Les Arcs - hiihtokeskus
 • Paradiski les arcs la plagne lumilautailu hiihtokeskus laskettelukeskus
  Paradiski les arcs la plagne tapahtumat joulu hiihtokylä alppikylä
  Paradiski les arcs la plagne snow park lumilautailu
  Paradiski les arcs la plagne rinneravintola after ski
  Paradiski les arcs la plagne kylpylä after ski 1950
 • Paradiski les arcs la plagne offari offpiste laskettelu takamaastot
  Paradiski les arcs la plagne majoitus mökki hiihtokeskus laskettelukeskus
  Paradiski les arcs lumitykki hiihtokeskus laskettelukeskus
  Paradiski les arcs hotelli hiihtokeskus laskettelukeskus
  Paradiski les arcs la plagne lapset hiihtokoulu hiihtokeskus laskettelukeskus
 • Paradiski les arcs hiihtokyla alppikyla majoitus hotelli
  Paradiski les arcs la plagne hotelli hiihtokylä alppikylä Arc 1950
  Paradiski les arcs la plagne hiihtohissi tuolihissi laskettelukeskus hiihtokeskus
  Paradiski les arcs la plagne hiihtoalue laskettelu hiihtokeskus laskettelukeskus
  Paradiski les arcs la plagne funikulaari hiihtokeskus laskettelukeskus
 • Paradiski les arcs arc 1800 shoppailu after ski
  Paradiski les arcs la plagne maisema alppimaisema hiihtokeskus laskettelukeskus
  Paradiski les arcs la plagne alppimaisema hiihtokeskus laskettelukeskus
  Paradiski les arcs la plagne alppikylä hiihtokylä
  Paradiski les arcs la plagne after ski jääluola jääveistos

Paradiski – Portti nirvanaan

Ranskan Savoijin Tarentaisen laaksoa on siunattu lukuisilla hiihtokeskuksilla, jotka täyttävät takuulla jokaisen himolaskijan unelmat. Nopeuslaskusta tunnettu Les Arcs on yksi näistä unelmien täyttymyspaikoista.

Ranskalainen tekniikka ja tehokkuus yhdistyvät liikkumisen ja laskettelun osalta hämmästyttävästi Les Arcsissa. Pariisista lähtenyt luotijuna pysähtyy Bourg St. Mauricen asemalla kolmen tunnin kuluttua lähdöstä vaikka matkaa on 700 kilometriä. Tämän jälkeen lomalaiset suuntaavat vieressä odottavaan hiihtojunaan, joka vie suoraan hiihtoalueelle ja majoituksen äärelle.

Ranskalaiset osaavat tehdä elämästä nautinnollisen helppoa ja Les Arcs on rakennettu hiihtokohteeksi, jossa pääsee suoraan asunnosta lumelle ja päinvastoin. Kaikki Les Arcsin ja samaan alueeseen kuuluvan La Plagnen kylät on nimetty kyläkorkeuden mukaan ja niistä 1950 on viihtyisin.

Paradiski – Paratiisiin

Les Arcsin ja La Plagnen yhdistyminen laakson yli kulkevalla jättihissillä 2000-luvun alussa oli hiihtäjän onnenpotku, sillä kaksi valtaisaa hiihtoaluetta muodostavat nyt jättikokonaisuuden, joka ei jätä ketään kylmäksi. Yhdessä keskuksessa laskettavaa riittää koko viikoksi, mutta kokonaisuutena alue tekee lähtemättömän vaikutuksen. Kun pääsee lumelle, on matka paratiisiin alkanut. Ei siis ihme, että yhtenäistä aluetta kutsutaankin nimellä Paradiski.

Les Arcsin puolella kannattaa ehdottomasti mennä yli 3 200 metriin Aiguille Rougelleen. Offaria on tarjolla runsaasti, mutta rinteitä pitkin voi kiemurrella helpompaa reittiä alaspäin. Jos laskee kabiinin vastakkaiselle puolelle loistavaa offaria päätyy Villarogerin kylään, josta on hissiyhteys takaisin Les Arcsin alueelle. Mikäli taas päättää laskea alueen toisessa päässä kohti La Plagnea, kannattaa ottaa suunnaksi Peiseyn kylä, josta pääsee hisseillä joko takaisin Les Arcsiin tai sitten voi ottaa jättimäisen ”Vanoise Expressin” ja piipahtaa La Plagnen puolella. Mahdollisuuksia on valtavasti!

Oppaan kanssa takamaastoon

Oppaan avulla valtavasta alueesta saa parhaimman käsityksen ja takuulla hyvää laskettavaa. Jyrkkiä kuluaareja on uskomattoman paljon ja todellisia isoja haasteita riittää kovimmillekin tykeille. Toisaalta perheet ja harrastajat viihtyvät myös erinomaisesti, kun kaikki on lähellä ja helposti saavutettavissa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Oppaista parhaat ovat sekä hiihdonopettajia että vuoristo-oppaita ja satsaus ammattilaiseen todellakin palkitaan. Tutulla ja samantasoisella porukalla saa päivästä kaikkein eniten irti. La Plagnen puolella legendaarisen Bellecoten pohjoisseinää alas katsoessa näkee suksenkärkien alla laakson pohjan ja vatsanpohjaan tulee odottava tunne, ennen kuin kilometrejä pitkä lasku alkaa päätyen laaksossa sijaitsevaan ravintolaan ja bussikyytiin takaisin hisseille.

160 hissiä

Paradiski ei ole ilmeisesti perheiden suosion takia noussut suomalaisten freeride –laskijoiden paikaksi. Ranskalaiset maailmanluokan laskijat ovat sen sijaan löytäneet keskuksen ja tietävät, että lumisateen jälkeen ei ole kiirettä, sillä lääniä riittää. Kilpajuoksua ei siis ole, mutta on myös valitettavaa, että offareilla liikkuu paljon omin päin porukkaa, jotka osaamattomalla toiminnallaan aiheuttavat vaaratilanteita.

On selvää, että Paradiskin massiivinen hissimäärä tarkoittaa myös jättimäistä rinnemäärää. Rinnehiihdosta nauttivien ei siis kannata säikähtää, koska silläkin saralla riittää seikkailtavaa. On aivan varmaa, että jokainen löytää alueelta itselleen mieluisaa laskettavaa.

Plussat

 • Järisyttävät offarimahdollisuudet
 • Jättimäinen alue
 • Kaikille kaikkea

Miinukset

 • Vanhempien kylien ruma rakennustyyli
 • Hintataso
 • Pitkä matka laaksoon esim. edullisemmille ostoksille