Tourmalet - hiihtokeskus
 • Tourmalet, laskettelukeskus, Ranska
  Tourmalet, laskettelukeskus, laskettelurinteet
  Tourmalet, maastohiihto, Payolle, Campan
  Tourmalet, hiihtohissi, tuolihissi, La Mongie
  Tourmalet, Bareges, La Mongie, Bagneres, alppikylä

Tourmalet – Ranskan Pyreneiden suurin laskettelukeskus

Monelta laskijalta unohtuu usein, ettei alppimaana tunnetun Ranskan rinnetarjonta rajoitu vain Alppeihin. Laskemaan pääsee nimittäin myös eteläosassa Pyreneillä, jossa maan suurin hiihtoalue on Grand Tourmalet.

Tourmalet sijaitsee Pyreneillä ja vain kahdenkymmenen kilometrin päässä Espanjan rajasta. Ranskan Pyreneiden suurin hiihtoalue muodostuu kahdesta varsin erityyppisestä hiihtokeskuksesta – La Mongiesta ja Barègesista, jotka ovat hissiyhteydessä keskenään.

Tourmalet – Historiaa ja ennätyksiä

Paitsi Ranskan Pyreneiden suurin, on Tourmaletin vuonna 1936 avattu Barèges myös Ranskan vanhimpien hiihtokeskusten joukossa. Chamonix on muutaman vuoden vanhempi samoin kuin Les Deux Alpes, joka tosin suljettiin hetkeksi samoihin aikoihin kuin Barèges avasi ensimmäisen oman hissinsä. Tämän vuoksi Barègesia voidaan tarkastelutavasta riippuen pitää joko maan toiseksi tai kolmanneksi vanhimpana laskettelukeskuksena.

Pitkästä historiasta huolimatta Tourmaletin seutu tunnetaan maailmalla hiihtokeskuksia paremmin La Mongien yllä kulkevasta Pyreneiden korkeimmasta autotiestä Col du Tourmaletista. Tie kulkee parhaimmillaan vaikuttavassa 2 115 metrin korkeudessa merenpinnasta. Lisäksi Col du Tourmalet on kuulunut Tour de Francen (Ranskan ympäriajon) vakionäyttämöihin vuodesta 1910 saakka.

Hiihtokylät kahdesta maailmasta

Tourmaletin hiihtokylät La Mongie (1 800 m) ja Barèges (1 250 m) sijaitsevat kumpikin kuuluisan tien huippukohtaa matalammalla. Hiihtohissit vievät kuitenkin parhaimmillaan reippaasti yli 2 500 metrin korkeuteen, ja alue onkin reippaasta korkeudesta johtuen talvisin varsin lumivarmaa.

Lähellä toisiaan sijaitsevat hiihtokylät ovat molemmat talvisin lumivarmoja, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Siinä missä Barèges on söötti, nauhamaiseksi rakennettu pikkukylä katukauppoineen, edustaa La Mongie täysin päinvastaista vuoristoasutusta. La Mongie kun on ilmeeltään äärimmäisen moderni urheilukeskus, jota lukuisat suuret hotellirakennukset täplittävät.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Barèges ja helpot laskettelurinteet

Kahden kylän lähirinteiden laskuvalikoimat poikkeavat toisistaan aivan yhtä väkevästi kuin niiden julkisivutkin. Barèges on helpompi pala nieltäväksi ja hyvä paikka aloittelijalle ensimmäisiin laskuihin. 1 850 metrin korkeudessa sijaitsevalta hissiasemalta alkavat vihreät ja siniset laskut Lienzin metsissä sopivat mainiosti myös kokeneemmalle laskijalle alkulämpöjen ottamiseen.

Lähtökohtaisesti sympaattinen Barèges tarjoaa juuri sitä mitä Pyreneiden laskettelukeskukselta osaa odottaa: kauniita rinteitä metsien keskellä. Kohde on selkeästi naapuriaan La Mongieta helpompi, mutta myös haastavaa laskettavaa on tarjolla. Ankkurihissillä pääsee 2 000 metriin ja metsäiselle Ayren alueelle, jonka pitkät mustat ja punaiset rinteet ovat jo varsin vauhdikkaita.

La Mongien monipuolinen laskettelukeskus

La Mongie sijaitsee noin kymmenen kilometriä Barègesista itään, ja tarjoaa laskijalle naapuriaan kattavamman valikoiman laskettelurinteitä. Hiihtokeskuksen rinnekartassa yksikään väri ei korostu liiaksi, vaan tarjolla on mukavan pituisia osuuksia kaikille halukkaille. Harrastajatason laskutaidoilla saakin jo lähes koko rinnevalikoiman käyttöönsä.

Myös jyrkät pätkät ovat La Mongiessa paremmin mukana tarjonnassa, mikä miellyttää etenkin vauhdinnälkäisiä laskijoita. Suurimmaksi osaksi laskettelu tapahtuu Barègesista poiketen puurajan yläpuolella, joten laskun päätepisteen näkee usein jo yläasemalta.

Kahden keskuksen vertaileminen on tietysti tietyssä mielessä turhaa puuhaa, sillä kattavan hissi- ja rinneverkoston ansiosta yhtenäisellä alueella pääsee liikkumaan yhdellä hissilipulla täysin vapaasti. Ympäri Tourmaletia ankkurihissit ovat edelleen valitettavan yleinen nousemistapa, mutta kahden keskuksen välinen vuori ylitetään onneksi molemmista suunnista tuolihisseillä.

Pic du Midi de Bigorre ja tähtitornin off-pisteet

Tourmaletissa on yksi nähtävyys ylitse muiden jopa niille, jotka eivät itse laskettele: Pic du Midi de Bigorre -huippu ja sinne 1800-luvun lopulla valmistunut tähtitorni. Kyseinen 2 877 metrin korkeudessa sijaitseva observatorio on käytössä vielä nykyään. Hauskana yksityiskohtana tähtitornin tähtihetki ajoittuu 1960-luvulle, jolloin NASA valmisteli historiallista Apollo-avaruusohjelmaansa tutkimalla Kuuta juuri Pic du Midin observatoriosta käsin.

Nykyään observatorion yhteydessä toimii huikea näköalaravintola, josta nauttivat muutkin kuin tähtitieteilijät. Pic du Midille nouseminen onnistuu vaivatta kahdella La Mongiesta lähtevällä gondolihissillä ja nousu kannattaa ehdottomasti suorittaa ainakin kerran matkallaan.

Taitaville laskijoille tähtitornin huippu on vieläkin kiinnostavampi määränpää, sillä koko Tourmaletin hienoimmat ja haastavimmat off-piste –laskut alkavat Pic du Midiltä. Avoimen maaston offarilaskuissa riittää La Mongiessa vauhtia ja vaihtelua sekä suksilla että lumilaudalla, ja Pic du Midi on taitavalle ehdottomasti paras paikka aloittaa laskunsa.

Tourmalet sopii lumilautailuun

Offarilaskettelu Tourmaletin avoimessa maastossa sopii hyvin myös lumilautailijoille, jos nämä snow parkistaan malttavat toviksi irtautua. La Mongien ja Barègesin välissä sijaitsevasta temppupaikasta nimittäin löytyy nimittäin reilejä, bokseja, wallride, krossirata ja halfpipe.

Läheiseltä Atlantin rannikolta paikalle saapuneet surffaajat ovat lautailleet Tourmaletin lumilla jo 1970-luvulta saakka, ja suosittujen lautailuharrastusten vaikutus näkyy yhä lumilautailijoiden vahvana edustuksena rinteissä. Parhaita lautailupaikkoja palvelevat nopeat tuolihissit, ja hyvälaatuinen parkki tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon tunnetummille alppikohteille.

Hiihtokylissä hiljaista

Majoitusta löytyy La Mongiesta ja Bagèresista, sekä hieman kauempaa Bagneresista ja Campanista. Tarjolla on niin hotelleita kuin vuokra-asuntojakin, ja se missä majoittuminen on parasta riippuu lähinnä omista mieltymyksistä. Yleensä laskettelijoiden kannattaa kuitenkin yöpyä joko Barègesissa tai La Mongiessa, joissa on tarjolla runsaasti ski in / out -vaihtoehtoja.

Laskemisen välipäivinä sekä Barèges että La Mongie tarjoavat näennäisesti erilaisista puitteistaan huolimatta varsin vähän mahdollisuuksia oheistoiminnalle. Kylistä löytyy lähinnä ruoka- ja urheiluvälinekauppoja, joten shoppailemaan ei varsinaisesti alueella pääse.

Mikäli haluaa suunnata lähelle luontoa muuten kuin laskettelemalla, voi hyödyntää paikallisia latuja. Parhaat hiihtoreitit löytyvät La Mongien koillispuolelta Campanin ja Payollen viidenkymmenen kilometrin mittaisesta latuverkostosta.

After skitä ja uhkapelejä

Lieneekö lautakansan läsnäololla vaikutusta asiaan, mutta Tourmalettin hiihtokeskusten after ski on tyypillistä Ranskaa selkeästi menevämpää. Ilonpitoon ei tosin ole pakko ottaa osaa, sillä meininki tuntuu keskittyvän hotellien sijaan selkeästi erillisiin menopaikkoihin, baareihin ja pubeihin, joten puhdas rentoutuminenkin onnistuu laskulomailijalta.

Illankoittoa voi baarien ohessa juhlistaa myös La Mongien valaistussa rinteessä laskulla, johon on tapana yhdistää tuhti ruokailu. Kolmas vaihtoehto on hurauttaa La Mongiesta puolen tunnin verran autolla pohjoiseen ja Bagnères de Bigorren kaupunkiin, josta pelurit löytävät iltojensa ratoksi suurehkon kasinon.

Tourmalet – Pyreneiden toimiva laskettelukeskus

Tourmalet jää helposti Ranskan alppikeskusten varjoon, mutta tämä näkyy paikalle saapuville pelkkänä ruuhkattomuutena. Tourmalet nimittäin tarjoaa perillä loistavaa laskettavaa etenkin harrastajille, lumilautailijoille ja off-piste –tykittäjille. Myös jyrkkää laskumaastoa löytyy jonkin verran, mutta moni jää silti kaipaamaan lisää.

Ulkomailta Tourmaletiin lentävälle laskettelijalle paras määränpää on Toulouse-Blagnicin lentoasema. Koneen laskeuduttua Toulousesta jää ajettavaksi enää vähän yli kahden tunnin matka.

Artikkelin pääkuva: flickr / Tourisme Grand Tourmalet

Plussat

 • Lumilautailijat otettu kaikessa huomioon
 • Paljon hyviä rinteitä harrastajatason laskijoille
 • Tähtitornin upeat maisemat ja off-pisteet

Miinukset

 • Alemmilla rinteillä runsaasti ankkurihissejä
 • Vähän jyrkkää laskettavaa
 • Kylien vähäiset oheispalvelut