Valmorel - hiihtokeskus
 • Valmorel tuolihissit
  Valmorel laskettelijat
  Valmorel laskettelu off-piste
  Valmorel ravintolat
  Valmorel alppikylä
 • Valmorel-ski
  Valmorel-ski-mountains
  Valmorel-ski-4
  Valmorel-ski-3
  Valmorel-ski-2

Valmorel – Tarentaisen suuri ja rauhallinen hiihtokeskus

Savoijissa, Tarentaisen laaksossa sijaitseva Valmorel la Belle on viimeisimpiä Ranskaan perustettuja suuria hiihtokeskuksia. Laskettelukeskus avasi rinteensä 1970-luvun lopulla, ja on tähän päivään saavuttaessa kasvanut varsin monipuoliseksi laskupaikaksi.

Valmorel ei ole syntynyt vähitellen tai sattumalta, vaan se on tietoisesti rakennettu alusta alkaen toimimaan nimenomaan kilpailukykyisenä laskettelukeskuksena. Lopputulos on kaunis ski in / out –periaatteella toimiva alppikylä sekä monipuolinen rinnevalikoima kiinnostavassa maastossa.

Tarentaisen laakson laskettelukeskukset

Valmorel kasvoi viimeksi tuntuvasti 2000-luvulla, kun uusi tuolihissi yhdisti läheisen Saint François Longchampin samaan hissijärjestelmään. Kahden laskettelukeskuksen muodostama Le Grand Domaine -hiihtoalue kattaa nykyisin 150 rinnekilometriä ja yli viisikymmentä hiihtohissiä.

Rinteistä noin kaksi kolmannesta on arvioitu vaikeudeltaan helpoiksi, minkä vuoksi kokeneet laskijat usein väheksyvätkin Valmorelin ja Le Grand Domainen tarjontaa. Hiihtokeskus joutuu myös kilpailemaan asiakkaistaan aivan naapurista löytyvän Kolmen laakson kohteiden, kuten Courchevelin ja Meribelin kanssa.

Myös muut Tarentaisen laakson kohteet, kuten Val d’Isère tai Paradiskin Les Arcs ja La Plagne ovat monille Valmorelin ohitse ajavia vaihtoehtoja. Tämän vuoksi valtaosa kanssalaskijoista Le Grand Domainessa onkin kansalaisuudeltaan paikallisia ranskalaisia, jotka jo tietävät paikan hyväksi.

Laskuharrastuksen alkeita Valmorelissa

Valmorel mielletään voimakkaasti aloittelijoiden ja lapsiperheiden kohteeksi. Hiihtokeskukseen mahtuu toki paljon muutakin, mutta kukaan ei voi ainakaan väittää että tarjonta vasta-alkajille jäisi jotenkin puutteelliseksi. Ensimmäisten laskujen karsinoita löytyy ripoteltuna laakson hiihtokyliin (Valmorel, Doucy-Combelouvière, La Charmette Le Crey ja Saint François Longchamp) peräti kuusi kappaletta, joista kaksi on varattu pelkästään perheen pienimpien käyttöön.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vieläkin mukavampaa uuden harrastuksen opettelusta Valmorelissa tekee täysi rauha ja ruuhkattomuus. Laskutaitojen vähitellen hioutuessa aloitteleva laskija voikin siirtyä portaattomasti vihreiden rinteiden kautta sinisiin ja punaisiin laskuihin.

Lasketellen kylästä kylään

Harrastajatason laskijat viihtyvät Valmorelissa jopa aloittelijoita paremmin. Sinisiä ja punaisia nautiskelurinteitä on kaikkialla ja lähes koko hiihtokeskuksen tarjonta onkin harrastajan laskutaidoilla käytettävissä.

Samoilla laskutaidoilla voi hissejä ja rinteitä yhdistelemällä matkustaa vaikka koko hiihtoalueen vastakkaisella puolella sijaitsevaan St François Longchampiin ja takaisin. Vuorta ylittäessä kannattaa kyseisellä matkalla ehdottomasti piipahtaa tuopilla tai murkinalla huippupaikalta löytyvässä L’Alpage-rinneravintolassa.

Le Grand Domainen haastavat rinteet

Useimmat jyrkkien rinteiden perään haikailevista kääntävät Valmorelissa katseensa Col du Mottetin tai Col du Madeleinen hiihtoalueiden suuntaan, joista löytyy jo varsin vauhdikkaita pätkiä. Kokeneet laskijat pitävät Le Grand Domainia kuitenkin usein heikkona vaihtoehtona Tarentaisen laakson muille hiihtokohteille, mutta hyviä laskuja on silti löydettävissä täältäkin.

Valmorelin haastavien rinteiden laatu ei yleensä olekaan syy eksperttilaskijoiden vähättelylle. Huomion vähäisyys johtuukin lähinnä vauhdikkaiden laskujen pienestä määrästä sekä kilpailun kovuudesta Tarentaisen laaksossa ja lähiseudulla. Niille laskijoille, joille mustalla värillä merkityt rinteet toimivat pihvin sijaan pelkkänä loman mausteena, on Valmorelin ja Le Grand Domainen tarjonta varsin passeli kokonaisuus.

Off-piste -seikkailua ja lumilautailua

Jyrkkää laskumaastoa voi halutessaan jatkaa off-pisteillä, joiden tarjonnassa rajana on lähinnä oma mielikuvitus. Hissien yläasemilta löytyy useaan suuntaan hyviä laskulinjoja ja harrastamaan pääsee sekä puurajan ylä- että alapuolella. Olosuhteet kruunaa ruuhkattomuus, minkä ansiosta koskematonta lunta on talvikaudella varmasti riittävästi kaikille halukkaille.

Jyrkkää off-maastoa kannattaa metsästää esimerkiksi Saint François Longchampin puoleiselta Massif de la Lauzierelta. Jos omat laskutaidot ovat tarpeeksi hyvät, voi säätilan suosiessa harkita oppaan palkkaamista ja suunnata hiihtäen Kolmen laakson suuntaan. Offariseikkailu Valmorelista Bellevilleen on ehdottoman hieno tärppi!

Parkkilaskijat löytävät Valmorelin kylän yläpuolelta Snowzonen kaksi snow parkia ja krossiradan. Parkista löytyvät perinteiset boxit ja reilit, sekä halfpipe. Laskut ovat hyviä, mutta käsittämättömästi parhaille freestyle-laskupaikoille pääsee edelleen vain ankkurihissillä, mikä takuulla harmittaa etenkin lumilautailijoita.

Tunnelmallinen ranskalaiskylä

Laskupäivän päätteeksi kelpaa vetäytyä takaisin kylään ja hotelliin. Les Avanchers-Valmorelin alppikylässä korostuvat samat asiat kuin sen rinnevalikoimassakin: perheystävällisyys ja käytännöllisyys. Kaikki sijaitsee kävelymatkan päässä rinteistä ja omasta hotellista, majoitus toimii ski in / out -periaatteella ja tunnelma on yleisesti rentoa ja koko perheelle sopivaa.

Ravintolavalikoimasta löytyy niin paikallisia Savoijin herkkuja kuin kansainvälisempääkin ruokalistaa. Ruokailun ohella muut shoppailumahdollisuudet tosin jäävät hyvinkin rajallisiksi, eikä pääkadun varrella olekaan juuri muuta kuin ruoka- ja urheilukauppoja.

Valmorelin rauhallinen after ski

Ranskalainen kylä on valikoiman pienuudesta huolimatta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Onpa Valmorelille myönnetty myös Ranskassa arvostettu Familie Plus –palkinto kertomaan palvelun ystävällisyydestä ja julkisivun kauneudesta.

Myös Valmorelin hillitty after ski on perheiden makuun, mutta tuottaa monille muille pettymyksen. Baarit ja ravintolat ovat avotakkoineen tunnelmallisia ja löytyypä kylästä discokin, mutta meininki on Ranskan tapaan parhaimmillaankin varsin hillittyä.

Aloittelijoiden ja nautiskelijoiden Valmorel

Valmorel la Belle on mainio perhekohde, jossa viihtyvät aloittelijoiden lisäksi myös harrastajatasoiset laskijat. Laskettavaa on runsaasti, rinteet ovat ruuhkattomia ja kylät todella kauniita. Lumilautailijat harmittelevat ankkurihissien yleisyyttä ja bilettäjät jäävät helposti humppaamaan itsekseen, mutta lapsiperheet, sporttiset nautiskelijat ja aloittelijat viihtyvät Valmorelissa ja Le Grand Domainessa aivan varmasti.

Valmorel sivukeskuksineen sijaitsee ulkomaisen laskijan näkökulmasta varsin näppärällä paikalla, usean kansainvälisiä lentoja palvelevan lentokentän lähisäteellä. Hyviä kohteita lennolle ovat esimerkiksi Chambéry, Lyon ja Geneve, joista kaikista on alle kahdensadan kilometrin ajomatka ja säännöllinen bussiyhteys Valmoreliin.

Artikkelin pääkuva: flickr / antoine.pardigon

Plussat

 • Loistava tarjonta lapsiperheille ja aloittelijoille
 • Ruuhkaton
 • Iloiset ja tunnelmalliset hiihtokylät

Miinukset

 • Paljon ankkurihissejä
 • Vähän jyrkkää laskettavaa (verrattuna lähikohteisiin)
 • Vaisu after ski