Adelboden - hiihtokeskus
 • Adelboden rinnelasku laskettelu
  Adelboden laskettelu rinnelasku
  Adelboden rinneravintola
  Adelboden rinneravintola laskettelijat alppimaja
  Adelboden pulkkamaki
 • Adelboden laskettelu perhe
  Adelboden maastohiihto Engstligenalp
  Adelboden laskettelijat
  Adelboden iglu ravintola engstligenalp
  Adelboden alpit maisema

Adelboden – Laskettavaa kaikille

Sveitsistä löytyy Zermattin ja St. Moritzin kaltaisia maailmankuuluja laskettelukeskuksia, mutta joukossa on myös vähemmän tunnettuja helmiä. Lähes samassa mittaluokassa Sveitsin suurten kanssa painii myös selkeästi heikommin tunnettu Adelboden-Lenk, joka on maan parhaita matkakohteita lumilautailijoille ja harrastajatasoisille laskijoille.

Adelbodenin kolmentuhannen asukkaan perinteinen alppikylä sijaitsee 1 350 metrin korkeudessa Bernin kantonissa. Suomalaisille Adelboden on tunnetuin siellä järjestettävistä alppihiihdon maailmancupin osakilpailuista, mutta alue tarjoaa mukavat puitteet myös toiminnalliselle hiihtolomalle.

Pujottelua ja pitkiä perinteitä

Adelboden on toiminut laskijoiden ja muiden alppimatkaajien lomakohteena jo 1880-luvulta saakka, jolloin kylän ensimmäinen hotelli avasi ovensa. 2010-luvulle tultaessa Adelboden on kuitenkin jäänyt monien suositumpien alppikohteiden varjoon, vaikka edellytyksiä suurempaankin suosioon olisi.

Nykyisin Adelboden tunnetaan ensisijaisesti tammikuussa järjestettävistä alppihiihdon maailmancupin osakilpailuista, eli Chuenisbärgli-rinteessä laskettavista miesten pujottelusta ja suurpujottelusta. Suuri hiihtokeskus kuitenkin tarjoaa suuret ja hyvälaatuiset puitteet myös henkilökohtaiseen lasketteluelämykseen.

Suuri ja hajanainen laskettelualue

Adelboden-Lenkin laskettelualue on suomalaiselle valtava, reilusti yli 200 rinnekilometriä kattava kokonaisuus, mutta Sveitsin keskusten mittakaavassa kohde on vain hieman keskivertoa suurempi. Laskettelurinteet jakautuvat kuuteen erilliseen alueeseen, mutta kaksi kolmasosaa koko laskumaastosta on keskittynyt suurelle Adelbodenin ja Lenkin kylien väliselle Sillerentaal-Hahnenmoos-Metsch –alueelle.

Pienemmät samalla hissilipulla käytettävät hiihtoalueet eivät ole hissiyhteydessä pääalueeseen. Ne kuitenkin tarjoavat etenkin pidemmällä lomalla ylimääräistä nähtävää sekä mukavia erikoisuuksia.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Esimerkiksi Elsigbachin ja Höchstin ala-asemien yläpuolella sijaitseva Elsighorn-Metschalp-Elsigenalp tarjoilee loistavia rinteitä harrastajatasoisille, kun taas Engstligenalpin hiihtoalueelta löytyy laaksojen parasta offaria taitaville laskijoille. Adelbodenin yläpuolinen TschentenAlp ja päähiihtoalueesta laakson vastakkaisella puolella sijaitseva Lenk-Betelberg puolestaan ovat täynnä lempeitä sinisiä ja punaisia rinteitä aloittelijoille ja harrastajille.

Loivat ja leveät laskettelurinteet

Koko Adelbodenissa rinteet ovat yleisesti loivia ja leveitä, mikä sopii hyvin harrastajatasoisille nautiskelijoille ja itsevarmoille aloittelijoille. Ympäröivät pikkukeskukset kylineen ovat mukava lisämauste laskuelämykseen, mutta viikon laskulomalla riittää pääalueellakin laskumaastoa pitkäksi aikaa.

Adelbodenin kylän eteläpuolelta, Oeyn ala-asemalta, nousee Sillerenbühliin 1 970 metrin korkeuteen gondolihissi, jonka Bergläger-yläasemalta suuri hiihtokeskus avautuu koko komeudessaan. Ruuhkattomalla ja lumivarmalla alueella on tarjota monipuolisia laskettelurinteitä kaikille taitotasoille ja sen lukuisat rinneravintolat rikastuttavat laskupäivää entisestään.

Berglägerin yläasemalta pääsee Sillerenbühlin kautta hissejä ja sinisiä rinteitä yhdistelemällä Geilsiin, josta löytyy koko hiihtokeskuksen paras hiihtoalue pienille lapsille. Hieman kokeneemmat aloittelijat puolestaan löytävät eniten valikoimaa Lenkin ja Metschin puoleisilta sinisiltä ja helpoilta punaisilta rinteiltä.

Vähemmän haastavaa laskettavaa

Harrastajatason laskijoille on hyvää maastoa ympäri Sillerentaal-Hahnenmoos-Metsch –päähiihtoaluetta. Taitavia laskijoitakaan ole unohdettu, vaikka tarjonta heille onkin hieman laihempaa. Geilsin yläpuoleiselta Luegli-huipulta starttaa muutamia pitkiä mustia laskuja ja myös alppihiihdon maailmancupin kisarinne Chuenisbärgli kannattaa ehdottomasti testata.

Adelbodenin haastavat rinteet tosin on laskettu nopeasti läpi ja taitava alkaakin etsimään haasteita muualta. Rinteiden vierellä voi monessa paikassa laskea helppoa offaria. Vaikeampia takamaastoja voi puolestaan hakea vaikka laakson toiselta puolelta Engstligenalpista. Tällöin mukana kannattaa kuitenkin olla parhaat paikat tunteva paikallinen opas.

Perheystävällinen naapurikeskus

Pelkästään päähiihtoalueella riittää laskettavaa pitkäksi aikaa, mutta yli viikon hissilipulla käyttöön aukeaa myös läheinen Gstaad. Adelboden on niin laaja, että pelkästään sitä ympäröivien pikkukylien lisäarvo on laskijalle yleensä kyseenalainen. Perheystävällinen ja kaunis Gstaad on kuitenkin mukava vaihtoehto esimerkiksi yhdeksi laskupäiväksi viikossa.

Laskettelun ohella Adelbodenista löytyy hyviä hiihtolatuja etenkin Unter dem Birgin yläpuoleisesta Engstligenalpin luonnonkauniilta hiihtoalueelta. Toinen hyvä vaihtoehto maastohiihtäjille on suunnata suksensa Lenkin ja Walleggin yläpuoleiselle Leiterli-Mülkerblattenin alueelle, josta hoidettuja latuja löytyy vielä lisää.

Sveitsin parhaita lautailupaikkoja

Lumilautailijat nauttivat Adelbodenin runsaslumisista takamaastoista ja leveistä rinteistä. Hiihtokeskus lukeutuukin Sveitsin parhaisiin lautailukohteisiin. Alueen ehdottomasti paras paikka lautailijoille löytyy Hahnenmoosista, joka on myös Gran Masta Park –snow parkin kotipaikka.

Gran Masta Park on useiden ammattilautailijoiden harjoituspaikka ja kolme eri vaikeustason laskulinjaa varmistavat omiin taitoihin soveltuvat laskut. Alueella on myös krossirata, välinetestaus, baari, grilli ja livemusiikkia.

Aivan Gran Masta Parkin vierestä löytyy myös ruokaa, juomaa ja hotellimajoitusta tarjoava Berghotel Hahnenmoos. Hotelli onkin usein lautailijoiden ja new school –laskijoiden valitsema yöpymispaikka.

Rauhallinen pikkukylä Alpeilla

Lisää majoitusvaihtoehtoja löytyy sekä Adelbodenista, Lenkistä, että pienemmistä kylistä. Majoittumiseen näistä ehdottomasti paras on Adelboden, joka on täynnä hyviä kolmen ja neljän tähden hotelleita. Erityismaininnan ansaitsee herkullisella ruokalistalla varusteltu komean italialaistyylinen The Cambrian –hotelli, joka sijaitsee kävelymatkan päässä kylän keskustasta ja hiihtohisseistä.

Myös suurin osa hiihtokeskuksen yöelämästä ja after skistä on keskittynyt Adelbodenin alppikylään, jossa illanviettoon on tarjolla muutamia meneviä discoja ja reipasta tavernameininkiä. Yksittäisiä paikkoja lukuunottamatta ei meno katukuvassa kuitenkaan karkaa lapasesta, mikä sopii hyvin lapsiperheille.

Palveluvalikoimaan kuuluu vaate- ja urheiluvälineliikkeitä, mutta alppikohteille tyypillinen loisto hienoine erikoisliikkeineen puuttuu kylästä kokonaan. Tämä varmistaa rennon alppitunnelman läsnäolon, mutta rajoittunut palveluvalikoima harmittaa etenkin niitä turisteja jotka eivät laskettele.

Adelboden sopii kaikille

Ruuhkaton Adelboden-Lenk on laskettelukeskus, joka jää usein syyttä tunnetumpien sveitsiläiskohteiden jalkoihin. Alueella on runsaasti tarjottavaa lähes kaikille laskijatyypeille ja vain ekspertit jäävät kaipaamaan enemmän parempia rinteitä. Erityisen hyvä Adelboden-Lenk on itsevarmoille aloittelijoille, harrastajatasoisille laskijoille sekä lumilautailijoille.

Helpoiten Adelbodeniin matkustaa lentämällä Sveitsin pääkaupunkiin Berniin, josta ajomatkaa perille jää alle tunti. Muita harkitsemisen arvoisia lentoasemia ovat Basel, Zürich ja Geneve, jotka kaikki sijaitsevat alle kolmen tunnin ajomatkan sisällä hiihtokeskuksesta.

Plussat

 • Suuri ja ruuhkaton
 • Paljon laskettavaa oikeastaan kaikille
 • Loistava kohde lumilautailuun

Miinukset

 • Lähikylät eivät hissiyhteydessä
 • Jyrkkä laskettava loppuu nopeasti
 • Yleisesti lyhyet rinteet