Andermatt - hiihtokeskus
 • Andermatt kylä maisema
  Andermatt alppimaisema
  Andermatt alppikylä
  Andermatt sveitsi kadut
  Andermatt hiihtoalue
 • Andermatt sveitsi
  Andermatt lumilautailija gondolihissi
  Andermatt pulkkämaki
  Andermatt lapset

Andermatt – Uuteen loistoon

Sveitsin Alppien keskeiseen risteyskohtaan perustetun Andermattin kylän kultakausi kesti 1980-luvulle saakka ja päättyi kun Gotthardin alitse kulkeva maantietunneli avattiin. Tunnelin myötä aiemmin kiireinen alppikeskus vaipui hiljaisuuteen läpikulkijoiden ohjautuessa uudelle reitilleen ja hiljaisuutta on kestänyt aina tähän päivään saakka. Tilanne saattaa kuitenkin olla muuttumassa ja sveitsiläiskeskus ponnahtanee pian takaisin hiihtomaailman kartalle.

Tunnelin myötä pienentyneet turistimäärät tarkoittivat taloudellisesti haastavia aikoja kylässä ja aiemmin brittilaskijoiden täyttämä ja kiireinen hiihtokeskus vaipuikin pitkään horrokseen. 1980-luvulta alkaen Andermatt on ollut tunnettu lähinnä hiihtopummien salaisena pakopaikkana ja hyvänä offarikohteena taitaville laskijoille.

Hidas palautuminen entiseen loistoon otti ensi askeleitaan vasta kolme vuosikymmentä myöhemmin 2010-luvulla. Uutta suuntaa näyttää egyptiläissyntyinen miljardööri Samih Sawiris, joka on ottanut Andermattin kehityksen tehtäväkseen.

Laskettavaa koko perheelle

Andermattin laajempi hiihtoalue on Gotthard-Oberalp ja siihen kuuluvat hiihtokeskukset Nätschen, Gütsch, Gemsstock, Winterhorn ja Sedrun. Heti kylän yläpuolella avautuvien Nätschenin ja Gütschin tarjonta koostuu lähinnä lyhyistä sinisistä ja punaisista rinteistä. Tämä aurinkoinen alue soveltuukin erinomaisesti aloittelijoille.

Toisella puolella laaksoa Andermattin yllä on lähes kolmen kilometrin korkeuteen kurkottava Gemsstock ja koko hiihtokeskuksen kuuluisimmat laskut. Taitavien laskijoiden kannattaa testata ainakin varjon puoleinen pitkä musta Bernhard-Russi –rinne. Nautiskeluun löytyy upeita maisemia rauhalliseen tahtiin tarjoileva punainen St. Anna-gletscher –lasku. Gemsstockin yläosissa on myös kaksi pienehköä jäätikköä ja sen alapuolelta Gurchenalpista löytyy halfpipella varustettu snow park temppulaskijoille.

Vain lyhyen matkan päästä Andermattista on Hospentalin pikkuinen alppikylä ja sen yläpuoleinen Winterhornin hiihtokeskus. Rinteiltään Winterhorn muistuttaa selkeimmin Nätschen / Gütscheniä ja tarjoilee etupäässä helppoa laskettavaa aloittelijoille. Winterhornista löytyy kuitenkin myös tuhat metriä laskettavaa korkeuseroa, josta taitavammatkin laskijat nauttivat.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vielä kauempaa Gotthardin solasta löytyy samaan hiihtoalueeseen kuuluva Sedrun, joka ei ainakaan vielä ole kovin kiinnostava kohde laskettelijoille. Sedrunissa on vain muutamia hissejä ja vähäisesti laskettavaa, mutta sieltä löytyy myös pidemmillä reissuilla rentoutumiseen hyvin sopiva kylpylä.

Kylien välillä pääsee liikkumaan Gotthard Bahn-junalla. Tulevien vuosien kehityssuunnitelmaan kuuluu myös hissiyhteyden rakentaminen Sedrunin ja Nätschenin välille.

Lumivarman hiihtokohteen puuttomat takamaastot

St. Gotthardin solan porttina toiminut Andermatt tunnettiin horrosvuosinaankin loistavana offarikohteena, jonka viehätystä hiljainen kylä ja läheinen varuskunta tosin heikensivät. Kehitystyön käynnistyttyä 2010-luvulla tarjolla on samat puitteet kuin vaikeampinakin aikoina. Hyvien rinteiden lisäksi uusia piirteitä ovat vähitellen vilkastuva hiihtokylä ja rinneravintolat jokaisella hissiasemalla.

Puuterikohteena Andermatt on lumivarma ja tarjoilee oman rauhan lisäksi laskettelua jäätiköillä ja jyrkissä kuruissa. Metsälaskua ei kuitenkaan ole lainkaan tarjolla, vaan offareilla painellaan poikkeuksetta puuttomassa ympäristössä. Parhaat rinteiden ulkopuoliset laskupaikat löytyvät hiihtoalueen korkeimmalta vuorelta Gemsstockista. Testata kannattaa ainakin suositut Giraffe- ja Geissberg-takamaastot.

Kaunis ja kasvava Andermattin kylä

Andermattin kauniin pikkukylän lävitse puksuttava alppijuna täydellistää postikorttimaisen Sveitsi-maiseman, jollaista ei muualta ole löydettävissä. Kaunis ja maaseutumainen miljöö tarjoillaan toki vilkkaan after skin kustannuksella. Idyllisessä pikkukylässä ei ole kovinkaan montaa illanviettopaikkaa. Pubit ovat pääsääntöisesti avoinna vain päivisin ja yökerhojakin Andermattista löytyy vain muutamia. Meno kylässä ei koskaan ylly kovinkaan vauhdikkaaksi.

Tämä saattaa kuitenkin olla muuttumassa hyvinkin pian turistimäärien kasvaessa valtavien investointien ja kylän jatkuvan laajentamisen myötä. Ja jos afteri jättääkin edelleen toivomisen varaa, paikkaavat Andermattin pääkadun lukuisat korkeatasoiset ravintolat tätä puutetta. Katukuvassa paikallisten lisäksi yleisimpiä ovat italialaiset laskettelijat.  Vaikka läheisen varuskunnan merkitys on kylmän sodan ajoista heikentynyt jatkuvasti, ovat Sveitsin armeijan sotilaat yhä yleinen näky Andermattin kaduilla ja ravintoloissa.

Hospental hyvänä vaihtoehtona

Mikäli pikkukylänsä haluaa vaihtaa vieläkin pienempään ja edullisempaan, kannattaa harkita majoittumista läheisessä Hospentalissa. Kulkuyhteydet ovat alueella hyvät ja etäisyydet lyhyitä. Hospentalissakin on omat rinteensä aivan kylän yläpuolella, kuten muuallakin St. Gotthardin solassa.

Kokonaisuutena hiihtoalue soveltuu rinteiden kannalta hyvin perheille ja aloittelijoille. Kaikkein eniten hyvällä säällä Andermattista saavat irti taitavat puuterilaskijat. 2010-luvun alussa keskus on edelleen melko hiljainen ja omaa lunta ja omaa rauhaa on tarjolla runsaasti.

Sawiriksen investointien ottaessa muotonsa, saattaa alueella jo muutaman vuoden kuluessa olla jopa ruuhkaa. Lähin kansainvälinen lentoasema on moottoritietä pitkin vain alle puolentoista tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Zürich, josta perille pääsee reilussa kahdessa tunnissa kätevästi junallakin.

Plussat

 • Hyvät ja rauhalliset offarit
 • Rinteet aloittelijoille, offareita taitavammillekin
 • Hyvät yhteydet naapurikeskuksiin ja lentokentälle

Miinukset

 • Yöelämä edelleen hiljaista
 • Puuttomat off-pisteet
 • Läheisen varuskunnan yhä tuntuva läsnäolo