Engelberg - hiihtokeskus
 • Engelberg maisema Brunni
  Engelberg offari Brunni
  Engelberg off-pisteet Brunni
  Engelberg_alppijuna
  Engelberg laskija Brunni
 • Eengelberg Laub offari
  Engelberg tuolihissi Jochpass
  Engelberg kaupunki
  Engelberg Grünenwald raiteet
  Engelberg pannut
 • Engelberg Titlis
  Engelberg_rinneravintola
  Engelberg hiihtokeskus
  Engelberg Brunni off-piste
  Engelberg off-pisteet

Engelberg – Sveitsin Enkelivuori

Sveitsin Engelberg sijaitsee vain reilun tunnin ajomatkan päässä Zürichin lentokentältä. Kylällä on pitkä hiihtohistoria luostariajoilta ja sinne on tultu lomailemaan jo 1800-luvulla. Korkeuseroa rinteillä on lähes 2000 metriä, mikä tarkoittaa että Enkelivuorella on tarjolla todellisia Alppien eliittilaskuja.

Engelberg, Enkelivuori, on saanut nimensä munkkiluostarista, jonka ympärille kylä on rakentunut. Tarinan mukaan munkki on kuullut enkelten äänen, joka on kehottanut rakentamaan paikalle luostarin. Lienevätkö enkelit sitten olleet myös lumienkeleitä, sillä vuosittain vuorille sataa runsaasti lunta.

Kylä luostarin ympärillä

Kylän keskellä edelleen sijaitseva luostari tarjoaa kiertokäyntejä päivittäin ja luostarin perinteisellä reseptillä valmistettu juusto on suosittu tuliainen. Engelbergin kylässä on paljon massiivisia hotelleja ja se onkin mielenkiintoinen sekoitus vanhaa perinteistä vuoristokylää ja modernimpaa hiihtokeskusta.

Hotelleja ja ravintoloita on laidasta laitaan ja suosittua on viettää pitkä ilta sveitsiläisen fonduen tai racleten ympärillä ja nauttia hyvästä ruuasta. Hintataso on varsin kohtuullinen.

Engelbergin pitkä kausi

Engelberg sijaitsee vaatimattomassa 1 050 metrin korkeudessa, mutta kausi on pitkä ja rinteet kestävät hyvinä jopa toukokuun loppuun saakka. Puuteria voi päästä laskemaan jo marraskuussa ja viimeiset pehmeät käännökset tehdään usein huhtikuussa. Engelbergin ylpeys on pyörivä kabiini, ”Rotair”, joka vie Klein Titliksen huipulle yli kolmeen kilometriin.

Hissistä on mukava katsella laskulinjoja ja muiden edesottamuksia Steinbergin jäätiköllä. Jäätiköllä kannattaa kuitenkin liikkua harkiten, sillä jo hissistä näkee railojen ammottavat kidat.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Steinbergin jäätikön yläasema on melkoinen turistirysä, sillä osa tulee huipulle siviilivarusteissa kameroin varustettuna ihailemaan maisemia ja kuvauttamaan itsensä sveitsiläisasujen seassa. Ravintolatilat ovat siistit ja sisähissi kuljettaa väsyneitä jalkoja kerroksesta ja palvelusta toiseen. Sveitsissä kun ollaan, toimii kaikki totutusti kellontarkasti.

Titlikseltä lähtee useita off-pistereittejä ja monet tulevatkin Engelbergiin laskemaan ainoastaan offareita. Legendaarinen off-piste Laub on leveä ja jyrkkä seinämä, jonka korkeusero on yli kilometri. Laubersgratin tuolin yläasemalta lasketaan viistolaskua oikealle ja Laub on laskijalle suoraan edessä – tai alla. Laskulinjaa on runsaasti ja lumisateella edelliset jäljet ehtivät peittyä ennen seuraavaa kierrosta. Melko vaivaton tapa päästä seuraavalle laskulle on ottaa Gerschnialpin kabiini Trübseelle, josta jatko on kahdella tuolilla.

Aurinkoinen Brunni ja mielenkiintoinen Jochstock

Trübseen alueelta kuljetaan siirtymätuolilla Titliksen toiselle hiihtoalueelle, jossa Jochpassin tuolilta voi jatkaa Jochstockille yli 2,5 kilometrin korkeuteen. Valinnan mahdollisuuksia on monia riippuen laskijan taidoista, kunnosta ja rohkeudesta. Rinteessä viihtyville koko Titliksen alue on mukava, sillä rinteet ovat vauhdikkaita ja urheilullisia, mutta eivät kuitenkaan liian haastavia.

Jochstockin huipulta pääsee suoraan pöllyttelemään puuteria niin halutessaan ja yksi mahdollisuus on kiivetä vajaan kolmen kilometrin korkeudessa sijaitsevaan solaan Reissend Nollen kyljessä, josta on pitkä ja erinomainen lasku alas. Paluu tapahtuu tuolihissillä Engstlenalpista. Jochstockin alueella huomaa erityisesti telemark- hiihtäjien omineen Engelbergin omakseen, sillä laskettavaa on paljon ja pienellä vaivannäöllä pääsee aina pehmeän lumen nautintoihin.

Aloittelijoille ja perheille Gerschnialpin on alue hyvä, ainoana miinuksena, että sinne pitää mennä kabiinilla kylästä. Solan ja kylän toisella puolella sijaitseva Brunnin alue on myös perheiden suosiossa ja monet suuntaavat Brunnille auringon takia, vaikka hyvällä lumella sieltäkin löytyy mukavia yllätyksiä. Korkeimmillaan alueella pääsee 2 040 metrin korkeuteen Schoneggille. Rinteet ovat nautinnollisia ja yläosaltaan myös vauhdikkaita maiseminaan upea Titlis.

Toinen koti

Engelberg ei tarjoa niin järisyttävää alppifiilistä Chamonix’n ja vaikka Val d’Iséren tapaan, mutta keskuksella on selvästi oma identiteettinsä ja tietoisuus, mikä on hyvää. Monet alppimatkaajat ovat löytäneet Engelbergistä toisen kodin, jonne palaavat joka talvi nauttimaan hienoista laskuista ja ilmapiiristä. Keskuksessa jokainen voi olla oma itsensä, eikä ”miehisyyttään” tarvitse osoittaa. Järjen käyttöä sen sijaan, etenkin rinteessä, arvostetaan.

After ski on rajoittunut pariin baariin, joista Yucatanin happy hour kerää eniten väkeä. Yöjuhlat keskittyvät viikonloppuihin, jolloin myös alakyliltä, jopa Luzernista saapuu väkeä bileisiin. Spindlessä aika vierähtää ja pian onkin jo aamu. Jos aamun koittaessa on näkyvyys nolla, voi suunnata vaikka päiväretkelle upeaan Luzerniin.

Plussat

 • Lumivarma
 • Hyvät offarimahdollisuudet
 • Helposti saavutettava

Miinukset

 • Rinnemerkkaus puutteellista
 • Kaksi kabiininousua ennen varsinaista hiihtoaluetta Titliksellä
 • Jäätikön vaarat