Arosa-Lenzerheide - hiihtokeskus
 • Lenzerheide_tuolihissi_hiihtohissi
  Lenzerheide_rinneravintola_terassi
  Lenzerheide_alppimaisema
  Lenzerheide_FIS_tapahtuma
  Lenzerheide_takamaastot offari off-piste
 • Arosa Lenzerheide after ski kylpylä sauna majoitus
  Arosa Lenzerheide disco after ski
  Arosa Lenzerheide terassi rinneravintola after ski perheet
  Arosa Lenzerheide after ski tauko
  Arosa lenzerheide Runda Lai lumilautailijat
 • Arosa Lenzerheide rinteet hiihtokeskus laskettelukeskus
  Arosa Lenzerheide hiihtokylä alppimaisema
  Arosa Lenzerheide ravintola rinneravintola after ski
  Arosa Lenzerheide maastohiihto ladut hiihtokeskus laskettelukeskus
  Arosa Lenzerheide lumi hiihtokeskus laskettelukeskus
 • Arosa Lenzerheide laskettelu Alpit offari off-piste
  Arosa Lenzerheide hiihtokylä alppikylä
  Arosa Lenzerheide lapset laskettelu hiihtokeskus laskettelukeskus
  Arosa Lenzerheide hiihtokeskus laskettelukeskus rinteet hiihtohissi
  Arosa Lenzerheide hiihtohissi gondolihissi hiihtokeskus laskettelukeskus

Arosa-Lenzerheide – Sveitsiläisten oma hiihtoalue

Suuren laakson molemmille puolille jakautuneet mukavat rinteet, 155 rinnekilometriä, 16 000 laskijaa päivässä ja myös FIS-luokiteltuja takuulla vauhdikkaita kisarinteitä. Kuulostaa merkittävältä hiihtokeskukselta, eikö totta? Hieno kohde on todellakin kyseessä, mutta hyvistä ominaisuuksista huolimatta suomalainen alppimatkaaja tuskin on kuullutkaan Sveitsin Graubündenissa sijaitsevasta Lenzerheidesta tai siihen vasta yhdistyneestä Arosasta.

Hiihtokeskuksen tuntemattomuus selittyy osittain Lenzerheiden ja Arosan asiakaskunnalla. Peräti 98% kohteessa laskettelevista on nimittän sveitsiläisiä, joten tarinat Graubündenin vähemmän tunnetusta laskupaikasta eivät maailmalle kertomuksina juurikaan leviä. Kyseessä on kuitenkin pätevä hiihtokeskus, joka onnistuu olemaan samalla kertaa laaja, kompakti, pittoreski ja moderni.

Rinteet aurinkoisen laakson molemmin puolin

Lenzerheiden puoleisen hiihtoalueen nimi on Lenzerheide, mutta Arosaan yhdistymisen jälkeen koko alueesta käytetään yleisesti nimitystä Arosa-Lenzerheide. Rinteet on levitelty laaksossa sijaitsevan kylän molemmin puolin. Lännessä Stätzehorn (2 575 m) hallitsee näkymää, kun taas itäpuolella lasketellaan jopa 500 metriä korkeamman Rothornin (2 865 m) rinteillä.

Aurinko paistaa hiihtokeskuksessa aamuisin ja iltaisin ja alueella on mukavasti laskettavaa kaikille taitotasoille. Harrastajatason taidoilla laskulomastaan saa Arosa-Lenzerheidessa kuitenkin selkeästi eniten irti.

Runda Lai –reittiä kiertäen hiihtokeskus tutuksi

Lenzerheiden hiihtokeskuksen persoonallisin piirre on mahdollisuus hissejä ja rinteitä yhdistelemällä hiihtää koko laakso ja sen kaksi seinustaa ympäri kuuluisaa Runda Lai –reittiä pitkin. Reitin voi ottaa haltuunsa harrastajatason taidoilla ja se on hyvä tapa aloittaa tutustuminen Lenzerheideen, sillä muutenkin helposti hahmotettava alue tulee tutuksi viimeistään kierroksen aikana.

Lisäksi erityiseen Runda Lai –lippuun sisältyy ateria- ja kahvikupongit, jotka mahdollistavat lounaan matkan varrella joko Alp Stätz –alueen rinneravintolassa tai Rothorngipfelin huikeissa maisemissa. Koko Lenzerheide-Arosan hiihtoalueella rinneravintoloita on muutenkin mukavan runsaasti, eikä lähimmälle taukopaikalle ole mistään kovin pitkä matka.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lenzerheide – Rinteitä lapsille ja taitureille

Kokeneemmat löytävät Lenzerheiden rinnetarjonnasta muutamia FIS-luokituksen saaneita kisarinteitä ja muuta haastavaa maastoa. Vauhdinnälkään kannattaa testata esimerkiksi idän puoleiset jyrkät rinteet Rothorn-hissin alapuolella. Temppulaskijat puolestaan hakeutuvat Alp Stätzissä sijaitsevaan snow parkiin.

Lapsille ja laskuharrastusta aloitteleville on omia alueita, joissa kaahaaminen on kiellettyä. Hiihtokeskus soveltuukin harrastajien lisäksi erityisen hyvin nimenomaan lapsiperheille ja se on aiemmin palkittu Families Welcome –sertifikaatilla.

Sveitsin klassisia takamaastoja

Rothorn-huipun alapuolinen alue kuuluu Sveitsin ”klassisiin” takamaastoihin. Paikalliset kyntävätkin siellä lunta ihailtavalla ahkeruudella, joten koskemattomasta lumipeitteestä ei välttämättä ole takuita. Tuoreemman puuterin pöllyttämiseen kannattaa kokeilla laakson toisella puolella sijaitsevaa vähemmän tunnettua Schwarzhornin aluetta. Schwarzhornissa ei nimittäin yleensä tarvitse hiihtää muiden piirtämissä jäljissä.

Lenzerheiden puoleisen laakson kauniita maisemia leimaa kaikkialla suuri Heidsee-järvi. Alemmilla rinteillä lasketellaan metsän keskellä, mutta ylempänä ei puita kasva. Takamaastot ovat koko laaksossa sekä luonnonkauniita että kiinnostavia.

Kaikkein seikkailunhaluisimmat voivatkin ottaa tehtäväkseen päivän mittaisen hiihtovaelluksen. Schwarzhornilta alkavaa takamaastoa hyödyntäen pääsee idän suuntaan Arosaan tai vielä sitäkin pidemmälle Davosiin.

Varovasti kohti kansainvälistymistä

Lenzerheide on maailmalla tuntematon myös siksi, että kylässä ollaan 2010-luvulle saakka suhtauduttu kansainväliseen turismiin varovaisesti. Vasta viime vuosina läheisten Davosin ja Engadinin hiihtokeskusten kehityksen vanavedessä on Lenzerheideenkin päätetty alkaa houkuttelemaan muitakin kuin kotimaan laskijoita.

Hiihtokylä on edelleen luonnonkaunis, pittoreski ja rauhallinen. Tämä saattaa kuitenkin olla lähivuosina muuttumassa, kun kansainväliset turistit saapuvat enenevissä määrin katukuvaan. After ski pyörii hotelleiden ympärillä ja onpa kylässä muutamia vilkkaita ravintoloitakin. Varsinaisille bilehileille sveitsiläisistä kohteista esimerkiksi St. Moritz sopii edelleen huomattavasti paremmin.

Arosan puolelta lisää laskettavaa

Selkeimmin hiihtokeskuksen kasvupyrkimyksiä ilmaistiin vuoden 2011 äänestyksellä, jossa 58 % Lenzerheiden asukkaista äänesti ”kyllä” hissiyhteydelle vuoren toisella puolella sijaitsevaan Arosaan. Vuoden 2014 tammikuussa avattu Urdenbahn-hissiyhteys Hörnlistä Urdenfürggliin on ollut suunnitteilla jo 1970-luvulta saakka, mutta saatiin toteutumaan vasta runsaat kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

Laskukansa hyötyy laajentuneesta alueesta valtavasti ja kyseessä onkin koko Graubündenin suurin hiihtoalue. Yhdistetyssä Arosa-Lenzerheidessa lasketellaan kaikkialla samalla hissilipulla ja yhteensä laskumaastoa on peräti 220 kilometrin verran. Maasto on Arosan puolella Lenzerheiden tavoin etupäässä sinistä ja punaista auringossa kruisailua, josta harrastajatasoiset laskijat saavat eniten irti.

Naapurilaaksoon laajentuva maasto tosin takaa sen, ettei samoja rinteitä tarvitse laskea useita kertoja, vaan uusia laskuja riittää pidemmälläkin lomalla. Arosan puolella vaellusreittejä on selkeästi enemmän. Hörnli-, Weisshorn- ja Brüggerhorn-huipuilta löytyy myös muutamia mustia rinteitä laskettavaksi.

Helppojen lentoyhteyksien takana

Lenzerheiden rinteet sijaitsevat kylän molemmilla puolilla ja niiden välillä liikennöi säännöllisesti ilmainen hiihtobussi. Myös Arosaan pääsee sekä hisseillä että ilmaisilla busseilla, joten siirtymät ovat vaivattomia. Arosa-Lenzerheide sijaitsee ulkomaisen laskijan näkökulmasta keskeisellä paikalla ja useilta kansainvälisiltä lentoasemilta on hiihtokeskukseen alle kolmen tunnin matka. Hyviä vaihtoehtoja lennon määränpäiksi ovat mm. Zürich (2 h), Bergamo (2,5 h) ja Innsbruck (3 h).

Arosa-Lenzerheide on vielä kansainväliseltä yleisöltä kätketty hiihtopaikka, joka palvelee etenkin harrastajatasoisia laskijoita, perheitä ja puuterin metsästäjiä. Jos kehittyneessä, mutta yhä muilta laskijoilta salatussa hiihtokeskuksessa vierailu houkuttaa, kannattaa Lenzerheideen suunnata jo aivan lähivuosina ennen kuin kehitys ja markkinointi muuttavat alueen joksikin täysin muuksi.

Plussat

 • Moderni, pittoreski, laaja ja kompakti
 • Runda Lai –reitti vie koko kylän ympäri
 • Sopii hyvin perheille ja varttuneemmille lapsille

Miinukset

 • Kansainvälisen ilmapiirin puuttuminen
 • Koskemattomasta lumesta ei ole takuita
 • After ski vaatimatonta