Les Marécottes - hiihtokeskus

Les Marécottes – Trientin laakson idyllinen minikeskus

Sveitsi herätti vanhempaa polvea edustavissa laskettelijoissa vielä parikymmentä vuotta sitten mielikuvia pankkivirkailijoista koostuvasta jäykästä kansasta ja sietämättömästä hintatasosta. Nykyään laskettelumaa tunnetaan paremmin ja jopa sen kimaltelevimmat keskukset tarjoavat vaihtoehtoja kaikille budjeteille.

Ennakkoluulot jäykästä ja kaupungistuneesta virkamieskansasta eivät ole missään niin väärässä kuin Valais’n kantonissa ja Trientin laaksossa. Laakson perällä sijaitsee maalaismaisen idyllinen Salvanin kylä ja Les Marécottesin kiireetön hiihtokeskus.

Salvan on noin tuhannen hengen asuttama pieni ja pittoreski ranskankielinen kylä Chamonix’n, Verbierin ja Portes du Soleilin välissä. Ensivilkaisulla paikka ei vaikuta kauempaa saapuvalle laskijalle kiinnostavalta kohteelta, mutta Les Marécottes on kuitenkin kuluneina vuosina alkanut vähitellen herättämään suurta kiinnostusta seikkailuhenkisissä puuterilumen metsästäjissä.

Kourallinen rinteitä suurella korkeuserolla

Salvanin tavoin myös Les Marécottes on pieni ja koostuu 25 rinnekilometristä, viidestä rinteestä ja viidestä hissistä, joista yksi on lasten mattohissi. Viiteen rinteeseen mahtuu kaksi sinistä, kaksi punaista ja yksi musta pätkä laskettavaksi. Parhaiten merkitty hiihtoalue soveltuu aloittelijoille, eikä kukaan voi olla ihastumatta lähes 1 300 metrin laskettavaan korkeuseroon, jolla ehtii herkuttelemaan niin paljon kuin haluaa, sillä pienen keskuksen rinteet ovat kylän tavoin kiireettömiä, eikä hisseihin joudu jonottamaan.

Melko pienestä kyläkorkeudestaan huolimatta Les Marécottes ylempänä useimmiten lumivarma kohde, joten laskupäivän ei pitäisi sääolosuhteidenkaan puolesta päästä katkeamaan ennenaikaisesti, vaikka rinteet ovatkin vuoren aurinkoisella puolella. Ylhäältä löytyy myös kaksi rinneravintolaa, joista on huikeat näkymät Rhônen laaksoon ja Mont Blancille.

Les Marécottes – Puuterilunta kauniissa maisemissa

Viisi rinnettä ovat mukavaa laskettavaa, mutta Suomesta ei pelkästään niiden vuoksi kukaan ole pakkaamassa laskuvermeitään ja tilaamassa lentolippuja Sveitsiin. Les Marécottesin vahvuus kun ovat juuri ne pätkät, joita ei ole rinnekarttoihin piirretty ja jos laskijalta löytyy hyvää fyysistä kuntoa, runsaasti seikkailuhenkeä ja ripaus tervettä varovaisuutta, saattaa Trientin laakson pikkukeskus osoittautua oman hiihtouran positiivisimmaksi yllätykseksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Puuterilunta riittää ylempänä joka suuntaan loputtomasti, eikä offareilla pitäisi juurikaan olla muita laskijoita, joten Les Marécottesin laajat takamaastot voi ottaa kokonaan oman porukan käyttöön. Alemmilla rinteillä saattaa lumen alta tosin pilkottaa kalliota, mutta ylempänä lumitilanteen pitäisi olla kauden läpi hyvä. Kuten muuallakin, tulee vyöryvaara varmistaa itse ja liikkua rinteillä muutenkin fiksusti. Oppaan palkkaaminen kylästä ei varsinkaan ensikosketusta offareihin ottaessa ole lainkaan huono ajatus.

Les Marécottesin takamaastot ovat yhä vain pienen piirin tuntema salaisuus, mutta alppikylä itse pyrkii houkuttelemaan enemmän turisteja paikalle ja tiedonjyviä Valais’n kätketystä puuteripaikasta alkaa tihkua laskijoiden tietoon yhä enemmän ja enemmän. Mikäli haluaa kokea yhä melko tuntemattoman pikkukeskuksen offarit jakamatta niitä kenenkään kanssa, kannattaa suunnata lähivuosina Salvaniin.

Junaile itsellesi rauhallinen laskureissu

Les Marécottes kuuluu usean samaa hissilippua käyttävän minikeskuksen muodostaan Super St. Bernard –kokonaisuuteen. Muita samalla lipulla aukeavia laskupaikkoja ovat mm. Champex-Lac, La Fouly, Vichères-Liddes, Bourg St. Peter ja Bruson.

Alueella liikkuminen onnistuu Martignysta lähtevällä Mont Blanc Express –alppijunalla, jonka varrelle muutamat pikkukeskuksista osuvatkin, mutta muutamiin matkaa on jatkettava bussilla. Myös Chamonix’sta kulkee alppimaisemissa juna Salvaniin ja Les Marécottesiin 50 minuutissa eikä Genevan kansainvälinen lentoasemakaan ole kuin puolentoista tunnin ajomatkan päässä.

Salvan ja Les Marécottes ovat pieniä paikkoja, joista perillä kuitenkin löytyy majoitusvaihtoehtoja hotelleista alppimajoihin. Hiihtokylässä voi laskemisen ohella käydä tutustumassa eläintarhaan, jossa nähtävillä on susia, kettuja, mustakarhuja, villisikoja, sekä muutamia harvinaisia lintulajeja. After skitä ei Les Marécottesin kokoisessa pikkukeskuksessa oikeastaan tunneta ja tunnelma on laskupäivän jälkeen oletuksena maalaismaisen rauhallinen.

Plussat

  • Hienoja ja haastavia off-pisteitä
  • Omaa rauhaa sitä kaipaaville
  • Hyvät liikenneyhteydet pikkukeskukseksi

Miinukset

  • Pieni keskus, laskettava loppuu merkityissä rinteissä nopeasti
  • Alempien rinteiden lumi sulaa aurinkoisella säällä
  • Ei after skitä