Saas Fee - hiihtokeskus
 • Saas Fee alppikylä hiihtokylä
  Saas Fee lumilautailu laskettelu hiihtokeskus
  Saas Fee laskettelukeskus hiihtokeskus hiihtohissi gondolihissi
  Saas Fee alppikylä hiihtokylä alpit
  Saas Fee hiihtokeskus lumilautailu rinteet laskettelu
 • Saas Fee laskettelu lumilautailu hiihtokeskus
  Saas Fee hiihtokeskus alppikylä hiihtokylä
  Saas Fee laskettelu hiihtoalue
  Saas Fee Almagell hiihtokylä alppikylä after ski
  Saas Fee hiihtohissi gondolihissi hiihtokeskus laskettelukeskus

Saas Fee – Korkealle kohtuuhintaan

Saas Fee sijaitsee Valais’n laaksossa Sveitsin Alppien korkeimpien vuorien juurella. Hiihtokeskuksen alueelta löytyy myös Allalin, eräs Sveitsin hienoimmista jäätikoistä, jonka ansiosta Saas Feessä on mahdollista hiihtää myös kesäisin.

Saas Feen hiihtoalueen erikoisuus on Euroopan vanhin vuoren läpi kulkeva kiskohissi, joka nostaa laskijat 3 500 metrin korkeuteen. Paluumatka alas kylään hoituukin sitten suksilla tai laudalla.

Saas Feessä parkkia vuoden ympäri

Laskettelukeskuksen rinnetarjonta koostuu etupäässä punaisista ja mustista rinteistä joiden lisäksi Egginerjochista löytyy jonkin verran jyrkempää laskettavaa. Hiihtokeskus pysyy auki peräti 10 kuukautta vuodessa, ja pystyy Allalinin jäätikön ansiosta tarjoamaan laskettavaa vuoden ympäri. Saas Fee onkin suosittu alppimaajoukkueiden harjoittelupaikka ja kylän kujilla törmää kesäisin toisinaan kotimaisiinkin lupauksiin.

Allalinin jäätikkö on maastoltaan suhteellisen tasaista ja sopii vihreine osuuksineen parhaiten aloittelijoille. Lumilautailijoille Allalininin jäätiköllä on myös vuoden ympäri avoinna pysyvä parkki.

Helppoa ja arvaamatonta laskumaastoa

Aloittelijoille Saas Feen huipuilta löytyy runsaasti loivaa laskettavaa ja kokeneemmille alueen useat punaiset rinteet tarjoavat sopivasti haasteita. Eksperteille tarjonta jää kuitenkin huomattavasti vähäisemmäksi. Mustia rinteitä on selkeästi punaisia vähemmän ja niistäkin valtaosa jää varsin lyhyiksi.

Off-pisteet ovat alueen jäätikön vuoksi pääosin niin vaarallisia että niiden käyttö on kielletty keskuksessa kokonaan. Oppaan kanssa hieman kauempaa on kuitenkin löydettävissä hyviäkin offareita.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Yksi Alppien lumivarmimmista kohteista

Rinteiden sijainti poikkeuksetta 1 800 metrin yllä ja etupäässä vuorien pohjoispuolella tekee Saas Feestä yhden Alppien lumivarmimmista kohteista. Toisaalta sää voi aiheuttaa myös haasteita, sillä alue joutuu helposti kovien tuulien armoille, jolloin hissit suljetaan nopeasti.

Vuoren läpi kulkeva kiskohissi on alueella jo itsessään nähtävyys ja ruuhkautuu sen vuoksi helposti. Hissijärjestelmä ei kokonaisuudessaan edusta muutenkaan Alppien kärkeä, vaan jonottamiseen pitää varautua. Toisinaan jonoja esiintyy jopa hiljaisempina aikoina, mikäli sää muuttuu yllättäen huonoksi ja osa hisseistä suljetaan.

Omaa tilaa keskuksesta kuitenkin löytyy, eivätkä jonot yleensä johdu ainakaan sietämättömistä väkimääristä. Muutenkin Saas Feessä jonot ja väkijoukot tuntuvat häviävän viimeistään siinä vaiheessa kun pääsee hissistä rinteeseen.

Perinteisempään alppitunnelmaan

Saas Fee sijaitsee Sveitsin ja Italian rajalla ja on suomalaisille helpoiten saavutettavissa lentämällä Geneveen tai Zürichiin. Kummaltakin lentokentältä on hyvät junayhteydet sekä Brigin että Vispin pikkukaupunkeihin, joista matkaa voi jatkaa Saas Feehin tunnin välein lähtevällä linja-autolla.

Hiihtokeskus ei ole maailmalla erityisen tunnettu ravintoloistaan, muttei alueella silti tarvitse laskea tyhjin vatsoin. Sekä rinteiltä että niiden ulkopuolelta löytyy lukuisia ruokailuvaihtoehtoja aasialaisesta italialaiseen sekä itsepalveluravintoloista aina Michelin-tähdellä merkittyyn ja kalliiseen Fletschhorniin.

Saas Feen kylä tarjoaa paljon pikkuputiikkeja aina suklaapuodeista urheilukauppoihin, ja hinnat ovat sveitsiläisittäin kohtuullisia. Kylässä järjestetään myös usein erilaisia markkinoita, joilla pääsee ihastelemaan paikallisten käsityöläisten tuotteita.

Zermattin pikkusisko

Maailmankuulu Alppien helmi, Zermattin hiihtokeskus, sijaitsee vain 35 kilometrin päässä Saas Feestä ja tarjoaa matkaa harkitsevalle varteenotettavan vaihtoehdon. Kahta keskusta ei voikaan matkaa suunnitellessa olla vertailematta toisiinsa.

Saas Feellä on suurempaan Zermattiin verrattuna muutamia etuja. Vaikka Sveitsin hiihtokeskukset ovat poikkeuksetta kalliita, on Saas Feen hintataso hieman matalampi. Kummatkin hiihtokeskukset ovat täysin autottomia, lukuunottamatta sähköbusseja, jotka helpottavat liikkumista paikasta toiseen. Saas Feen katukuvassa sähköbussit ovat kuitenkin pienemmässä roolissa. Unohtaa ei sovi myöskään viehättävää alppikylää tai vuoden ympäri auki pysyvää jäätikköparkkia.

Hissijärjestelmän ja rinteiden osalta Saas Fee jää kenties kakkoseksi isoveljelleen Zermattille, mutta after skissä keskukset ovat tasaväkisiä. Perinteikkään rentoa alppikylätunnelmaa etsivälle ja hieman aloittelijaa kokeneemmalle laskijalle Saas Fee voi olla jopa houkuttelevampi vaihtoehto kahdesta.

Etenkin lumilautailijat ja new school -laskijat joutuvat Saas Feessä pettymään vain äärimmäisen harvoin. Viikon hiihtoreissulla Saas Feestä on helppoa tehdä päivävisiitti Zermattiin: bussilla Staldeniin, josta vaihtojunalla pääsee suoraan Zermattiin.

Plussat

 • Jäätikön mahdollistama pitkä ja lumivarma kausi
 • Helposti hahmotettava ja ruuhkaton hiihtoalue
 • Kompakti ja kaunis kylä

Miinukset

 • Rajallisesti laskettavaa viikon matkalle
 • Haastavimpien rinteiden puute
 • Sveitsin yleinen hintataso