Hakkoda - hiihtokeskus
 • Hakkoda kesä toukokuu tuolihissi
  Hakkoda syvä puuterilumi
  Hakkoda yläasema gondolihissi puuterilumi
  Hakkoda puuteri lumi off-piste
  Hakkoda muistomerkki lumimyrsky
 • Hakkoda kesä gondolihissi
  Hakkoda hiihtohissi gondolihissi Honshu
  Hakkoda gondolihissi talvi laskettelijat
  Hakkoda ruokailu rinneravintola
  Hakkoda ruokailu Japani ravintola

Hakkoda – Honshun kirottu lasketteluvuoristo

Harva Japanin hiihtoalueista on yhtä pahamaineinen kuin Honshun pohjoisosassa sijaitseva Hakkoda. Kirotuksi väitetty vuori vei 1900-luvun alussa lähes kahdensadan japanilaissotilaan hengen ja voimakkaat lumimyrskyt karkottavat harrastajia alueelta vielä tänä päivänä. Jos paikallisten taikauskomukset eivät pelota ja hallussa on loistavat rinnetaidot, löytyy kirotulta Hakkodalta laskijalle myös pieni siunaus – Honshun saaren syvin ja pöllyävin puuterilumi.

Hakkodan tarjonta laskijalle koostuu viidestä rinteestä, kahdesta hiihtohissistä ja loputtomilta tuntuvista takamaastoista. Gondolihissi on ympärivuotisessa käytössä ja paikalliset hyödyntävät sitä kauniista luonnosta ja neljästä vuodenajasta nauttimiseen. Talvella hissi on kokonaan laskettelijoiden käytössä ja huipulta avautuu hyvällä säällä taitavalle laskijalle mahtavat offarimaastot.

Hakkodan kirous ja kuoleman marssi

Hyvä sää onkin ehdoton vaatimus onnistuneelle lomalle uinuvista kerrostulivuorista koostuvassa Hakkodassa. Kirottu tai ei, on vuoriston pelkoa herättävä maine suurilta osin peräisin mielipuolisesti vaihtuvista sääolosuhteista, joiden edellä meteorologien on vaikea pysyä. Tyynenmeren ja Japaninmeren kostea ilma, voimakkaat Siperiasta puhaltavat tuulet ja pohjoisesta sijainnista johtuva kylmyys aiheuttavat yhdessä väkivaltaisia lumimyrskyjä ja tekevät alueesta varomattomalle laskijalle suorastaan hengenvaarallisen.

Kaikkein voimakkaimpia säätilan vaihtelut ovat alkuvuodesta, jolloin lunta on toisaalta kaikkein eniten. Tämän vuoksi alkuvuodesta omaa tilaakin on offareilla enemmän kuin keväällä, sillä vain kaikkein kokeneimmat ja rohkeimmat offaritykit rohkenevat uhmata arvaamatonta ilmastoa.

Kuuluisin tragedia kirotulla vuorella tapahtui vuonna 1902, kun japanilainen jalkaväkirykmentti jäi sotaharjoituksen aikana ansaan lumimyrskyn keskelle. Vuoristoon lähteneistä 210 sotilaasta vain yksitoista selvisi myrskystä hengissä. Kyseinen onnettomuus on myöhemmin tunnettu myös ”kuoleman marssina” ja menehtyneille sotilaille pystytetty muistopatsas on edelleen nähtävissä läheisessä Aomorin kaupungissa.

Ei laskettelurinteitä aloittelijoille

Laskijalle Hakkoda ei ole hiihtokeskus perinteisessä mielessä. Muutamat laskettelurinteet on nopeasti koluttu läpi ja alueen kaksi hiihtohissiä ovat eri yhtiöiden omistuksessa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hiihtohissien lipunmyynti vaikuttaakin suorastaan kirotulta. Tuolihissiin on omat hissilippunsa ja gondoliin aivan toiset. Tarjolla ei ole päivä- tai viikkolippuja, vaan hissien käyttöoikeus ostetaan joko kertanousuun tai kuukaudeksi kerrallaan. Viikon mittaisella aktiivisella laskulomalla kuukausilippu tulee todennäköisesti jopa yksittäisiä lippuja edullisemmaksi.

Tuolihissi kuljettaa vuoren puoliväliin, josta löytyy rinnekartan mukaan helppoa laskettavaa. Tähän ei kuitenkaan kannata luottaa – rinteet ovat lyhyitä mutta aivan liian jyrkkiä rauhalliseen ja nautiskelevaan lasketteluun. Taitavalle laskijalle matalalla sijaitseville rinteille tulee käyttöä lähinnä tuulisella säällä, jolloin metsät tarjoavat hieman suojaa.

Gondolihissillä kirousta uhmaamaan

Gondolihissi vie laskijan vuoren huipulle 1 320 metrin korkeuteen kymmenessä minuutissa. Kolme kertaa tunnissa vuorelle nouseva hissi kuljettaa kerralla yli sata henkeä, mutta saattaa silti ruuhkautua viikonloppuisin ja japanilaisten lomakausien aikana.

Vuoren huipulta aukeaa muutama hoidettu ja haastava rinne sekä huima määrä offarireittejä. Laskijan iloksi hissin ruuhkautumisesta huolimatta on rinteillä kuitenkin reippaasti omaa tilaa, eikä koskematonta lunta tarvitse lähteä etsimään kovin kaukaa. Esimerkiksi Hokkaidon Nisekoon verrattuna omaa tilaa on laskijalle vuorella poikkeuksetta runsaasti.

Hokkaido-tason puuteria Honshun laskettelukeskuksessa

Hakkodaa on helpointa verrata Hokkaidon rauhalliseen ja luonnonläheiseen Asahidakeen. Molemmissa on pieni määrä laskettelurinteitä, mutta kummankin vetonaula ovat Japanin kuuluisan puuterilumen kuorruttamat valtavat takamaastot.

Hakkodan lumi muistuttaa pohjoisen sijainnin ansiosta enemmän Hokkaidosta ja sen puuterihelmien kuuluisasta pöllyävästä tavarasta kuin Honshun muiden hiihtokeskusten raskaammasta lumesta. Meren läheisyys toki tekee puuterista vähän kosteampaa kuin Hokkaidon saarella, mutta vain vähän. Vuoriston kirouksen voima ei ole riittänyt turmelemaan mahtavaa laskettelulunta.

Lumi on paitsi hyvälaatuista, myös erittäin runsasta. Hakkodaa lähin suurkaupunki on kahdenkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Aomori, joka on Japanin ja koko maapallon runsaslumisimpia suurkaupunkeja.

Kirouksia ja siunauksia off-pisteillä

Paras paikka mainion puuterin pöllyttämiselle avautuu laskettelukeskuksen gondolihissiltä. Yläasemalta lähtee hyviä offarireittejä ja haikkaamalla laskumaastoa aukeaa vielä huimat määrät lisää. Hakkoda on Japanin ainoita hiihtokeskuksia, joissa offarilaskettelua ei pyritä kieltämään ja rajoittamaan naruilla, vaan siihen suhtaudutaan avoimesti kannustaen.

Hiihtohissin yläasemalta alkavat laskut ovat loivia, mutta säätilan vaihtuessa nopeasti voivat nekin osoittautua vaarallisiksi. Kauemmas haikkaamalla löytyy jyrkempää ja monipuolisempaa laskumaastoa, mutta tällöin matkassa on oltava mahtavat vuoristotaidot ja vyöryvarusteet.

Poikkeuksellisen haasteellisessa maastossa täytyy toki tuntea omat rajansa, olla perillä jatkuvasti vaihtuvasta säätilasta sekä muista mahdollisista vaaroista, jottei vuoriston kirous saa otetta laskijasta. Kirouksen torjumisessa auttavat myös paikalliset oppaat, jotka tuntevat pahimmat vaarapaikat ja auttavat järjestämään paluukuljetuksia hiihtokeskukseen pitkän laskureissun jälkeen.

Majoitusta ja ruokailua Hakkodassa

Hakkodan palvelut ovat todella rajalliset, eikä laskemisen ohella ole tarjolla paljoakaan tekemistä. Gondolihissin ala-asemalta löytyy hotelli ja majatalo yöpymiseen, matkamuistomyymälöitä sekä muutama perinteistä japanilaista ruokaa tarjoileva ravintola. Hiihtokeskuksessa ei ole edes ruokakauppaa, mutta kioskista saa tarvittaessa pikkusuolaista.

Hissilippujen ostaminen onnistuu pankkikortilla, mutta kaikkialla muualla on maksettava käteisellä. Koska kylässä ei ole pankkiautomaattia, pitää rahat nostaa menomatkalla kaupungista jo valmiiksi. Onneksi Hakkodan hintataso on japanilaisittain melko matala.

Jos hintataso onkin maalle poikkeuksellisen alhainen, ei yöelämä poikkea muista japanilaisista laskettelukeskuksista. After skitä ei ole nimeksikään ja vähäinen iltaelämä pyörii paikallisten kuumalähdekylpylöiden, onseneiden ympärillä. Ravintolat sulkevat ovensa illan hämärtyessä ja jos after ski -menoa haluaa Hakkodassa simuloida, on se tehtävä hotellin juoma-automaatin ja oman huoneen välillä.

Honshun parhaita puuteripaikkoja

Hakkoda on laskettelukohde, jota ei voi suositella perheille, aloittelijoille tai harrastajille. Kirotun ja oikeasti todella haastavan vuoriston off-pisteet houkutelevat kuitenkin kaikkein taitavimpia puuterikanuunoita. Upean lasketteluvuoren kruunaa Honshun runsain ja monien mielestä paras puuterilumi, eikä pöllytettävästä maastosta ole todellakaan pulaa.

Hiihtokeskuksen kausi kestää marraskuun lopulta toukokuun puoliväliin. Lunta sataa eniten tammikuussa, mutta alkuvuodesta muutoinkin oikullisen säätilan vaihtelut ovat voimakkaimmillaan. Säiden parantuessa kevättä kohden ilmestyvät gondolihissin eteen pienet jonot. Hakkodaan matkustaessa onkin valittava langettaako ylleen säätilan vai jonotuksen kirouksen. Rinteissä ruuhkat hälventyvät, eikä koskemattomasta lumesta pitäisi onneksi olla koskaan pulaa.

Hiihtokeskukseen pääsee helpoiten lentämällä Aomoriin, josta matkaa jää enää noin kahdenkymmenen kilometrin verran. Matkanteko onnistuu myös lentämällä Tokioon, josta juna kuljettaa Aomorin rautatieasemalle alle neljässä tunnissa. Hokkaidon Sapporosta pääsee lautan avulla tarvittaessa autoilemalla Honshuun ja hiihtokeskukseen.

Artikkelin pääkuva: Mihai- Florin Apostu Oota

Plussat

 • Honshun parasta puuterilunta
 • Mainiot off-pisteet ja loputon laskumaasto
 • Edullinen

Miinukset

 • Rinteet merkittyä vaikeampia, ei laskettavaa aloittelijoille
 • Lapsille ei oikeastaan mitään tekemistä
 • Vaisu after ski ja puutteelliset palvelut