Borovets - hiihtokeskus
 • Borovets laskettelukeskus tuolihissi
  Borovets snow park lumilautailu
  Borovets laskettelukeskus hotelli
  Borovets laskettelukeskus hotelli
  Borovets hiihtokeskus Bulgaria kauppakatu
 • borovets ski slope
  borovets ski skiers
  borovets ski lifts
  borovets ski skiing
  borovets ski markudjik
 • borovets ski resort
  borovets ski gondola
  borovets ski view
  borovets ski hiihtokeskus
  borovets ski vuoret

Borovets – Bulgarian kuninkaallisissa maisemissa

Bulgaria tunnetaan Suomessa lähinnä aurinkorannoista ja matalasta hintatasosta. 2000-luvun alusta saakka maa on kerännyt Euroopassa huomiota myös Alppeja haastavana laskettelukohteena ja ponnistelut ovatkin kantaneet hedelmää. Bulgarian vanhin ja edelleen yksi merkittävimmistä hiihtokeskuksista on Sofian alueella Rila-vuoristossa sijaitseva Borovets.

Borovets on maailmalla paremmin tunnetun Banskon ohella Bulgarian kehittyneimpiä laskettelukohteita. Hiihtokeskuksella on tarjota lähes kuusikymmentä kilometriä merkittyjä rinteitä, toistakymmentä modernia hiihtohissiä ja menevää after skitä Bulgarian kuuluisilla hinnoilla.

Hiihtokeskus kuninkaiden metsästysmailla

Borovetsin jylhät kuusimetsät ovat toimineet jo 1800-luvun lopulla Bulgarian kuninkaiden suosimana metsästyspaikkana. Runsaasti yli sata vuotta myöhemmin paikalla toimii yksi maan kuninkaallisimmista hiihtokeskuksista, josta historia ja paikallinen kulttuuri eivät ole kehityksen myötä vieläkään täysin kadonneet. Kauniit kuusimetsät reunustavat kaikkia rinteitä, paikalliset ovat kielitaitoisia ja vieraanvaraisia ja alueen kulttuuri ilmenee edelleen kylätapahtumina ja kansantansseina.

Kasvuhalut ovat hiihtokeskuksella valtavat ja jatkosuunnitelmat kehityksestä yhä kunnianhimoiset. Koko maapalloa 2000-luvun ensimmäisellä ja toisella vuosikymmenellä ravistellut talouskriisi on tosin ainakin tältä erää evännyt Borovetsin kasvulle kaavaillun rahoituksen. Laskettelijan onneksi hissit ja kalusto ovat Rila-vuoriston hiihtokeskuksessa kuitenkin jo varsin kiitettävällä tasolla.

Helppoja laskettelurinteitä Borovetsissa

Kokonaisuutena Borovets on vain vähän Banskoa pienempi, mutta meininki on rinteillä ja kylässä aivan yhtä kansainvälistä. Talvikausi kestää täälläkin joulukuun alusta huhtikuun puoliväliin ja aluetta voidaan suuren korkeutensa (1 350 – 2 500 m) ansiosta pitää todella lumivarmana.

Borovets koostuu kolmesta hiihtoalueesta – Yastrebetzista, Markudjikista ja Sitnyakovosta. Aloittelijoille ja lapsiperheille löytyy eniten laskettavaa hiihtokeskusta lähimmästä Sitnyakovosta, jossa rinteet ovat lyhyempiä, loivempia ja leveämpiä kuin muilla alueilla. Myös taitavammat laskijat viihtyvät etenkin päivän päätteeksi lempeällä hiihtoalueella valaistujen rinteiden ja kattavien ski in / out –majoitusvaihtoehtojen ansiosta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Gondolihissillä Borovetsin kisarinteille

Haastavampaan maastoon pääsee hiihtokylän ja hotellien tuntumasta nousevalla gondolihissillä. Hissi kuljettaa laskijan kahdessakymmenessä minuutissa puurajan yläpuolelle 2 350 metrin korkeuteen Markudjikin hiihtoalueelle, josta löytyvät Borovetsin pisimmät ja komeimmat rinteet. Rennoista kruisailurinteistä nautiskelevien harrastajien ei kannata rinnekartan väritystä kavahtaa, sillä valtaosa punaisista laskuista olisi jyrkkyyden puolesta Alpeilla lähempänä sinistä.

Markudjikista löytyy toki joitakin todella haastavia rinteitä, jotka jäävät kuitenkin kokonaisuudessa surullisen lyhyiksi sutkautuksiksi. Onneksi alueelta on joko mattohissillä tai siirtymärinnettä myöten yhteys läheiseen Yastrebetziin ja sen FIS-luokituksen saaneille kisarinteille. Yastrebetzissa on haastavien rinteiden lisäksi laskettavissa myös koko Borovetsin suurin, reidet takuulla hapottava korkeusero (1 230 m).

Parkkilaskua ja off-pisteitä… vai onko?

Bulgarian keskukset eivät yleensä ole parhaita matkakohteita freestyle-laskijoille, eikä Borovets ole tässä suhteessa poikkeus. Yastrebetzissa on kisarinteiden lisäksi myös toimiva, mutta varsin pieni snow park reileillä ja hyppyreillä. Kaksisataa metriä pitkän parkkirinteen sahaamiseen kyllästyneille lumilautailijoille alueella on valitettavan vähän muuta tarjottavaa. Monessa paikassa liikutaan yhä lautailijoille epäkäytännöllisillä ankkurihisseillä, eikä kunnollista laskettavaa ole helppoa löytää parkin ulkopuolelta.

Offareille suuntaaminen on toki aina vaihtoehtona, mutta Bulgarian entisten kuninkaiden rakastamat kuusimetsät asettavat offaritykeille omat esteensä. Metsät ovat monin paikoin nimittäin niin tiheitä, ettei toimivan laskulinjan rakentaminen yksinkertaisesti ole mahdollista. Jos offareihin kuitenkin haluaa tutustua, kannattaa lasku aloittaa gondolihissin yläasemalta.

Bulgarian iloista after skitä

Borovetsin hiihtokylä ja after ski ovat onneksi snow parkia ja off-pisteitä toimivammat. Aivan gondolihissin ala-asemalta löytyy ski in / out –periaatteella toimivaa majatalo- ja hotellimajoitusta sekä useita hyviä ravintoloita, joiden ruokalistalta löytyy bulgarialaista ruokaa ja paikallisia viinejä. Tekemistä ei laskettelun ja ravintoloiden lisäksi ole päiväsaikaan paljoa, mutta kaikki peruspalvelut ovat aina lähellä.

Borovetsin after ski on maan tapaan iloisen riehakasta ja valinnanvaraa löytyy tuoreinta musiikkia soittavista discoista rauhallisiin pubeihin. Perinteisten ja modernien tanssiravintoloiden lisäksi karaoke- ja biljardipaikoissa riittää menoa aamun pikkutunneille saakka… ja kaikki luonnollisesti Bulgarian matalilla hinnoilla. Menopaikkoja ei ole aivan yhtä paljoa kuin Banskossa, mutta tämä ei viikon lomalla ehdi bilettäjää häiritsemään.

Borovets – Edullisia rinteitä ja menevää afteria

Borovets on hyvä matkakohde edullisia hintoja arvostavalle rinnelaskijalle ja kansainvälisessä yöelämässä viihtyville bilehileille. Tarjontaan pahimmin joutuvat edelleen pettymään lumilautailijat ja off-piste –seikkailijat, vaikka valikoimaa onkin pyritty snow parkin osalta viimeaikoina kasvattamaan. Lapsiperheille löytyy Sitnyakovosta sopivaa laskettavaa, vaikkei perheen pienimpiä olekaan keskuksessa erikseen juurikaan huomioitu.

Helpoiten hiihtokeskukseen pääsee lentämällä Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan tai toiseen suurkaupunkiin Plovdiviin. Kummastakin on suoria bussiyhteyksiä Borovetsin lähelle Samokoviin, josta matka jatkuu perille tolkuttoman edullisella taksikyydillä. Sofiasta ajomatkaa Samokoviin on runsas tunti ja Plovdivista noin kahden tunnin verran.

Artikkelin pääkuva: flickr / Chris Roos

Plussat

 • Todella edullinen
 • Hyvää laskettavaa harrastajatasoisille
 • Vauhdikas after ski

Miinukset

 • Ei paljoa laskettavaa lumilautailijoille
 • Metsät usein liian tiheitä off-piste -lasketteluun
 • Paljon epämukavia ankkurihissejä