Gudauri - hiihtokeskus
 • Gudauri hiihtokeskus ala-asema
  Gudauri kioski laskettelurinne
  Gudauri rinneravintola tuolihissi hiihtohissi
  Gudauri rinneravintola ala-asema kioski
  Gudauri hiihtokeskus tuolihissi
 • Gudauri gondolihissi 2014
  Gudauri puuteri lumi
  Gudauri lumivyöry varoitus off-piste
  Gudauri lumi majoitus hotelli
  Gudauri laskettelukeskus hiihtokylä

Gudauri – Laskettelurinteitä ja helihiihtoa Georgiassa

Georgia sijaitsee Euroopan, Aasian ja Lähi-Idän kohtauspaikassa, jossa myös Neuvostoliiton ja Venäjän vaikutukset näkyvät sekä hyvässä että pahassa. Kulttuuririkas maa on kehittynyt 1990-luvulta saakka nopeasti ja alkanut viime vuosina houkuttelemaan paikalle turisteja. Laskijoiden iloksi Kaukasus-vuoristo kulkee Georgian läpi ja tarjoaa muutamia todella hyviä hiihtopaikkoja.

Kaukasukselta löytyvä Gudauri on Georgian suurin ja modernein laskettelukeskus. Aluetta on viime vuosina kehitetty yhteistyössä maan pääkaupungin Tbilisin ja kanadalaisten ammattilaisten kanssa ja ponnistelut todellakin näkyvät. Nykyään Gudauria voidaan pitää koko Kaukasuksen parhaana laskupaikkana.

Georgian kehittyvä laskettelukeskus

Edelleen kasvavasta Gudaurista löytyy runsaat kaksikymmentä merkittyä rinnettä, kymmenkunta modernia Doppelmayrin hiihtohissiä ja hyvä valikoima palveluita. Rinnetarjontaan kuuluu kaikkea helpoista lastenalueista FIS-luokituksen saaneisiin pujottelun ja suurpujottelun kisarinteisiin.

Ihmisen ponnistelut hiihtokeskuksessa eivät kuitenkaan merkitsisi mitään ilman luonnon myötävaikutusta. Onneksi Suur-Kaukasuksella ja Gudaurissa edellytykset laskettelulle ovat mainiot.

Lunta ja aurinkoa Gudaurissa

Alueella lasketellaan kahdella vuorenhuipulla, Sadzelella (3 307 m) ja Kudebilla (3 006 m). Aivan samoissa korkeuksissa ei siis liikuta kuin Kaukasuksen toisella klassikolla, Elbrusilla, jossa ylin hissiasema sijaitsee 3 800 metrissä. Gudaurilta löytyy kuitenkin paremmat palvelut ja kulkuyhteydet sekä huomattavasti monipuolisempaa laskumaastoa.

Vaikka Georgia ja Gudauri sijaitsevat samoilla leveysasteilla kuin monet välimeren maat, on lunta suuren korkeuden ansiosta runsaasti joulukuusta huhtikuuhun saakka. Vuorten ylimmillä hisseillä lasketellaan vielä pitkälle toukokuuhun. Lumi on parhaimmillaan tammi- ja helmikuun aikana, mutta päivät pitenevät ja sää paranee kevään lähestyessä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Runsas lumi hämää satunnaista vierailijaa helposti ja saa auringon voimakkaan vaikutuksen unohtumaan. Gudaurissa päivästä toiseen paistavalta auringolta kannattaa kuitenkin suojautua, sillä lumesta ja viileästä ilmasta huolimatta sen vaikutus iholle on helposti sama kuin Espanjan aurinkorannoilla.

Laskettelua hyvin hoidetuilla rinteillä

Hiihtokeskuksen merkityt laskettelurinteet sopivat parhaiten taitaville harrastajille, mutta Gudaurista löytyy jokaiselle jotakin. Helpoimmat laskut sijaitsevat tuttuun tapaan alemmilla rinteillä ja maasto vaikeutuu vähitellen ylemmäs siirryttäessä.

Akhali Gudaurin ala-asemalta löytyy hiihtokylän lisäksi lastenalue helpoilla mattohisseillä, rinneravintoloita ja taukopaikkoja. Alimmat rinteet hiihtokylän yläpuolella on valaistu, joten laskupäivän ei tarvitse päättyä auringon laskemiseen.

Ylemmillä rinteillä siirrytään joko Kudebi- tai Sadzele-huippua kohti tuoli- ja gondolihisseillä ja rinteet muuttuvat selkeästi haastavammiksi. Kaikkein vaikeimmat laskut löytyvät Sadzelen yläasemalta, josta taitava laskija voi rinteitä yhdistelemällä rakentaa itselleen seitsemän kilometrin yhtenäisen laskun.

Gudaurin mahtavat off-pisteet

Merkityt rinteet tarjoavat harrastajatasoisille laskijoille hupia pitkäksi aikaa, mutta ovat vain harvoin syy matkustaa Gudauriin. Kokonaan puurajan yläpuolella sijaitseva hiihtokeskus on nimittäin tunnettu rinteiden sijaan loistavista off-pisteistä.

Offareille pääsee helposti miltä tahansa yläasemalta ja haikkaamalla alue laajenee loputtomiin. Maasto painottuu jyrkkään, mutta on kokonaisuutena monipuolista. Omaa taitotasoa vastaavan reitin löytämisen ei siis yleensä pitäisi olla kovin vaikeaa.

Äkkipudotukset, kivet ja puut puuttuvat Suur-Kaukasukselta oikeastaan kokonaan, eikä laskijan ja hänen laskunsa väliin pitäisi ilmestyä esteitä. Kaukasuksen vuoria pidetään myös tavallista turvallisempana paikkana lumivyöryjen suhteen, mutta omia aivoja ja tervettä varovaisuutta ei off-pisteillä pidä täälläkään jättää omaan arvoonsa.

Elämän heliksiiriä laskettelijalle

Kyltymättömimmät offaripedot hyödyntävät laskuihinsa hiihtokeskuksen ala-asemalta lähteviä helikoptereita. Helihiihto on Gudaurissa edullista ja suosittua. Koptereilla käyttöön avautuu koko valtava laskualue kymmenine vuorenhuippuineen ja ne kuljettavat laskijan parhaimmillaan kiitettävään 4 200 metrin korkeuteen.

Mikäli Gudaurin maaston tutkiminen helikoptereilla kiinnostaa, kannattaa tutustua mahdollisuuksiin jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Esimerkiksi hiihtokylässä toimiva helihiihtoyritys Heliksir myy erilaisia paketteja, jotka täytyy tosin varata hyvissä ajoin. Georgialaiset lentäjät toimivat usein myös oppaina, jotka tuntevat Gudaurin parhaat paikat ja räätälöivät helihiihdon aina lasketteluporukan toivomusten mukaan.

Ruokaa, viiniä ja vodkaa Georgian tapaan

Euroopan, Aasian, Venäjän ja Lähi-Idän voimakkaiden kulttuurien risteyskohdassa sijaitseva Georgia on kiinnostava matkakohde muillekin kuin laskukansalle. Kaupunkien rakennustyylissä yhdistyvät vaikutteet kaikilta lähialueilta, eikä ruoka jää monipuolisuudessaan toiseksi. Tyypillinen ravintola-ateria koostuu keitetyistä tai paistetuista vihanneksista, vahvoista mausteista, lihasta ja juustosta. Annokset ovat tuhteja, kiinnostavia ja edullisia.

Paikalliset viinit ovat puolestaan todella hyviä. Georgian seutua pidetäänkin joissakin lähteissä yhtenä viininvalmistuksen syntypaikoista, jossa perinteet elävät yhä vahvoina.

Toinen pelottavan suosittu, lähes kaikissa ravintoloissa ruuan yhteydessä tarjoiltava juoma on vodka. Juomasta kannattaa olla valmis kieltäytymään useaan kertaan ja jo aikaisessa vaiheessa, mikäli aikomus on tulevana aamuna suunnata Gudaurin rinteisiin tai off-pisteille. Kohtalokkaan virhearvion sattuessa, voi oireita lievittää paikallisella krapulalääkkeellä khashilla, joka on todella mausteista lehmän sisäelimistä valmistettua keittoa.

Gudaurin hiihtokylä

Hiihtokeskuksen kylästä löytyy hyvän ruuan ja juoman lisäksi varsin monipuolisia majoitusvaihtoehtoja. Tarjolla on budjetin ja mieltymysten mukaan hotelleita majataloja ja asuntoja aivan hiihtohissien tuntumasta.

Gudaurin yöelämässä on mukavasti vientiä useiden ravintoloiden sykkeessä ja todella edulliseen hintaan. Erikoisliikkeitä ei kylästä löydy, mutta päivät voi laskettelun lisäksi käyttää esimerkiksi live-musiikista nauttien tai hotellien kasinoilla.

Georgiaan laskettelemaan

Gudauri on koko Kaukasuksen parhaita kohteita sekä off-piste- että rinnelaskuun. Hiihtokeskus on kehittynyt viime vuosina valtavin harppauksin ja luonnon puolesta edellytykset ovat alueella aina olleet jo valmiiksi kunnossa.

Muihin Kaukasuksen isoihin kohteisiin verrattuna Gudauriin matkustaminen on melko mutkatonta. Georgian pääkaupunkiin Tsibilisiin lentämällä pääsee melko lähelle hiihtokeskusta ja ajomatkaa koneen laskeuduttua jäljelle jääkin enää kahden tunnin verran.

Artikkelin pääkuva: flickr / rugbyxm

Plussat

 • Mahtavaa off-piste -laskettelua
 • Kaukasuksen parhaita rinteitä
 • Edullinen

Miinukset

 • Merkityissä rinteissä ei paljon jyrkkää
 • Vaatimaton snow park
 • Sää vaihtelee etenkin alkuvuodesta voimakkaasti