Jasná - hiihtokeskus
 • Jasna_chopok_rinnelasku
  Jasna_hiihtoalue
  Jasna_chopok_lautailija
  Jasna_chopok_offari
  Jasna_chopok_hiihtohissi_gondolihissi

Jasná – Itä-Euroopan suurten joukossa

Slovakian puoleisilla Tatravuorilla sijaitseva Jasná Nizke Tatry on yksi itäisen Euroopan suurimmista hiihtokeskuksista. Kansainvälisestä harrastajakunnasta Jasná houkuttelee rinteilleen etenkin puuterilaskijoita ja lapsiperheitä, eikä kansallispuiston monipuolinen laskumaasto jätä muitakaan kylmäksi.

Jasná Nizke Tatry on itäisen Euroopan merkittävimpiä laskettelukeskuksia, josta löytyy erityisen hyvä valikoima tekemistä lapsiperheille ja offarilaskijoille. Jasnássa on lasketeltu vuodesta 1930 saakka. Luonnonkaunis metsämaisema on säilynyt hiihtokeskuksessa vuosien läpi turmeltumattomana. Tämä johtuu suurelta osin ympäröivän Napantin kansallispuiston asettamista tiukoista vaatimuksista alueen jatkokehitykselle.

Jasnán rinteet Chopok-vuoren pohjois- ja etelä-puolilla

Kansallispuiston läheisyydestä ja rajoitteista huolimatta Jasná on kuitenkin kehittynyt erääksi Itä-Euroopan merkittävimmistä hiihtokeskuksista. Tarjolla on kaikille jotain ja kolmeen hiihtoalueeseen jaetun keskuksen rinteissä on mukavan tasaisesti sinisiä, punaisia ja mustia laskuja. Rinteitä on pienestä kilometrimäärästä huolimatta runsaasti ja tekemistä riittää niissä pitkäksi aikaa. Punaisella värillä merkityt rinteet korostuvat tarjonnassa, mutta eivät häiritsevästi. Alueen rinteistä kaksi on valaistuja. Hiihtokeskus soveltuu erityisen hyvin perheille.

Suurin osa hiihtokeskuksen merkityistä laskuista sijaitsee Chopok-vuoren pohjoispuolella Chopok Severissä, joka jakautuu edelleen helpompaan Zahradkyyn ja haastavampaan, lähinnä mustista laskuista koostuvaan Otupneen. Otupnessa on temppulaskijoille myös Burtonin sponsoroima parkki.

Pohjoisesta Chopok Severistä on hissiyhteys vuoren toiselle puolelle Chopok Juh’iin tai etelä-Chopokiin. Valtaosa laskumaastosta sijaitsee pohjoisessa, mutta eteläpuolellakin on hyvä valikoima rinteitä. Eteläpuolella sijaitsee lisäksi lastenmaa, majoitusta ja neljän hengen tuolihissi.

Helposti saavutettavia offareita kansallispuiston maisemissa

Jasná Nizke Tatry houkuttelee laskijoita kauempaa myös puuterilumellaan ja laajoilla lasketteluun hyvin soveltuvilla takamaastoillaan. Chopok (2 024 m) on Low Tatras -vuorimassiivin toiseksi korkein huippu Dumbierin (2 043 m) jälkeen. Alueelta löytyy laskettavaa lähes tuhannen korkeuserometrin verran, joten mistään vaatimattomasta törmästä ei ole kyse.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Loistavia off-pisteitä on sekä pohjois- että eteläpuolella. Kaikki alueen offarit ovat saavutettavissa kätevästi hisseillä. Koko hiihtokeskus on kuin valtava metsäinen puuterikulho, joka on ympäröivästä kansallispuistosta johtuen vieläpä erittäin kaunis paikka laskea. Puita on paljon ja itä-eurooppalainen ilmasto tekee alueesta kylmemmän kuin monet vastaavalla korkeudella sijaitsevat alppikohteet.

Lumi on useimmiten runsainta helmi-maaliskuun taitteessa. Jos reilusti nollan alapuolella normaalisti pysyttelevä lämpötila kuitenkin kohoaa yllättäen, sohjoutuu se etenkin alemmilla rinteillä paljastaen rosoisen kalliopohjan ja ruohoisia läikkiä.

Johtuen Napantin luonnonpuiston läheisyydestä Jasná avataan laskettelijoille aina vasta joulukuun puolessavälissä, vaikka pöllytettävää lunta olisi nietostolkulla tarjolla jo paljon aiemmin. Laskukausi jatkuu tyypillisesti aina pitkälle huhtikuuhun saakka ja jos laskettava tuntuu loppuvan kesken, voi vuokra-autolla tutustua vaikkapa tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Vysoké Tatryn tai Ylä-Tatran laskettelukeskuksiin: Tatranská Lomnicaan, Strbské Plesoon ja Starý Smokoveciin.

Slovakian edullinen hintataso

Jasná Nizke Tatryn hiihtokeskuksen yhteydessä on jonkin verran majoitusta vuoren etelä- ja pohjoispuolilla. Alueella yöpyvien illanviettomahdollisuudet ovat melko rajoittuneita lukuunottamatta Aprés ski bar Srdieckon kaltaisia paikkoja. Laajempi valikoima majoitusta ja yöelämää löytyy läheisestä Liptovsky Mikulášin 32 000 hengen kylästä.

Hinnat ovat useimpien Itä-Euroopan maiden tavoin myös Slovakiassa ja Liptovsky Mikulášissa todella matalat. Sekä kylässä että rinneravintoloiden terasseilla voi nauttia Suomessa tuntemattomia paikallisia juomia – euron bissejä.

Matalasta hintatasosta huolimatta laatu on sekä ravintoloissa että majoituksessa kohdallaan ja keskikokoiseen kylään mahtuu runsaasti valinnanvaraa. Ravintoloita ja baareja on ripoteltu Liptovsky Mikulášiin mukava valikoima ja testata kannattaa ainakin monipuolinen Happy End -ravintola. Ravintoloiden lisäksi majoitusta ja oheistekemistä löytyy kylän suuresta vesihuvipuistosta Aquapark Tatralandiasta, joka soveltuu laskupäivän jälkeisen rentoutumisen lisäksi vesiliukumäkineen myös pienten lasten hauskanpitoon.

Lentokentältä juna helpoin vaihtoehto

Hiihtokeskusta lähin kansainvälinen lentoasema on Slovakian Poprad-Tatry, josta vuokra-autolla matkaa perille on vain noin 40 minuutin verran. Toinen vaihtoehto on lentää Bratislavaan ja ottaa kaupungista juna Tatravuorille ja Jasnaan. Tällöin matkaa lentokentältä hiihtokeskukseen tosin kertyy yli kolme tuntia, mutta mutkittelu Popradin vilkkaassa liikenteessä ja Slovakian haastavassa autoilumaastossa jäävät pois ohjelmasta.

Plussat

 • Loistavat takamaastot ja runsaasti tekemistä perheille
 • Edullinen
 • Jotakin jokaiselle

Miinukset

 • Säiden armoilla, toisinaan todella kylmää tai liian lämmintä
 • Ei lumivarmuutta alemmilla rinteillä
 • Vain vähän rinnekilometrejä