Kubínska hola - hiihtokeskus

Kubínska hola – Slovakian pienistä hiihtokeskuksista suurin

Vuonna 1977 toimintansa aloittanut Kubinska hola sijaitsee pohjoisessa Slovakiassa, Dolný Kubinin kylän yllä Oravská Maguran vuoristossa ja lähellä Puolan rajaa. Kansainvälisessä mittakaavassa hiihtokeskus on pieni, mutta muihin Tatra-vuoriston ulkopuolisiin slovakkikeskuksiin vertailtuna sen tarjonta osoittautuu varsin kilpailukykyiseksi.

Kubínska holan vahvuuksiin kuuluu mm. maan suurin laskettava korkeusero Jasnán ja Vysoké Tatryn ulkopuolella, aurinkoiset etelä-suuntaiset rinteet, vesihuvipuisto sekä historiallinen Dolný Kubinin kylä. Sijainniltaan laskettelukeskus on kauempaa saapuvalle laskijalle melko etäinen, sillä sekä Košicesta että Slovakian pääkaupunki Bratislavasta on kummastakin yli kolmen tunnin ajomatka rinteille.

Kubínska hola on lähellä luontoa

Pieni Kubínska hola on yksi Slovakian suosituimmista hiihtokeskuksista. Kesäisin historiallinen alue ja kaunis luonto houkuttelevat paikalle pyöräilijöitä ja vaeltajia. Talvisin laskettelijat, lumilautailijat, maastohiihtäjät ja vuorikiipeilijät saapuvat hyödyntämään vuoriston hyviä harrastusmahdollisuuksia. Vuodenajasta riippumatta kuka tahansa voi nauttia seudulta löytyvistä keskiaikaisista rakennuksista ja maamerkeistä, kuten Slovakian kauneimmaksi linnaksi kutsutusta Oravasta.

Hiihtokeskuksena Kubínska hola on varsin toimiva, parhaiten kokeneita harrastajatasoisia laskijoita palveleva matkakohde. Kahdestatoista hiihtohissistä valtaosa on ankkureita, mutta joukkoon mahtuu myös muutama neljän istuttava tuolihissi sekä taikamatto lastenmaassa. Pisimmät rinteet ovat yli neljän kilometrin mittaisia, mutta valitettavasti alhaalta huipulle päästäkseen täytyy laskijan yhdistellä useita hissinousuja.

Helppoja laskettelurinteitä lapsille ja aikuisille

Lähes koko laskettelukeskus on rakennettu yhdelle leveälle kaistaleelle, jossa merkityt rinteet kiemurtelevat alaspäin, vaihtuvat nopeasti loivasta jyrkäksi ja sulautuvat toisiinsa. Kubínska holan rinnetarjonta sopii ehkä parhaiten taitaville harrastajille, mutta hiihtokeskuksella on tarjota mukavaa laskettavaa jokaiselle.

Aloittelijat löytävät hiihtokeskuksen alimmilta rinteiltä yhden hissinousun päässä olevia loivia ja leveitä rinteitä, joissa voi keskittyä nauttimaan Tatra-vuoriston suuntaan avautuvista aurinkoisista maisemista tai aloitella vieläkin rauhallisemmin aivan laskuharrastuksen alkeista. Myös Kubínska holan ylemmistä osista löytyy jonkin verran helppoa laskumaastoa, mutta useimmiten vasta-alkajien kannattaa suosiolla pitäytyä vuoren alemmissa osissa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Perheen pienimmille löytyy ala-asemalta lastenmaa, joka on varusteltu taikamatolla, pulkkamäellä, helpolla laskettelurinteellä ja hiihtokoululla. Hiihdonopettajat puhuvat paikallisen äidinkielensä lisäksi myös englantia ja venäjää, joten useampaa kieltä osaavat aloittelijat pääsevät alueella vaivatta kiinni lajin alkeisiin. Tarjolla on myös englannin- ja venäjänkielisiä päiväkotipalveluita.

Rinneherkkua harrastajille

Tarjonta aloittelijoille on kattava, mutta vahvat laskemisen perusteet hallitsemalla saa Kubínska holan tarjonnasta huomattavasti enemmän irti. Laskumaasto painottuu selvästi punaiseen ja hiihtokeskusta voidaan pitää haastavimpana Slovakian pienistä hiihtokeskuksista.

Valtaosa huipulta alkavista rinteistä on melko vauhdikkaita, usein FIS-luokituksen saaneita pitkiä pätkiä, joiden varrelta avautuu upeat maisemat ympäröivään Slovakian luontoon. Huipulta alkavissa laskuissa käytettävissä oleva 676-metrinen korkeusero on sekin maan suurimpia ja pisimmille rinteille mittaa kertyy yli neljä kilometriä.

Haastavaa ja monipuolista laskettavaa

Kubínska holan ylimpien rinteiden jyrkkyys haastaa toisinaan jopa kaikkein taitavimmat laskijat ja adrenaliiniryöppyisiä vauhdikkaita laskuja sahaisi mielellään useampaan kertaan. Harmillisesti huipulle pääsee vain useita hissimatkoja yhdistelemällä, mikä vähentää heti laskemisen nautinnollisuutta.

Offarilaskeminen vaikuttaa suurehkon korkeuseron myötä kiinnostavalta vaihtoehdolta, mutta valitettavasti tiheät kuusi- ja koivumetsät sekä katkonaiset hissinousut vaikeuttavat siitä nautiskelua. Kubínska holan yläosaan on raivattu hoitamaton, mutta valitettavan pieni kumpareikko reisiä polttavaan lasketteluun.

Parkkilaskijat löytävät alimmilta rinteiltä reileillä, hyppyreillä sekä satunnaisesti myös half pipella varustellun snow parkin. Parkkirinteelle kertyy pituutta yhteensä 400 metriä ja nousut hoituvat kätevästi tuolihissillä.

Kubínska holan hotellit, majatalot ja rinneravintolat

Kubínska holan koko merkitty laskumaasto on lumitykkien toiminnan piirissä ja lumivarmuus on talvikaudella yleisesti melko hyvä. Kun luonnonlunta on riittävästi, löytyy hiihtokeskuksesta myös maastohiihtäjille kymmenen kilometrin mittainen latuverkosto.

Laskettelukeskuksen palveluihin kuuluu lastenhoidon ohella myös välinevuokraamo, -myynti ja -huolto. Lukuisat rinneravintolat palvelevat laskijaa edullisella hintatasolla ja niiden tarjonta vaihtelee kahvista viiniin ja terasseista tuhtia ruokaa tarjoaviin kunnon ravintoloihin.

Ehkä paras ruokapaikka ajan kanssa on ala-aseman tuntumassa sijaitsevasta hotellista, Hotel Greenistä, löytyvä ravintola, jonka hintatasokaan ei päätä huimaa. Kolmen tähden Hotel Greenin ohella toinen mahdollinen yöpymispaikka hiihtokeskuksen välittömässä läheisyydessä majoittuville on 1 100 metrin korkeudessa sijaitseva majatalo Chalet Kubínska hola.

Dolný Kubinin kaunis hiihtokylä

Mikäli yöpyminen hieman kauempana ei haittaa, kannattaa harkita majoittumista runsaan kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Dolný Kubinin kylässä. Palvelut ovat alueella huomattavasti kattavammat, joskaan eivät missään nimessä kovin erikoiset. Valikoimaa on kuitenkin selkeästi enemmän sekä ruokailun että majoittumisen suhteen.

Erityismaininnan ansaitsee kylästä löytyvä Aqua Kubinin vesihuvipuisto, jossa viihtyvät sekä lapset että aikuiset. Vesipuisto on suosittu slovakkien keskuudessa ja hauskana yksityiskohtana se ylpeilee paikallisella erikoisuudellaan – suomalaisella saunalla!

Bilettävät laskijat joutuvat pettymään Kubínska holan tarjontaan, sillä vauhdikasta after skitä ei löydy hiihtokeskuksesta tai Dolný Kubinista ja laskettelun sivuaktiviteetit painottuvat joko urheiluun tai kulttuuriin. Hyvään tunnelmaan paikallisten seurassa pääsee halutessaan kuitenkin vaivatta sekä majapaikkojen ravintoloissa että kylän pubeissa.

Kubínska hola on monipuolinen laskettelukeskus

Kubínska hola on edullinen, monipuolinen ja useita slovakialaisia hiihtokeskuksia haastavampi laskupaikka. Parhaiten alueella viihtyvät taitavat harrastajatasoiset laskijat, mutta kokonaisuus on silti laskettu valitettavan nopeasti puhki. Viikoksi ei Kubínska holassa laskettavaa riitä, mutta esimerkiksi viikonlopun mittaiseen ja lompakolle ystävälliseen lomailuun paikka sopii mainiosti.

Laskettelukeskukseen matkustaminen on kuitenkin hieman työläämpää kuin Slovakian muihin harrastuspaikkoihin. Maan suurimmilta lentokentiltä Bratislavasta ja Košicesta on nimittäin kummastakin runsaan kolmen tunnin ajomatka rinteiden äärelle.

Artikkelin pääkuva: Kubínska hola (kubinska.sk)

Plussat

  • Miellyttävä korkeusero
  • Slovakian mittakaavassa laskumaasto yllättävän jyrkkää
  • Monipuolisesti laskettavaa kaikille

Miinukset

  • Pienistä keskuksista suurin on silti pieni
  • Off-piste –laskettelu ei tahdo onnistua
  • Vaisu after ski