Mittenwald - hiihtokeskus

Mittenwald – Grimmin satujen maisemissa

Mittenwaldin kylä sijaitsee eteläisessä Saksassa, eikä matka Itävallan rajalle ole sieltä pidempi kuin kylän omaan hiihtokeskukseen. Viidentoista rinteen keskus itsessään on kuitenkin kauempaa saapuvien tarpeisiin melko pieni ja sopii parhaiten korkeintaan muutaman päivän mittaiseen lasketteluun.

Alppikohteista ja alppimaista puhuttaessa esiin nostetaan tyypillisesti Sveitsi, Itävalta, Ranska ja Italia. Saksan kohdalla mieleen tulee asiaan paremmin vihkiytyneillekin useimmiten lähinnä vain maan tunnetuin keskus Garmisch-Partenkirchen.

Saksaan laskettelemaan

Saksa on kuitenkin tärkeä hiihtomaa muiden joukossa ja saksalaisista arviolta jopa 12 miljoonaa harrastaa laskettelua. Näin suurella väkijoukolla on valtava vaikutus koko hiihtomaailmaan ja etenkin saksankielisiin alppimaihin.

Saksan rajojen sisältä löytyy satoja hiihtokeskuksia, mutta ne ovat kuitenkin Alppien mittakaavassa tyypillisesti kooltaan pieniä ja korkeuseroltaan vaatimattomia. Tällaiset kohteet eivät houkuta suuria määriä turisteja Saksan ulkopuolelta, vaan huomio kääntyy yleensä naapurimaiden hiihtokeskuksiin.

Helppoa ja hurjaa Mittenwaldissa

Mittenwald edustaa tärkeimmiltä ominaisuuksiltaan tavanomaista saksalaista hiihtokeskusta, eivätkä sen viisitoista rinnettä ja kahdeksan hissiä houkuta suomalaista laskijaa viipymään viikonloppua pidempään. Viidestätoista rinteestä neljätoista sijaitsee Kranzberg-vuorella ja joukkoon on ripoteltu myös runsaasti terasseita ja rinneravintoloita.

Pisimpään keskuksessa viihtyvät aloittelijat ja keskitasoiset laskijat, joille valtaosa sinisistä ja punaisista osuuksista on suunnattu. Mittenwaldissa on myös half- ja quarter pipeilla varustettu parkki. Haastavaa laskettavaa Kranzbergin tarjonnasta löytyy yhden mustan verran, mutta kokeneemmat laskijat kääntävät nopeasti katseensa Mittenwaldin kylän toisella puolella sijaitsevalle Karwendel-vuorelle.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Karwendelille nousee kylästä pahaenteisesti vain yksi gondolihissi, joka kuljettaa rohkeimmat suoraan huipulle (2 385 m). Jos ranskalainen La Grave tai italialainen Alagna-hiihtokeskus ovat tuttuja, voi Karwendelin tarjontaa verrata niihin. Vuorella on vain yksi off-rinne, Dammkar, jota ei kunnosteta henkilökunnan toimesta. Kyseinen osuus tunnetaan etenkin vaikeudesta, vaarallisuudesta, puuterista sekä huikeista maisemista jotka mutkittelevan seitsemän kilometrin aikana avautuvat. Karwendelia ei kuitenkaan voi hyvällä omallatunnolla suositella kuin ainoastaan kaikkein taitavimmille laskijoille.

Baijerilainen viulukylä

Baijerilainen Mittenwaldin kylä voi ylpeillä pitkällä historiallaan viulujen valmistajana ja kulttuurinnälkäisille turisteille löytyy alueelta tänäpäivänäkin viulumuseo. Monia alppikyliä kutsutaan usein idyllisen kauniiksi ja Mittenwaldissa arkkitehtuuri on säilynyt suorastaan poikkeuksellisen muuttumattomana vuosisatojen ajan.

Kapeat mukulakivikadut kiemurtelevat vanhanaikaisten baijerilaistalojen välissä ja kaikkialla näkee keskiaikaista elämää kuvaavia seinämaalauksia ja kaiverruksia. Jo vuonna 1786 saksalainen yleisnero ja runoilija Johann Wolfgang von Goethe kutsui Mittenwaldia eläväksi kuvakirjaksi, eikä se ratkaisevasti ole myöhemminkään muuttunut. Kylä on kuin suoraan 1700-luvun satukirjasta.

Mittenwald on aina sijainnut keskeisellä paikalla lähellä Itävallan ja Italian rajoja ja sen juuret ovat vahvasti kaupankäynnissä. Nykyään kylä sijaitsee Münchenin ja Innsbruckin välillä joten sijainti on edelleen hyvä ja lähin lentokenttä Mittenwaldiin suuntaavalle löytyykin Innsbruckista.

Plussat

  • Soveltuu hyvin harrastajatason laskijoille
  • Vauhtia löytyy Dammkar-rinteestä
  • Perinteisen kaunis hiihtokylä

Miinukset

  • Haastava laskettava vähäistä
  • Pieni
  • Tekeminen loppuu muutamassa päivässä kesken