Sierra Nevada - hiihtokeskus
 • sierra nevada ski centre
  sierra nevada ski resort nightlife
  sierra nevada ski area
  sierra nevada half pipe
  sierra nevada mirlo blanco
 • Sierra Nevada matka
  Sierra Nevada kylä
  Sierra Nevada village
  Sierra Nevada pulkkailu
  Sierra Nevada ala-asema pulkkamäki
 • Sierra Nevada pulkat
  Sierra Nevada ski rental
  Sierra Nevada lihat
  Sierra Nevada parking
  Sierra Nevada winter
 • Sierra Nevada rinneravintola
  Sierra Nevada restaurant slopes
  Sierra Nevada pizzeria
  Sierra Nevada restaurant
  Sierra Nevada apartment
 • Sierra Navada resort
  Sierra Navada slope
  Sierra Navada ski slope
  Sierra Navada scenery
  Sierra Navada ski_lift
 • Sierra Navada vuori
  Sierra Navada hiihtoalue
  Sierra Navada Borreguiles
  Sierra Nevada ski center
  Sierra Nevada gondolihissi
 • Sierra Nevada hotellit
  Sierra Nevada ridge
  Sierra Nevada accomodation
  Sierra Nevada skiing
  Sierra Nevada mountain
 • Sierra Nevada Granada
  Sierra Nevada children
  Sierra Nevada Borreguiles
  Sierra Nevada laskettelija
  Sierra Nevada mattohissi
 • Sierra Nevada street
  Sierra Nevada shopping
  Sierra Nevada ski equipment shop
  Sierra Nevada afterski bar
  Sierra Nevada mountain restaurant
 • Sierra Nevada rinneravintola
  Sierra Nevada baarit
  Sierra Nevada baarikuja
  Sierra Nevada morning-mountains
  Sierra Nevada steepest-slopes
 • Sierra Nevada morning-center
  Sierra Nevada Granada
  Sierra Nevada Granada Alhambra
  Sierra Nevada hiihtokeskus
  Sierra Nevada ski slopes
 • Sierra Nevada terrace
  Sierra Nevada street
  Sierra Nevada resort
  Sierra Nevada Trineo Ruso
  Sierra Nevada majoitus
 • Sierra Nevada hotellit
  Sierra Nevada huoneistot
  Sierra Nevada apartamento
  Sierra Nevada road
  Sierra Nevada center
 • Sierra Nevada kylähissi
  Sierra Nevada katu
  Sierra Nevada hotels
  Sierra Nevada hotel Mont Blanc
  Sierra Nevada gondola lift

Sierra Nevada – Laskijan siestapaikka

Espanja ei ole kaikkein tyypillisimpiä tai tunnetuimpia laskettelupaikkoja, mutta ranta- ja kaupunkilomien ohella myös rinnelomailuun on mahdollista löytää maasta laadukkaita kohteita. Kenties tunnetuin ja arvostetuin Espanjan hiihtoalueista on eteläisessä Andalusiassa ja Sierra Nevadan vuoristossa sijaitseva samanniminen hiihtokeskus.

Euroopan eteläisin hiihtokeskus nauttii auringonpaisteesta yli 300 päivänä vuodessa, mutta lumen puutteesta ei marras-toukokuussa tarvitse kuitenkaan huolehtia. Hiihtoalue rinteineen nimittäin sijaitsee yli 2000 metrin korkeudessa ja lunta saadaan keskuksessa vuosittain runsaasti. Etenkin hiihtokauden loppupuolella kannattaa kuitenkin varata mukaansa kevyempää laskuvaatetta ja tarpeeksi vahvat aurinkovoiteet.

Espanjalaisten oma lomakohde

Sierra Nevadan hiihtokeskus jakautuu kahteen osaan, jotka muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Pradollanon hiihtokylän tuntumassa lasketellaan samannimisellä alueella ja hieman kauempaa, keskeiseltä paikalta löytyy Borreguiles laadukkaine rinneravintoloineen. Borreguilesin maasto suosii etenkin aloittelijoita ja keskitasoisia laskijoita, mutta alueelta on myös hissiyhteys Veleta-vuoren huipulle ja eräälle Espanjan vaikeimmista rinteistä, jota pitkin pääsee laskemaan suoraan takaisin Borreguilesiin. Lisää haastavaa laskettavaa löytyy Monachil-tuolihissin läheisyydestä.

Pradollanon tai Borreguilesin alueet eivät muutoin poikkea toisistaan merkittävästi ja yhdistäviä tekijöitä ovat mm. rinteiden vaatimaton pituus, sopivuus aloittelijoille ja moderni hissijärjestelmä. Arkisin rinteet ovat ruuhkattomia kansainvälisen turismin vähäisyydestä johtuen, mutta ruuhkautuvat viikonloppuina ja espanjalaisten omina lomakausina, kuten jouluna ja pääsiäisenä helposti. Sierra Nevada on suuri keskus, muttei tehokkaasta hissijärjestelmästään huolimatta kestä hiihtoalueen koon puolesta vertailua vaikkapa Alppien suurimpien rinnalla, mikä puolestaan vain edistää ruuhkaherkkyyttä.

Kaunis ja vaarallinen

Sierra Nevada on Espanjan hiihtokeskuksista edelläkävijä etenkin lautailijoiden kohteena. Lukuisat tuoli- ja gondolihissit tekevät alueella liikkumisesta helppoa ja Tubo de Borreguiles –osuus on rakennettu nimenomaan lautailijoita silmälläpitäen. Kattavat vuokrauspalvelut ja halfpipe sinetöivät hiihtokeskuksen maineen Espanjan parhaana new school –laskijoiden harrastuspaikkana.

Offarilaskijat eivät ole hiihtokeskuksen tarjonnan suhteen yhtä onnekkaita. Paahtavasta auringosta ja vyöryjen estämistä ennakoivien toimenpiteiden täydellisestä puuttumisesta johtuen koko rinteiden ulkopuolista maastoa on pidettävä poikkeuksetta äärimmäisen alttiina lumivyöryille. Tämän vuoksi offarilaskemista ei voi todellakaan suositella edes parhailla mahdollisilla olosuhteilla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Puurajan yläpuolella sijaitsevan, usein tuulisen laskualueen rinteet joudutaan ajoittain säätilan vuoksi sulkemaan ja niiden ulkopuolella tilanne on vielä haastavampi. Hyvällä säällä Sierra Nevada on kuitenkin maisemiltaan huikea ja Alpeista omalla ilmeellään selkeästi poikkeava kohde. Välimeren rantaviiva on lähellä ja Veleta-vuoren huipulta (3398 m) voi selkeällä säällä nähdä meren ylitse jopa kaukaisen Afrikan pohjoisrannikon.

Andalusian yöt

Espanjalaiseen hiihtokulttuuriin kuuluvat näkyvästi pitkät lounaat, siestat ja myöhään yöhön kestävät juhlat. Laskupäivän jälkeinen yöelämä aloitetaan niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin tyypillisesti jo todella aikaisin, mutta espanjalaiset viettävät pitkän ja rauhallisen laskupäivänsä loppuun saakka hitaasti nautiskellen. Varsinainen yöelämä Sierra Nevadassa aktivoituu vasta aikaisintaan yhdeksältä illalla ja siihen rujonkauniista 1960-luvun tyylisestä Pradollanon hiihtokylästä löytyykin kunnolliset puitteet. Baarit, ravintolat ja yökerhot ovat monipuolisia ja niitä on alueella runsaasti.

Paikalliset osaavat englantia melko heikosti mikä saattaa paikoitellen hankaloittaa asioimista. Peruspalvelut järjestyvät kuitenkin vaivattomasti ja hotelleista löytyy rauhallisempaakin after skitä kylpylöiden, hyvän ruuan ja hierontapalveluiden merkeissä. Myös busseja kulkee säännöllisesti niin läheiseen Granadan kaupunkiin kuin Pradollanon kylän ympärikin, joten Andalusian yössä liikkuminen on turistinakin helppoa.

Hiihtokeskuksen läheisyydestä löytyy muutamia kansainvälisiä lentoasemia, joten hiihtomatkan suunnittelussa on lentoreittien valinnan suhteen joustoa. Kaikkein helpointa on järjestää lento Granadaan, josta on hiihtobussilla säännöllinen yhteys Sierra Nevadaan alle tunnin ajomatkalla. Toinen hyvä vaihtoehto on lentää Malagaan ja jatkaa sieltä matkantekoa vuokra-autolla hiihtokeskukseen.

Plussat

 • Aurinkoinen ja monipuolinen kohde rinnelaskuun
 • Erinomainen lautailijoille ja parkkilaskijoille
 • Vauhdikas after ski

Miinukset

 • Tuulinen sää sotkee usein hissien toiminnan
 • Ruuhkautuu paikallisten lomakausina
 • Lumi on usein epävakaata rinteiden ulkopuolella