Fernie - hiihtokeskus
 • Fernie takamaastot
  Fernie hiihtoalue
  Fernie lapset
  Fernie offpiste
  Overall view of Fernie Alpine Resort, BC, Canada
 • Fernie majoitus
  Fernie puuteri
  Fernie livemusiikki after ski
  Fernie rinneravintola Mark Shannon
  Fernie terassi rinneravintola

Fernie – Kalliovuorten parasta puuteria

Kanadan Kalliovuorilta löytyy monia houkuttelevia hiihtokeskuksia erityisesti offarilaskijoille. Alue tunnetaankin maailmalla nimenomaan Kalliovuorten valkeasta kullasta eli syvästä ja kuivasta puuterilumesta. Syvin puuteri löytyy suuresta ja syrjäisestä Ferniestä. Legendan mukaan karhuntaljaan pukeutunut satumainen Griz avaa taivaat musketillaan ja tuo alueelle säännölliset ja runsaat lumisateet.

Fernie sijaitsee Brittiläisen Kolumbian Lizard Range –vuoristossa. Runsaslumisessa hiihtokeskuksessa lasketellaan viidessä suuressa lumikattilassa: Siberia Bowlissa, Cedar Bowlissa, Timber Bowlissa, Currie Bowlissa ja Lizard Bowlissa. Lumi on hiihtokeskuksessa Kalliovuorten kuuluisaa kuivaa puuteria ja sitä riittää jopa runsaammin kuin kuuluisassa Banffissa.

Kehittyvä muttei vielä valmis

Fernie oli vielä vuosituhannen käänteessä pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa, jotka ratkesivat vasta 1997 Resorts of Canadian Rockiesin ostaessa umpikujaan ajautuneen hiihtokeskuksen. Kyseinen taho omistaa myös lukuisia muita Kalliovuorten keskuksia kuten Kicking Horsen, Mont Sainte-Annen, Stonehalmin, Kimberleyn ja Nakiskan. Uusi omistaja on jatkanut 2010-luvulla Fernien kehittämistä voimakkaasti.

Vahvasta kehityksestä johtuen aiemmin hiljaisessa Ferniessä vallitsee nykyisin miellyttävä tasapaino kehittyneen infrastruktuurin ja ruuhkattomuuden välillä. Palvelut ovat hyvälaatuisia, hissit pääasiassa moderneja ja valinnanvaraa on sekä rinteillä että kylässä runsaasti.

Koko mantereelle tyypilliseen tapaan rinteet ovat aina ensiluokkaisesti hoidettujaja hiihtohissejä on rinteiden lukumäärään suhteutettuna vähän. Hissien vähäistä määrää Ferniessä paikkaa kuitenkin niiden hyvä sijoittelu ja moderni tekniikka, jonka vuoksi ruuhkia ei rinteissä yleensä synny.

Huonona puolena siirtymät ovat hiihtokeskuksessa pitkiä. Lisäksi ylemmille rinteille päästäkseen joutuu jokaisen laskun jälkeen yhä käyttämään useampaa kuin yhtä hissiä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Laskumaastona Kalliovuorten lumiset kattilat

Fernien rinteet ja hissit ovat avoinna marraskuusta huhtikuuhun ja tarjoavat Amerikan suurten hiihtokeskusten tapaan jokaiselle jotakin. Vuoren alaosan rinteet ovat merkitty vihreällä värillä ja varattu siten puhtaasti aloittelijoille. Vihreästä väristä huolimatta kokeneemmatkin laskijat lämmittelevät usein Elk Quad –tuolihissin lempeillä laskuilla ennen haastavampaan maastoon siirtymistä.

Viidestä lumikattilasta löytyy vaihteleva valikoima myös pidempiä ja haastavampia rinteitä. Hyvää ja monipuolista laskettavaa hieman taitavammille on tarjolla etenkin Cedar Bowlista ja Lizard Bowlista, jotka tavoittaa näppärästi Boomerang- ja Great Bear Express –tuolihisseillä. Suuren laskualueen muihinkin lumikattiloihin mahtuu kiitettävästi hienoja rinteitä. Alueelta löytyy tasaisesti sekä sinisiä että tuplamustia osuuksia, joten eritasoisen kaveriporukan kanssa laskettelu onnistuu monessa paikassa vaivatta.

Rinnekartan väritystä tarkasteltaessa kannattaa pitää mielessä että Amerikassa rinteiden vaikeustaso merkitään eri tavalla kuin Euroopassa. Monet Fernien vihreistä rinteistä vastaavat tämän vuoksi Alppien sinisiä kun taas mustat muistuttavat eurooppalaisia punaisia. Kahden timantin mustiin rinteisiin kannattaa silti suhtautua vaikeustason edellyttämällä kunnioituksella.

Legendaarista lumisadetta

Fernien paikallisen legendan mukaan alueella sataa lunta aina, kun karhuntaljaan verhoutunut Griz ampuu vuorelta musketillaan taivaita kohti. Tarina elää yhä vahvasti ja alkukeväästä Ferniessä järjestetäänkin vuosittain Grizin juhla, jossa puuterikuningasta kunnioitetaan urheilutapahtumilla ja livemusiikilla.

Oli Fernien lumi peräisin Grizin musketista tai ei, on se kuitenkin ylistyksen arvoista. Kuivaa Kalliovuorten puuteria riittää nimittäin sekä rinteillä että offareilla kaikille halukkaille, eikä laskumaastossakaan ole valittamista. Takamaastot tarjoavat monipuolisia reittejä helposta kurvailusta aina adrenaliinia pumppaaviin jyrkkiin metsäosuuksiin ja vauhdikkaisiin ränneihin. Parhaille lähtöpaikoille pääsee lumikissoilla, joilla tavoittaa halutessaan puuterikattiloita jopa keskuksen rajojen ulkopuolelta.

Offarit ovat myös lautailijoiden käytettävissä. Syvä lumi ja monipuolinen maasto jyrkkine pudotuksineen tarkoittavat ettei Fernien off-pisteillä tekeminen temppulaskijoilta lopu kesken. Jos parkissa laskeminen vapaan maaston sijaan houkuttaa, löytyy vuoren alaosista hyvä, mutta keskuksen kokoon nähden vaatimaton RCR Rail Park.

Fernie – Pienen kylän rentoa tunnelmaa

Lähin asutuskeskittymä on kolmen kilometrin päässä hiihtokeskuksesta sijaitseva historiallinen kaivoskylä Fernie. Palkitusta hiihtokylästä löytyy mukava valikoima ravintoloita, shoppailupaikkoja ja muuta oheistekemistä. Tunnelma on hiihtokeskuksen koosta huolimatta säilynyt yhä rennon pikkukylämäisenä, mikä sopii erityisen hyvin hiihtopummeille, puuterin metsästäjille ja perheille.

Koska Fernie sijaitsee tyypillisiin Kalliovuorten hiihtokeskuksiin verrattuna kaukana lentokentistä ja suurkaupungeista, on katukuvassa totuttua vähemmän kansainvälisiä laskettelijoita. Viikonloppuisin etenkin Calgarysta saapuu paljon kanadalaista laskukansaa ja meininki on heti huomattavasti enemmän suurkaupungin tyylistä. After ski –paikoista kannattaa kokeilla ainakin kylän oma erikoisuus, yllättäen Griz Bariksi nimetty pubi, josta saa kylmän oluen lisäksi myös maittavaa grilliruokaa.

Turisti majoittuu joko rinteiden yhteydessä esimerkiksi Wolf’s Den –hotellissa ja hiihtokylässä on tarjolla lisää vaihtoehtoja yöpymiseen. Majapaikka kannattaa kuitenkin valita tarkasti, sillä majoituksen taso vaihtelee hyvin voimakkaasti.

Grizin kotikentälle

Ferniessä riittää laskettavaa pitkäksi aikaa kenelle tahansa ja kaikentasoiset laskijat viihtyvät niin rinteissä kuin takamaastoissakin. Saatavilla on myös Kalliovuorten hissilippu, jolla saa Fernien lisäksi käyttöönsä myös Banffin, Lake Louisen, Kimberleyn, Mount Norquayn ja Panoraman suurkeskukset.

Calgaryn kansainväliseltä lentoasemalta on Fernieen kolmen ja puolen tunnin ajomatka, mikä pitää kansainväliset laskijat usein poissa keskuksesta. Siirtymä kentältä Fernieen on kuitenkin vaivaton, sillä Calgarysta on suora ja säännöllinen bussiyhteys hiihtokeskukseen.

Plussat

 • Kalliovuorten parasta puuteria
 • Valtava valikoima rinteitä ja takamaastoja
 • Suuren keskuksen puitteet, pienen keskuksen tunnelma

Miinukset

 • Ei kovin kansainvälistä ilmapiiriä
 • Parkki jättää toivomisen varaa
 • Pitkä matka lähimmälle lentokentälle