• Whitewater skinnailu Ymir huippu
  Whitewater offari
  Whitewater offari
  Whitewater offari
  Whitewater hyppy

Whitewater – Pieni puuteriparatiisi

Amerikan mantereen hiihtokeskuksissa mainostetaan aina isompaa, modernimpaa ja tehokkaampaa, oltiin sitten Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa tai Kanadassa. Brittiläisessä Kolumbiassa Selkirkin vuoristossa sijaitseva Whitewater tekee kuitenkin ilahduttavan poikkeuksen sääntöön ja on rauhallisen ylpeä rennosta retromeiningistään.

Infrastruktuurin ja laitteiston hidas kehitys on Whitewaterissa suunniteltu strategia, jolla pienen piirin puuterikeitaan kulttimainetta pyritään varjelemaan. Mikäänhän ei hiihtokeskuksista pidä väkimassoja yhtä tehokkaasti loitolla kuin hitaat hissit ja kehittymättömät oheispalvelut.

Suunniteltuja puutteita

Whitewaterin merkityt rinteet levittäytyvät kahdelle vuorelle, joilla palvelee yhteensä kolme hitaanpuoleista mutta yleensä ruuhkatonta tuolihissiä. Rinteet eivät suosi erityisesti mitään tiettyä taitotasoa, vaan tarjoavat tasapuolisesti jokaiselle jotakin kaikkein helpoimmista aina todella haastaviin osuuksiin. Yksittäisten laskujen pituuskaan ei yleensä ole pitkää tai lyhyttä vaan jotakin niiden väliltä ja löytyypä Whitewaterista myös vaatimaton snow park new school -laskijoille ja lautailijoille.

Hiihtokeskuksen alueella ei juurikaan ylimääräisiä hienouksia ole. Sen sijaan vaatimattomat, mutta laskijalle riittävät palvelut sijaitsevat aivan rinteiden tuntumassa. Välinevuokraamon ja -myymälän, kahvilan, hiihtokoulun, lastenhoitopaikan sekä päivämajoitusta ja ruokaa tarjoavan hiihtomajan lisäksi vuorten alueella ei ole mitään muuta.

Yöpymismahdollisuuksiakaan ei rinteillä tarjota. Erillisen maininnan kuitenkin ansaitsee kehuttu rinneravintola Fresh Tracks Café, joka sijaitsee hiihtomajan yläkerrassa ja tarjoilee erästä Kanadan hiihtokeskusten omaperäisimmistä ja monipuolisimmista ruokalistoista.

Whitewaterin salaisuus

Unohdetaanpa hetkeksi hitaat hiihtohissit ja vähäiset rinteet. Myös loistavan rinneravintolan voi toviksi painaa mielessään taka-alalle. Perusteet ovat näiltäkin osin hyvät, mutta ne eivät riitä syiksi lähteä Whitewateriin lomailemaan kauempaa. Whitewaterin kätkemä, pienen piirin ”salaisuus” ja syy keskuksen kulttimaineeseen ovat sen loistavat offarimahdollisuudet.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Koko hiihtokeskus on alunperin perustettu puhtaasti hyvän laskumaaston ympärille. Alueella on laskettu ainakin 1960-luvun lopulta aktiivisesti ensimmäisen ankkurihissin rakentamisen jälkeen, mutta kehitystä suureksi kohteeksi on vältelty tietoisesti aina tähän päivään saakka. Kasvu saattaa kuitenkin pian olla vääjäämätöntä, sillä Whitewater on voittanut 2010-luvun alussa Kanadassa useita palkintoja parhaasta lumesta ja laskumaastostaan, eikä maineen leviämistä voida enää kauaa estää.

Pohjois-Amerikan parhaita takamaastoja

Hiihtokeskuksen puuterilumi ja maasto ovat hyvässä maineessa syystäkin. Harvassa paikassa Kanadassa saadaan tuoretta lunta vuodessa yli 10 metrin verran ja parhaimpina kausina jopa lähes 14 metriä. Lumi on kaiken lisäksi juuri sitä parhaiten pöllyävää kuivaa puuteria, joka leviää ympäri Whitewaterin rinteitä ja takamaastoja. Muodoltaan laskumaasto on kuin luotu laskettavaksi ja sen metsät, jyrkänteet, lumikattilat ja syvät hanget hakevat vertaisiaan huikaisevissa talvimaisemissa sinisen taivaan alla.

Whitewater on itseasiassa niin lumivarma kohde ettei lumitykeille koeta olevan tarvetta eikä hiihtokeskus siis omista yhtäkään sellaista. Rinnelaskija löytää Kanadasta huomattavasti parempia kohteita, mutta mikäli on kiinnostunut käyttämään hiihtolomansa puhtaasti offarilaskemiseen, ei Whitewateria voi olla suosittelematta Amerikkaan matkaajalle.

Hippimeininkiä hiihtokylässä

Whitewaterin hiihtokeskus on palveluineen rento ja rauhallinen paikka mutta lähintä kylää, Nelsonia, rennommaksi tuskin voi meno hiihtokylissä muuttua. Kyseessä on vanha hopeakaivoskylä, joka tunnetaan Kanadassa nykyään vanhoista rakennuksistaan ja katukuvassa näkyvästä vahvasti liberaalista väestöstään. Valtaosa asukkaista on hieman keskivertoa korkeammin koulutettuja nuorukaisia ja kukkakaupat, luomutuotteet, hippihenkiset teepuodit ja sateenkaariperheet ovat läsnä lähes joka kadulla.

Majoitus ja palvelut ovat kylässä edullisia ja ihmiset mm. edellämainituista syistä todella ystävällisiä ja avoimia. Suuria kauppakeskuksia tai erikoisliikkeitä on kuitenkin turha Nelsonista etsiä. Whitewaterin hiihtokeskuksesta 20 kilometrin tai 15 minuutin ajomatkan päässä sijaitseva rauhallinen kylä on hiihtäjälle lähin yöpymispaikka, jossa on runsaasti ainutlaatuista kanadalaista viehätysvoimaa.

Hiihtokeskusta lähin kansainvälinen lentokenttä on Washingtonin Spokane, josta tosin on vielä yli kolmen tunnin ajomatka perille. Lähempää löytyy paikallinen pieni Castlegarin lentoasema, jonne Suomesta Kanadaan matkaavan laskijan on tosin hieman hankalampi yhdistää lentoja järkevästi.

Plussat

 • Runsas, kuiva puuterilumi ja hienot offarimaastot
 • Ruuhkattomat ja tunnelmalliset hiihtokeskus ja -kylä
 • Tasaisesti laskettavaa kaikille taitotasoille

Miinukset

 • Infrastruktuuri kehittymätön
 • Hiihtokeskuksessa rajallisesti palveluita
 • Rinteet eivät tarjoa paljoa vaihtelua