• Kläppen-park
  068_KläppenSkiresort_2014_Photo_DanielRonnback_7272
  081_KläppenSkiresort_2014_Photo_DanielRonnback_9315
  DSC_8035 copy
  DCIM100GOPROG0020388.
 • Kläppen-iltamäki
  053_KläppenSkiresort_2014_Photo_DanielRonnback_8556
  018_KläppenSkiresort_2014_Photo_DanielRonnback_6085
  137_KläppenSkiresort_2014_Photo_DanielRonnback_1329
  Kläppen-Mökit-Sami Nurmi
 • 2013_KlappenSkiResort_Photo_DanielRonnback_0014_343
  2013_KlappenSkiResort_Photo_DanielRonnback_0023_371
  Kläppen-Pipe
  Kläppen-Parkki3
  Kläppen-Pilkki-Joonas Halla

Kläppen – perheystävällisyyttä Keski-Ruotsissa

Kilometrien laskuja jo Etelä-Suomen korkeudella? Kläppenissä voi lasketella neljään ilmansuuntaan. Koko perhe voi lähteä yläasemalta laskemaan helppoihin tai vaikeisiin rinteisiin ja tavata jälleen alhaalla saman hissin luona.

Kläppenin 35 rinnettä tarjoavat kaikille jotain. Valtaosa niistä on kuitenkin profiililtaan erinomaista laskuharrastuksen aloittamiseen. Täällä aloittelijakin pääsee nauttimaan pitkistä laskuista.

Kläppen on toistaiseksi suomalaisille tuntematon

Sälenin alueen keskukset keräävät valtaosan Ruotsin laskettelijoista. Varsinaisen Sälenin keskuskokonaisuuden lisäksi alueella on myös kaksi muuta isohkoa itsenäistä keskusta. Toinen niiistä on noin Rauman korkeudella sijaitseva perheomisteinen Kläppen.

Kläppen muodostaa yhdessä Ruotsin hiihtoliiton kanssa vapaalaskun ja lumilautailun kansallisareenan. Se on ainoa paikka Ruotsissa, jossa voi harjoitella ja kilpailla huipputasolla kaikissa seuraavissa lajeissa: halfpipe, slopestyle, big air ja snowboardcross.

Suojaisa perheystävällinen kokonaisuus

Kläppenissä rinteet on sijoitettu metsän siimekseen, jossa ne ovat suojassa tuulelta ja kylmyydeltä. Voit halutessasi liikkua auringonpaisteen mukaan hiihtopäiväsi aikana, sillä Kläppenissä voi lasketella neljään pääilmansuuntaan. Koko perhe voi lähteä yläasemalta laskemaan helppoihin tai vaikeisiin rinteisiin ja tavata jälleen alhaalla saman hissin luona. Kläppenissä on ankkuri- ja sompahissien lisäksi käytössä yksi neljän hengen tuolihissi.

Metsien keskellä mutkittelevat rinteet ja toimivat hissiyhteydet tarjoavat laskijalle monipuolista laskua jo pienellä alueella. Vaikka nousee samalla hissillä ylös ja laskut painottuisivatkin muutamaan samaan rinteeseen, voi laskuista saada yllättävän monipuolisia yhdistelemällä rinteiden eri osuuksia keskenään. Rinteiden profiili vaihteleekin huipulta alas laskeuduttaessa ilahduttavan monipuolisesti. Monesti haastavalle pätkälle löytyy samasta laskusta vaihtoehtoinen helpompi osuus.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kläppenistä löytyy myös jyrkkää laskettavaa, mutta osuudet ovat melko lyhyitä. Jyrkimmät pätkät ovat pääosin sijoittuneet rinteisiin siten, että haastavaa osuutta on rinteen mitasta pienehkö osa ja loput laskusta helpompaa. Muilta osin laskemisesta pääsee täällä jo tosissaan nauttimaan ilman jatkuvaa hissijonossa seisomista.

Perheystävällisyys ei rajoitu vain helppoihin laskuihin ja lastenmaihin. Eripuolille rinnealuetta on sijoitettu myös lukuisia taukoalueita tulisijoineen, jolloin omatoiminen hengähdystauko eväineen on helppo toteuttaa.

Panostus parkkeihin

Myös haasteita löytyy kolmessa Snowparkissa, joista aloittelijoille ja lapsille suunnattu Junior Snowpark on yhtä suosittu kuin aikuisten Stora Parken. Kläppenin parkit ovat Ruotsin mittakaavassa maan parhaimmistoa ja siellä käydäänkin lukuisia suurempiakin kilpailuja. Kolmesta parkista löytyy mieluinen jokaiseen taitotasoon.

Kläppenin johtavassa henkilökunnassa on henkilöitä, joille lautailu on erityisen läheinen harrastus. Tämän vuoksi parkkien kuntoon ja laatuun kiinnitetään suurta huomiota. Kaikilla parkeilla on mukavasti pituutta, jolloin samaan laskuun saa sisällytettyä useita hyppyjä ja reilejä.

Rauhallista asumista ja ski in ski out -meininkiä

Majoituspuoli painottuu tunturin suojassa sijaitseviin yksityisomisteisiin mökkeihin, joita alueella on viitisensataa. Valtaosin mökit sijaitsevat lyhyen matkan päässä rinteistä ja osa toimii ski in ski out -periaatteella. Niiltä käsin avautuu hieno näköala, ja luonto ulottuu aivan mökin nurkalle asti. Siellä ei ole talorykelmiä, vaan kahdeksan aluetta, joiden ympärillä on paljon tilaa. Kasvavana keskuskokonaisuutena majoitustarjonta monipuolistuu lähitulevaisuudessa lisää.

Kläppenissä on myös leirintäalue, jonka yhteydessä toimii pienikokoinen ruokakauppa sesongin aikana. Sesongin ulkopuolella ruokakauppaan joutuu menemään hieman kauemmas rinnealueelta.

Vuoden 2015 laskettelukeskus

Kläppen muodostaa yhdessä Ruotsin hiihtoliiton kanssa vapaalaskun ja lumilautailun kansallisareenan. Se on ainoa paikka Ruotsissa, jossa voi harjoitella ja kilpailla huipputasolla kaikissa seuraavissa lajeissa: halfpipe, slopestyle, big air ja snowboardcross. Ei ole harvinaista nähdä maajoukkueen jäsenten harjoittelevan ja kilpailevan parkissa. Viikolla 14 pidetään Ruotsin mestaruuskilpailut vapaalaskussa ja lumilautailussa.

Kläppenin laskettelukeskukselle on myönnetty vuosittain jaettava laskettelutoiminnan Skidambassadör-palkinto. Palkinto annettiin Kläppenille erinomaisesta sitoutumisesta ja runsaista ideoista, joiden avulla hiihto- ja laskettelutoimintaa on voitu kehittää selvästi paremmaksi. Palkinnon myöntää Ruotsin hiihtokeskusten järjestö SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

Soveltuu parhaiten perheille ja parkkilaskijoille

Kläppen soveltuu rinteidensä puolesta kaikille, mutta parhaiten se on profiloitunut parkkilaskijoille ja lapsiperheille. Kläppenistä puuttuu isommat afterskihin soveltuvat paikat, joten se on luonteeltaan lähes aina melko rauhallinen. Rauhallinen ympäristö yhdistettynä suureen määrään helppoja rinteitä tekevät siitä oivan paikan tutustuttaa perheen pienimmät laskettelun maailmaan.

Koska parkit ovat huipputasoa, Kläppen on tasoon katsomatta hyvä paikka laskijoille, joilla intressinä on nimenomaan keskittyä parkin hinkkaamiseen.

Helposti perille myös Suomesta

Muiden Sälenin alueen keskusten tapaan Kläppen on eteläsuomalaiselle helposti saavutettavissa. Auton saa näppärästi laivalla Tukholmaan, josta ajaa viitisen tuntia hiihtokeskukseen. Perillä odottavat useamman kilometrin mittaiset rinteet, joita Suomessa löytyy vasta kauempaa pohjoisesta.

Toistaiseksi näppärin lentoyhteys on Osloon, josta on vielä kolmisen tuntia matkaa autolla tai bussilla. Alueelle kuitenkin on valmistumassa uusi kansainvälinen Scandinavian Mountains Airport, joka tuo kaikki Sälenin aleen keskukset aivan lentoyhteyksien kupeeseen. Ensimmäiset lennot uudelta lentoasemalta on kaavailtu aloitettavaksi joulukuussa 2017.

Plussat

 • Sopii erityisen hyvin perheille
 • Huippuluokan parkit
 • Vaivattoman lähellä myös eteläsuomalaiselle

Miinukset

 • Vaisuhko afterski
 • Oma auto suositeltava
 • Pohjoisen keskuksiin verrattava tunnelma puuttuu