Voss - hiihtokeskus

Voss – Länsi-Norjan lumivarmimpia

Vossin kylä sijaitsee Norjassa, Hordalandin läänissä ja hyvien liikenneyhteyksien päässä sekä Oslosta että Bergenistä. Perheille ja offarilaskijoille hyvin soveltuva alue pitää sisällään kaksi hiihtokeskusta: Vossin ja Myrkdalenin.

Voss on pinta-alaltaan Hordalandin läänin suurin kunta. Kylä sijaitsee vaatimattomat 55 metriä merenpinnan yläpuolella, mutta keskellä komeita fjellejä – Norjan tuntureita. Hissit vievät pienestä kyläkorkeudesta parhaimmillaan noin tuhannen metriin merenpinnasta, ja offareilla haikkaamalla on mahdollista saavuttaa peräti 1 400 metrin korkeus.

Läheinen Norjanmeri tuo seudulle vuosittain yli viisi metriä lunta, joten talvikaudella ei lumivarmuudesta onneksi yleensä ole huolta. Voss olikin Oslon talviolympialaisten vähälumisena talvena 1952 Norefjelletin varasuorituspaikkana syöksylaskussa ja suurpujottelussa.

Vossin kaksi laskettelukeskusta

Voss on ison ja kauniin Vangsvatnet-järven rannalle rakennettu mukavan kokoinen kylä, josta tavoittaa kaksi täysin erillistä laskettelukeskusta. Heti kylää ympäröiviltä tuntureilta löytyy samanniminen Voss, kun taas Myrkdaleniin päästäkseen on matkustettava ja yleensä jopa majoituttava kolmenkymmenen minuutin ajomatkan päässä pohjoisessa.

Molemmat laskettelukeskukset sopivat hyvin off-piste –seikkailijoille, harrastajatasoisille laskijoille ja lapsiperheille. Laskumaastoltaan kummatkin ovat Norjan fjelleille tyypilliseen tapaan matalampana jyrkkiä ja tasoittuvat huippua kohti noustaessa. Tämän vuoksi aloittelijoiden alueet ovat alppikohteista poiketen Vossissa ja Myrkdalenissa aurinkoisilla huipuilla, ja vaikeammat laskut löytyvät selkeästi alempaa.

Selkein ero kahden hiihtokeskuksen välillä löytyy majoitustarjonnasta. Siinä missä Vossissa lasketteleva yöpyy tyypillisesti aivan järven rannalle rakennetussa mökkikylässä, on hotellimajoitus Myrkdalenissa selkeästi yleisempää.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Voss – Norjan tuntureita ja monipuolista laskettavaa

Voss on Sognevuonon ja Hardangerinvuonon vuonojen väliseen Norjan kansallismaisemaan perustettu hiihtokeskus, joka on ollut etenkin brittien suosiossa toisen maailmansodan päättymisestä saakka. Kauniit maisemat ilahduttavat turisteja, mutta tarjolla on maisemien lisäksi myös yksi Lounais-Norjan laajimmista hiihtoalueista, joka ei jää edes Hemsedalista pahasti jälkeen.

Rinnevalikoima suosii kokonaisuutena harrastajatasoisia laskijoita ja tunturin muodon vuoksi vaikeammat laskut ovat sen alemmissa osissa. Aloittelijoille parhaat rinteet sijaitsevat huipulla Hangurenin, Slettafjelletin ja Horgalettenin yläasemien tuntumassa. Puhtaasti pienten lasten käyttöön on varattu Badnakrokjenin lastenmaa, ja varttuneemmat ensikertalaiset voivat treenata Grebbesbakkenin tai Vetlebakkenin lempeissä rinteissä.

Taitavimmat laskijat pääsevät haastamaan itsensä kahdessa FIS-luokitelluissa kisarinteessä Horgalettenillä ja Hangurenilla, mutta muutoin tarjonta jää varsin vähäiseksi. Jyrkkää laskumaastoa kaipaavat kääntävätkin nopeasti katseensa hiihtokeskuksen laajaan off-piste –valikoimaan.

Myrkdalen – Hordalandin jyrkät laskettelurinteet

Myrkdalen sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Vossista, ja tarjoaa pitkälti samankaltaisen laskumaaston pienillä eroilla. Laskettelurinteet ovat Myrkdalenissa keskimäärin asteen tai pari jyrkempiä kuin naapurissa, mutta harrastajatason laskutaidoilla pärjää täälläkin todella hyvin.

Myrkdalenin lastenmaa sijaitsee tunturin juurella, aivan hotellien tuntumassa. Lastenmaan valikoimaan kuuluu sompahissi ja neljä lyhyttä rinnettä. Tuoli- ja ankkurihissit vievät lastenmaan vierestä ylös asteittain vaikeutuville pidemmille rinteille, joille perheen pienimmätkin uskaltautuvat lyhyen totuttelun jälkeen.

Myrkdalenissakin on Vossin tavoin tarjolla jonkin verran jyrkkää laskettavaa, mutta kokeneiden laskijoiden huomio siirtyy täälläkin nopeasti takamaastojen tutkimiseen. Onneksi Vossin hiihtokeskukset tarjoavat loistavat puitteet offariseikkailijoille.

Takamaastot ja off-pisteet pullollaan pudderia

Jos kauniit ja monipuoliset rinteet houkuttelevat perheitä Vossin laskettelukeskuksiin, ovat sen hienot off-pisteet varma vetonaula taitavalle ja seikkailunhaluiselle laskukansalle. Seutu on läntisen Norjan runsaslumisinta, ja talvisin metsät ja avoimet huiput täyttääkin puuterilumi tai ”pudder”, kuten norjalaiset sitä kutsuvat.

Takamaastojen tutkiskelua tukee entisestään pohjoismaisten positiivinen suhtautuminen rinteiden ulkopuoliseen lasketteluun ja alueen yleinen ruuhkattomuus. Sama ruuhkattomuus, joka pitää jonot loitolla rinteistä, varmistaa myös koskemattoman lumen olevan pahimmillaankin aina vain lyhyen haikkauksen päässä.

Sekä Voss että Myrkdalen tarjoavat suuren ja monipuolisen laskumaaston Norjan kauniissa talvimaisemissa. Tuntureiden yläosat ovat kaikkialla täysin avoimia, ja alemmilla rinteillä lasketellaan komeiden kuusimetsien keskellä.

Laskumaasto on myös siinä mielessä monipuolista, ettei offareiden tutkiskelu vaadi huipputaitoja, vaan myös takamaastojen vaarat tiedostava harrastajatasoinen laskija pärjää mainiosti. Kesäoffareiden laskettelu eivät Vossin keskuksissa ehkä onnistu läheisten Fonnan tai Strynnin tavoin, mutta niihin verrattuna Vossilla ja Myrkdalenilla on tarjottavana talviaikaan paljon muuta.

Maastohiihtoa ja snow parkeja

Norjalle tyypilliseen tapaan mahdollisuudet maastohiihtoon ovat hyvien latujen myötä loistavat. Hoidettua latuverkostoa on kahdessa keskuksessa yhteensä yli kaksikymmentä kilometriä. Vieläkin laajempi hiihtomaasto tosin löytyy Hardangerviddan perinteikkäästä kohteesta – läheisestä Geilosta.

Myös snowparkiin on panostettu sekä Myrkdalenissa että Vossissa, ja lumilautailijat löytävät kummastakin peräti kaksi parkkilaskuun tarkoitettua osuutta reileineen ja hyppyreineen. Vossissa valikoimaan kuuluu myös halfpipe, krossirata ja big air bag.

Glögi, after ski ja pienen kylän palvelut

Laskija majoittuu Vossissa useimmiten kodikkaassa mökissä tai vuokra-asunnossa, joiden mukavuuksiin kuuluvat televisio ja oma sauna. Kaikkein lähimmäs rinteitä pääsee yöpymällä Vossin mökeissä järven rannalla tai tunturin toisella puolella Bavallenissa.

Myrkdalenissa laskettelevista suurin osa majoittuu mökkien sijaan aivan rinteiden alapuolella sijaitsevassa ski in / out -hotellissa, jolloin pääsee nauttimaan myös vauhdikkaasta ja glöginmakuisesta after skistä. Vossin puolella on yökerho ja muutamia meneviä pubeja, mutta laskijalle paremmat bileet löytyvät kuitenkin useimmiten Myrkdalenista.

Vossin kylän keskustalla on tarjota kattava valikoima palveluita ja muutamia erikoisliikkeitä, mutta muutoin laskettelun välipäivinä voi olla vaikea keksiä tekemistä. Jos haluaa vierailla hiihtokeskuksessa sen ollessa vilkkaimmillaan, kannattaa noudattaa Norjaan yleisemminkin sovellettavissa olevaa nyrkkisääntöä, ja sihdata lomansa maan pääsiäishulinan aikaan.

Puuterilunta ja helppoja laskettelurinteitä

Norjan Voss tarjoaa kaksi hyvää laskettelukeskusta, joiden rinteet soveltuvat etenkin perheille, harrastajatasoisille laskijoille ja off-piste -seikkailijoille. Voss ja Myrkdalen ovat keskenään samankaltaisia, mutta täysin itsenäisiä, eikä alueelle harmillisesti olekaan saatavilla yhtä kaiken kattavaa hissilippua.

Voss on helppo saavuttaa myös Suomesta. Sekä Oslon että Bergenin kansainvälisiltä lentoasemilta on helpot kulkuyhteydet perille, joskin Bergenistä matkaa jääkin ajettavaksi huomattavasti vähemmän, vain vajaat kaksi tuntia. Oslosta ajomatkaa on reilusti yli viiden tunnin verran, joten lennon varaaminen Bergeniin kannattaa ehdottomasti, mikäli se on mahdollista.

Molemmista kaupungeista pääsee perille myös junalla. Oslo-Bergen –väliä liikennöidään päivittäin useaan kertaan ja Vossin oma rautatieasema jää juuri kyseisen radan varrelle. Vossista matka jatkuu Myrkdaleniin tarvittaessa kätevästi bussilla.

Artikkelin pääkuva: flickr / Jon Kristian Bernhardsen

Plussat

  • Harrastajatason laskutaidoilla paljon hienoa laskettavaa
  • Komeat ja monipuoliset takamaastot
  • Ruuhkaton

Miinukset

  • Ei yhteistä hissilippua alueelle
  • Merkityssä maastossa vähän jyrkkiä rinteitä
  • Pieni kyläkorkeus