Solvalla Swinghill - hiihtokeskus
 • swinghill rinne telemark-laskija
  swinghill laskettelijat
  swinghill laskettelu
  swinghill maja laskettelijat
  swinghill maja ikkuna
 • swinghill fk-37
  swinghill kahvila takka
  swinghill kahvila maja
  swinghill rinnekahvila
  swinghill hiihtokeskus
 • swinghill laskettelija hiihtokeskus
  swinghill off-pisteet
  swinghill ankkurihissi
  swinghill rinteet hiihtokeskus
  swinghill laskettelurinteet
 • swinghill laskettelu kahvila
  swinghill laskettelijat lapset
  swinghill kumpareikko
  swinghill laskettelurinne laskettelijat
  swinghill rinnekahvila
 • swinghill skimbaus
  swinghill laskettelurinne
  swinghill rinteet
  swinghill laskettelukeskus

Solvalla-Swinghill – Espoon Chamonix

Pääkaupunkiseudun innokkaiden laskijoiden keskuudessa Espoon Chamonix -nimellä leikkisästi kutsuttava laskettelukeskus Solvalla-Swinghill sijaitsee Nuuksion kansallispuiston tuntumassa Pohjois-Espoossa, lähellä Solvallan urheiluopistoa.

Vanhan Turuntien risteyksestä on ajomatkaa 8 km. Autolle löytyy komea maisemapaikka rinteiden yläpuolella. Vuonna 2012 SnowCard-älylippujärjestelmäksi päivitettyjä hissilippuja lasketaan hankkimaan ankkurihissin ala-asemalta. Rinteiden puolivälissä on tunnelmallinen, vanha hiihtomaja, jossa palvelee rinnekahvio, ja sen takana välinevuokraamo. Usein Swinghillin rinteissä on miellyttävän ruuhkatonta verrattuna alueen suosituimpiin keskuksiin.

Perinteitä ja korpimaisemaa

Vuodesta 1937 saakka toiminut ruotsinkielinen alppihiihtoseura Fjällskidarklubben –37 on pitänyt hiihtokeskuksessa pitkään majaansa. Nykyään rinnetoimintoja hoitaa Oy Swinghill Ab. Seura ylläpitää edelleen Solvallan hiihtokouluja ja järjestää rinteessä treenejä. Rinteiden taustalla on miellyttävä järvimaisema Nuuksion kansallispuiston suuntaan luoteeseen.

Oikeaa laskettavaa

Hiihtokeskuksessa on kolme valaistua ja lumetettua rinnettä, kolme hissiä ja kaksi lapsillekin sopivaa rinnettä. Suurin korkeusero on 77 metriä ja pisin rinne yltää 450 metriin.

Pisimmällä ja loivemmalla Perherinteellä on mittaa 450 metriä, ja siihen noustaan teleskooppihissillä. Lisäksi Perherinteen erittäin loivassa yläosassa on oma mattohissi, jolloin sen viereen jää perheen pienimmille soveltuva 100-metrinen Lastenrinne.

Aktiivisempien laskijoiden tarpeisiin sopiva rinne Swinghillissä on leveä ja loppuosaltaan jyrkkä Kilparinne (300m). Rinteen reunalla on keskuksen ainut ankkurihissi, ja väliin jää myös hieman hoitamatonta rinnealuetta, joka soveltuu rinteen ulkopuolisen laskemisen harjoittelemiseen. Usein rinteen toisessa reunassa on tehtynä pienimuotoinen kumpareikko.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaudella 2012/2013 Swinghillin Perherinteen reunaan on rakennettu temppunälkää tyydyttävä HiutalePark sisältäen yläboksin, tuplanokan, tykärin, flät-reilin ja picnic-pöydän.

Urheiluopiston hiihtoladuille

Swinghillin parkkipaikalta lähtee latu Solvallan kuntoradalle, joka on koneellisesti kunnostettu ja valaistu. 3,5 kilometrin mittainen latu on profiililtaan kohtuullisen vaativa ja yksisuuntainen. Kiertosuunta on myötäpäivään. Latujen kunnostuksesta ja ylläpidosta vastaa Solvalla urheiluopisto. Kuntoradan puolesta välistä lähtee yhdyslatu Oittaalle, Pirttimäkeen ja Nuuksion ulkoilumajalle Brobackaan.

Nuuksion kansallispuiston mäkiset polut soveltuvat hienosti vaikkapa lumikenkäretkelle, mikäli osa seurueesta ei viihdy rinteessä. Urheiluopisto tarjoaa myös edullista majoitusta.

Plussat

 • Nuuksion alppihenkiset maisemat
 • Rinnejyrkkyyttäkin löytyy
 • Tunnelmallinen hiihtomaja-kahvila

Miinukset

 • Kilparinteen lopussa odottaa tiukka jarrutus
 • Olisipa rinteitä edes yksi enemmän
 • Pieni hissikapasiteetti, jota uusi teleskooppihissi kohentaa