Koli - hiihtokeskus
 • Koli rinteet
  koli maisemat
  Koli tuolihissi
  koli tuolihissi
  Koli laskettelija
 • koli luontokeskus
  koli hotelli
  koli iltamaisema auringonlasku
  Koli hiihtoladut
  Koli huippu maisemat
 • Koli offarit
  Koli hotelli rinteet
  Koli hotelli
  Koli luontokeskus ukko
  Koli hotelli maisemat
 • Koli hiihtokeskus vuokraamo
  Koli hiihtokeskus hissiliput
  Koli hiihtokeskus lapset
  Koli hiihtokeskus ala-asema
  Koli hiihtokeskus hotelli
 • Koli hiihtokeskus myymälä
  Koli hiihtokeskus Sokos hotel
  Koli hiihtokeskus Sokos hotel aula
  Koli hiihtokeskus hotelli maisematerassi
  Koli hiihtokeskus hotelli maisematerassi
 • Koli hiihtokeskus rinne Ukko-Koli
  Koli hiihtokeskus hotelli ravintola
  Koli hiihtokeskus laskettelija
  Koli hiihtokeskus laskettelu
  Koli hiihtokeskus rinteet
 • Koli hiihtokeskus laskettelijat
  Koli hiihtokeskus laskettelukeskus
  Koli hiihtokeskus ankkurihissi
  Koli hiihtokeskus Ipatti huippu
  Koli hiihtokeskus Ipatti laskettelu
 • Koli hiihtokeskus Ipatti laskettelurinne
  Koli hiihtokeskus Ipatti maisema
  Koli hiihtokeskus Ipatti piknik
  Koli hiihtokeskus Ipatti lautailu
  Koli hiihtokeskus Ipatti pujottelu
 • Koli hiihtokeskus terassi
  Koli hiihtokeskus alakahvila
  Koli hiihtokeskus alakahvila
  Koli hiihtokeskus alakahvila herkut
  Loma-Koli terassi
 • Loma-Koli pulkkamaki
  Loma-Koli hiihtokeskus
  Loma-Koli lapsille
  Loma-Koli napakelkka
  Loma-Koli nuotiopaikka
 • Loma-Koli rinteet
  koli kylpylä poreallas
  koli oleskelutila
  koli ravintola
  koli hiihtokeskus
 • koli kiskohissin ala-asema
  koli vuokraamo
  koli välinevuokraus
  koli vuokraamo lumilauta
  koli vuokravälineet
 • koli lumikissa
  koli mattohissi
  koli karuselli
  koli nuotiopaikka
  koli vuokraamo

Koli – Laskettelua kansallismaisemissa

Kolin tykkylumiset kansallismaisemat pysäyttävät jokaisen kävijän iättömällä tunnelmallaan. Ukko-Kolin laskettelukeskus sijaitsee Pohjois-Karjalassa 75 km Joensuusta pohjoiseen.

Alueella on pitkät perinteet laskettelusta jo vuodesta 1938 alkaen ja siihen ihastuneet palaavatkin vuosittain nauttimaan maisemista ja vauhdikkaista laskuista. Hiihtokeskuksessa on korkeuseroa 230 metriä ja rinnepituutta parhaimmillaan 1500 metriä. Suurempaa korkeuseroa saa hakea aina napapiiriltä saakka.

Kolin matkailulla on pitkä historia

Kauniit kansallismaisemat ovat houkutelleet matkailijoita paikalle jo kauan. Aluetta ovat tehneet tunnetuksi erityisesti 1800-luvun lopun taiteilijat. Jean Sibelius, Eero Järnefelt sekä Juhani Aho olivat tunnettuja kävijöitä aikoinaan.

Matkailijoita palvelemaan avattiin ensimmäinen matkailumaja eli ”Ylämaja” vuonna 1896. Vuonna 1923 hiihtokeskus oli Suomen vierailluin matkailukohde. Laskettelua alueella on harrastettu jo vuodesta 1938 eli kunnioitettavat 80 vuotta.

Paikallinen osuuskauppa Kolin kehittäjänä

Hiihtokeskuksen ja matkailun kehittämisen uusi vaihe alkoi 1960-luvulla. Alkuun vanha Ylämaja laajeni hotellisiivellä, mutta sai lopulta väistyä nykyisen hotellirakennuksen tieltä vuonna 1970. 1980 – 1990 –luvuilla Kolia kehitettiin voimakkaasti muun muassa lisäämällä mökkikapasiteettia.

Hotelli saneerattiin täysin 1990-luvun lopulla, kun paikallinen Pohjois-Karjalan Osuuskauppa tuli siihen vuokralaiseksi ja rinnetoimintojen pyörittäjäksi. Siitä lähtien hotellin ja Kolin rinteiden kehittäminen on ollut yksissä käsissä. Hotellin upea maisemaravintola ja kahvila on hiljattain uusittu, samoin kuin kokoustilat. Uniikki hemmottelu- ja maisemakylpylä Koli Relax Spa avattiin keväällä 2013. Myös hiihtokoulu palvelee Ukko-Kolin rinteillä. Alueeseen on investoitu myös viime vuosina. Lumetusta tehostettu, rinteitä valaistu sekä hotellia uusittu viidellä miljoonalla eurolla vuodesta 2010 lähtien.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Koli on monipuolinen elämyskeskus

Ukko-Kolin ja Ipatin puolen rinteet ovat hieman eri luonteisia ja täydentävät toisiaan. Eritysmaininnan ansaitsevat kansallispuiston mahtavat maisemat. Tekemistä ja haasteita riittää erilaisille laskijoille. Laskupäivän jälkeen lihaksia ja mieltä rentouttava kylpyläkäynti, ja illan kruunuksi maistuva päivällinen maisemaravintolassa. Hienon päivän päätteeksi uni maittaa.

Todisteena monipuolisesta ja toimivasta kokonaisuudesta palkittiin Koli 2013 vuoden hiihtokeskuksena. 80 vuotta vanha klassikko pitää edelleen pintansa ja on ehdottomasti käymisen arvoinen kokemus. Asiakaskunnasta löytyy myös todellisia klassikkoja ja legendoja, jotka jo 1950-luvulla aloittelivat laskijan uraansa ja joiden kanttien jäljet edelleen piirtyvät joka talvi tuttuihin rinteisiin.

Ukko-Kolin rinteet

Ukko-Kolin rinteet sijaitsevat Kolin kansallispuistossa ja nousevat suoraan Pielisen rannalta kohti vaaran huippua ja rinneprofiilit tarjoavat parhaimmillaan 230 korkeuserometriä laskemisen hurmaa. Ukko-Kolin rinteistä nauttivat eniten tosiharrastajat junnuista jo varttuneempiin laskijoihin ja rinteiden profiili sopii hyvin sekä harrastajille että experteille. Yhteensä Ukko-Kolilta löytyy 6 rinnettä. Rinteitä on vaihtelevasti sinisestä mustaan, valaistuja niistä on kolme, joten iltamäkikin sujuu. Varsinaisia hissejä on neljä, joista yksi on 2-hengen tuolihissi Ukko-Kolilla. Loma-Kolin puolen rinteet ovat suljettuna.

Pisin rinne on 1,5 km pitkä sininen rinne Ipatin kierto. Muita suosittuja ja suositeltavia laskuja ovat erityisesti punainen rinne Pielinen, unohtamatta tietenkään legendaarista Ukko-Kolin mustaa jyrkkää. Suomen jyrkimpiin rinteisiin lukeutuva Ukko-Kolin musta rinne tarjoaa haastetta taitavimmallekin laskijalle.

Ipatin kiertorinteen hyppyrit ja reilit palvelevat erityisesti lautailijoita ja suksijoita, jotka kaipaavat ilmaa jalkojensa alle. Temppuiltavaa löytyy myös lajin saloihin vasta perehtyville ja perheen pienemmille hurjapäille. Suorituspaikat ovat helposti lähestyttäviä ja kokeiluihin rohkaisevia. Perheen pienimmille ja lasku-uraansa aloitteleville laskijoille mattohissi tarjoaa helpon alun. Lisähupia tarjoaa rinneravintolan päädyssä sijaitseva tuubikaruselli.

Laskijan palveluita ja majoitusta

Asiakkaita palvelee rinteiden juuressa sijaitseva vuokraamo, josta löytyy välineet niin laskettelijoille, lumilautailijoille kuin telluilijoillekin.

Rinteiden juurella sijaitsee lisäksi rinneravintola Rinnetupa, josta saa pientä suolaista ja makeaa sekä hampurilaisia ja muita ruoka-annoksia. Rinnetupa soveltuu myös yksityiskäyttöön. Ukko-Kolilla on lisäksi laavu nuotiopaikkoineen asiakkaiden vapaassa käytössä sekä taukotila helpottamaan vaatteiden ja varusteiden pukemista.

Ukko-Kolin huipulla sijaitsee hotelli ja luontokeskus. Hotellin yhteydessä toimii Grill it! –ravintola sekä pizzakahvila Kahpitsa. Hemmotteluhetkiin löydät Hotellin yhteydestä myös uniikin Koli Relax Span.

Kolin kävijät tulevat kauempaa

Isoin osa hiihtokeskuksessa vierailevista laskijoista ja lumilautailijoista tulee Etelä-Suomesta, Etelä-Karjalasta sekä Keski-Suomesta ja majoittuvat yön tai useamman yli Kolin alueella. Ruuhkia esiintyy edelleen erittäin harvoin, lähinnä vain maaliskuulle ajoittuvien pääsiäisten aikaan.

Kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti, nyt Koli on hissilippumyynnillä mitaten Suomessa sijalla 15. Samoista asiakkaista selkeimmin kilpailevat lähikeskukset Tahko ja Vuokatti, osittain hiljaisempina ja rauhallisempina keskuksina myös Pyhä ja Luosto.

Päiväkävijöinä on lähinnä Pohjois-Karjalan paikallisia. Paikallisia kävijöitä kuljettaa Ski & Spa –bussi Joensuusta lauantaisin ja sunnuntaisin koko 8.4.2018 saakka. Ski&Spa matkat tilataan ennakkoon viimeistään edellisenä päivänä puhelimitse: 040 104 4687.

Mäkitouhujen lisäksi alueelta löytyy myös muuta tehtävää. Oheispalveluista suosituimpia ovat lumikenkäily ja ratsastusretket kansallispuistossa ja lähialueilla. Kolin maasto ja maisemat soveltuvat erinomaisesti myös maastohiihtoon, tästä osoituksena perinteiset alueella järjestettävät Kolin Maisemahiihto ja Ahmanhiihto. Eksotiikkaa kaipaavat voivat kokeilla husky- ja kelkka-safareita tai luolaseikkailuja.

Plussat

 • Klassikko kansallismaisemassa
 • Tuntuva korkeusero
 • Rinteissä jyrkkää ja lempeää

Miinukset

 • Aloittelijoille vähemmän valikoimaa
 • Loma-Kolin puoli suljettuna kaudella 2016/2017
 • Ei kunnollista iltaelämää