Maarianrinteet - hiihtokeskus
 • Maarianvaara Maarianrinteet rinteet
  Maarianvaara Maarianrinteet laskettelukeskus
  Maarianvaara Maarianrinteet laskettelurinteet
  Maarianvaara Maarianrinteet kahvio
  Maarianvaara Maarianrinteet Villi Maaria
 • Maarianvaara Maarianrinteet hissit
  Maarianvaara Maarianrinteet terassi
  Maarianvaara Maarianrinteet Maariankämmekkä
  Maarianvaara Maarianrinteet vuokraamo
  Maarianvaara Maarianrinteet hiihtokeskus
 • Maarianvaara Maarianrinteet laskettelukeskus
  Maarianvaara Maarianrinteet pulkkamaki
  Maarianvaara Maarianrinteet lastenrinne
  Maarianvaara Maarianrinteet kevät
  Maarianvaara Maarianrinteet vihreä rinne
 • Maarianvaara Maarianrinteet maisemat
  Maarianvaara Maarianrinteet laskettelu
  Maarianvaara Maarianrinteet laskettelurinne
  Maarianvaara Maarianrinteet off-pisteet
  Maarianvaara Maarianrinteet hissit
 • Maarianvaara Maarianrinteet kapulahissi
  Maarianvaara Maarianrinteet nainen
  Maarianvaara Maarianrinteet laskettelija
  Maarianvaara Maarianrinteet kahvila-terassi
  Maarianvaara Maarianrinteet ruoka-annos
 • Maarianvaara Maarianrinteet miniatyyri
  Maarianvaara Maarianrinteet laskettelurinteet
  Maarianvaara Maarianrinteet rinnelaskettelu
  Maarianvaara Maarianrinteet hiihtokeskus

Maarianrinteet – Leppoisaa tunnelmaa vaaramaisemissa

Maarianrinteet sijaitsee Itä-Suomessa Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon rajamailla. Kaavin pienen kunnan laskettelukeskus on hyvä kohde etenkin perheille ja aloittelijoille, mutta alueelta löytyy myös haastavampaa rinteenvierus-offaria. Valitettavasti hiihtokeskuksen hissit eivät pyörineet kaudella 2016/2017, ja sama kohtalo uhkaa myös kautta 2017/2018.

Joensuusta 60 kilometrin päässä sijaitseva hiihtokeskus tarjoaa mukavan monipuolista laskumaastoa Pohjois-Savon vaaramaisemissa. Rinteiden profiilit ja vaikeustasot vaihtelevat helposta vihreästä vauhdikkaaseen mustaan ja parkkiakin on 2010-luvulla parannettu tuntuvasti.

Monipuolista laskettavaa laajalla rinnealueella

Keskuksessa on kahdeksan rinnettä, neljä hissiä, snow park ja lasten rinne. Korkeusero on parhaimmillaan 140 metriä ja pisin rinne yltää 1 050 metriin. Kahdeksasta rinteestä, löytyy sopiva niin aloittelijalle kuin vaativammallekin laskijalle.

Hiihtokeskuksen laskuvalikoiman erikoisuuksia ovat syvän lumen Villimaaria, slopestyle-rinne, sekä lukuisat offaripätkät rinteiden vierellä. Merkityistä rinteistä viisi on valaistuja, joten laskeminen onnistuu arkisin iltakahdeksaan saakka.

Aloittelija oppii laskemalla

Lapsille ja aloittelijoille löytyy helppo alue omalla hissillä ja yhdellä loivalla rinteellä. Aivan alkeiden opetteluun tai perheen pienimpien laskuihin alue on passeli, mutta varttuneempi laskija alkaa pian tähyilemään pidempiä rinteitä.

Rauhallinen siirtymä haastavampaan maastoon onnistuu vaivattomasti. Huipulta starttaavat laskut ovat nimittäin profiililtaan lähinnä rauhallisia kruisailuita kauniissa vaaramaisemissa ja parhaimmillaan peräti 1 050 metriä pitkiä. Parhaiten hiihtokeskuksen pitkät ja rennot rinteet sopivatkin kehittyville aloittelijoille, jotka voivat ottaa laskuharrastusta haltuun itsekseen tai paikallisen hiihtokoulun avustuksella.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vauhdikas Villimaaria

Pohjoisen suuntaiset rinteet pysyvät tyypillisesti avoinna pitkälle kevääseen, eikä lumesta pitäisi hiihtokeskuksessa olla kauden aikana pulaa. Runsasta lunta pääsee laskettelukeskuksessa parhaiten juhlistamaan syvälumisella Villimaarialla. Lasku on profiililtaan musta ja taitava vapaalaskija saavuttaa siinä tuntuvan huippunopeuden. Vielä enemmän vauhtia ja haasteita kaipaava offarilaskija laskettelee uudella Villimaarian viereen raivatulla metsärinteellä.

Ikävästi koko laskettelukeskuksen jyrkimmät rinteet eivät lähde huipun yläasemalta, vaan selkeästi alempaa. Laskuun ei siis mahdu yhtä paljon pituutta tai korkeuseroa kuin muutamalle helpommalle osuudelle. Lisäksi Villimaarialle siirtyessään on matkan varrella käytettävä sekä ankkuri- että kapulahissiä.

Lumilautailijoiden kehittyvät palvelut

Hiihtokeskuksen snow parkia on kehitetty viime vuosina tuntuvasti ja se alkaa nykyään olemaan paikallisille temppulaskijoille varteenotettava vaihtoehto Itä-Suomessa. Parkkirinne starttaa ankkurihissin yläasemalta ja tarjontaan kuuluu hyndien ja keloreilien lisäksi slopestyle-rata.

Lumitilanteen ollessa hyvä, kelpaa laajalla rinnealueella ja etenkin merkitsemättömillä metsäoffareilla laajentaa lautailumaastoa parkin ulkopuolelle. Huipun rennot laskut ja etenkin Villimaaria-rinne tarjoavat lautailijalle samoja hienoja fiiliksiä kuin suksilla laskevallekin.

Tuhtia rinneruokaa ja vaaramaisemia

Maarianrinteiden palvelut sijaitsevat hissien ala-asemalla, josta löytyy välinevuokraamo, välinemyymälä, ja rinnekahvio. Kahviossa on A-oikeudet ja sen terassia on kaudella 2013-14 laajennettu palvelemaan entistä useampia asiakkaita kerralla. Ruokalistalta löytyy virvokkeiden ja kahvilatuotteiden lisäksi hiihtokeskuksille tyypillistä tuhtia rinneruokaa, kuten pizzaa ja hampurilaista.

Laskettelukeskuksen alueella on myös seitsemän kilometrin verran maastohiihtolatuja ja kaksi kotaa omien eväiden nauttimiseen. Huipulla on myös aivan uusi grillikatos hienoissa vaaramaisemissa. Selkeällä säällä Maarianrinteiden huipulta voi nähdä jopa kaukaiset Kolin Räsävaaran ja Puijon näköalatornit.

Asuntovaunualue hyvällä paikalla

Lähimpään kaupunkiin, Outokumpuun, on noin vartin ajomatka ja Joensuuhun hieman alle tunnin. Hotellimajoitusta on rajallisesti tarjolla, mutta perillä hiihtokeskuksessa laskija voi halutessaan majoittua rinnealueen läheisissä vuokramökeissä.

Karavaanareille on Maarianrinteiden vastakkaisella puolella sijaitsevalla Mäntyrinteellä oma 70-paikkainen saunallinen alue. Asuntovaunualueelta pääsee kätevästi laskemaan suoraan rinnealueelle ala-asemalle ja ravintolalle.

Rennot ja monipuoliset Maarianrinteet

Maarianrinteet soveltuu kokonaisuutena parhaiten aloittelijoille ja perheille. Haastavaa laskettavaa ja offareitakin löytyy, mutta kahden hissin siirtymät vähentävät jyrkimpien osuuksien arvoa aktiivisessa laskupäivässä hieman. Rauhalliseen lasketteluun perheen kanssa rento hiihtokeskus taipuu kuitenkin loistavasti.

Itä-Suomen keskellä sijaitsevaan laskettelukeskukseen on Joensuusta 60 kilometrin ajomatka, Kuopiosta 90 kilometrin. Tampereelta ja pääkaupunkiseudulta ajomatkaa kertyy reilusti lähemmäs viiden tunnin verran. Lähimmistä kaupungeista, Joensuusta ja Outokummusta on joka lauantai hiihtobussilla suora, parin euron hintainen yhteys Maarianrinteille.

Tällä hetkellä hiihtokeskuksella ei ole toimintaa.

Plussat

 • Pitkät ja etenkin aloittelijoille sopivat rinteet
 • Ruuhkattomuus
 • Yrittäjävetoinen ja lämminhenkinen tunnelma

Miinukset

 • Vauhdikkaimpaan rinteeseen nousu vaatii kahden hissin käyttöä
 • Menneiden vuosien alennustilan jäljiltä riitää vielä kehitettävää
 • Syrjäinen sijainti