Riihivuori - hiihtokeskus
 • Riihivuori street
  Riihivuori reilit
  Riihivuori Freepark
  Riihivuori laskettelu
  Riihivuori laskettelurinne
 • Riihivuori laskettelija
  Riihivuori rinteet
  Riihivuori ravintola
  Riihivuori laskettelu
  Riihivuori Tuomas
 • Riihivuori maisemat rinne
  Riihivuori lumilautailu
  Riihivuori laskettelukeskus
  Riihivuori rinteet
  Riihivuori vuokraamo
 • Riihivuori Riihikelo
  Riihivuori ravintola Riihikelo
  Riihivuori after ski

Riihivuori – Komeasta Riihikelosta viettävään mäkeen

Vuonna 1982 avattu ja kaudella 2016/2017 toimintansa päättänyt Riihivuori sijaitsi Muuramessa, 20 kilometrin päässä Jyväskylästä. Hiihtokeskuksen palvelut sijaitsevat poikkeuksellisesti hissien yläasemalla, joten Päijänteen maisemista saattoi nauttia vaikka rinneravintolan terassilta.

Riihivuoren palveluiden ja majoituksen sijainti hiihtoalueen huipulla tekivät laskettelukeskuksesta ilahduttavan persoonallisen jo ennen ensimmäistäkään laskua. Oman lisänsä tunnelmaan toivat monissa paikoissa rakennusmateriaalina käytetty kelohonka, joka sai alueen ilmeen muistuttamaan paikoitellen hauskasti Coloradon Kalliovuorista.

Helppoa ja haastavaa laskettavaa

Rinteiden puolella laskettavaa löytyi mukavasti sekä aloittelijoille että taitaville aktiivilaskijoille. Suomalaisille hiihtokeskuksille hieman poikkeuksellisesti harrastajatasoisille parhaiten soveltuvat punaiset rinteet olivat alueen tarjonnassa selkeästi vähemmistönä loivien ja viettävien laskujen joukossa.

Keskuksessa oli yhteensä yhdeksän rinnettä, jotka olivat kaikki valaistuja. Rinteiden korkeusero oli parhaimmillaan 120 metriä ja pisin rinteistä ylsi 800 metriin. Rinnealueella laskijoita palveli kolme ankkurihissiä ja yksi sompahissi. Näiden lisäksi lastenrinteessä oli ilmainen naruhissi.

Itärinteet lapsille ja aloittelijoille

Lastenmaa löytyi aivan hiihtokeskuksen palveluiden keskeltä ja hissien yläaseman tuntumasta. Helppo alue tarjoili ilmaisen naruhissin lisäksi perheen pienimmille yhden helpon laskettelurinteen ja pulkkamäen. Lastenmaan hyvä sijainti mahdollisti vanhemmille lumileikkien valvomisen aivan läheltä– vaikka keskuksen muiden palveluiden ääreltä.

Helppo laskumaasto jatkui Riihivuoren loivilla ja leveillä itärinteillä. Helpot laskut sopivat hyvin aloittelijoille, mutta kokeneemmat laskijat käänsivät suksensa nopeasti jyrkempien pohjoisrinteiden suuntaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Pohjoisrinteissä jyrkkää laskumaastoa

Riihivuoren rinnetarjonta hyppäsi lähes kokonaan punaisen vaikeusasteen ohitse, mutta viettäviä mustia laskuja oli hiihtokeskuksessa toisaalta mukavasti. Pohjoisrinteiden jyrkkiin laskuihin sai jo tuntuvasti vauhtia ja taitava laskija jaksoi lasketella kaksi mustaa rinnettä läpi useampaankin kertaan.

Erikoisuuksia alueella olivat aktiivilaskijan reisilihaksia koetteleva Mikko Ronkaisen kumpareikko sekä kaksi kilparinnettä ratalaskijoille. Kisarinteisiin sai jo sen verran tuntuvat vauhdit, että aluetta reunustivat monin paikoin oranssit turvaverkot.

Arvostetut snow parkit

Lumilautailijoille ja muille temppulaskijoille Riihivuoressa oli hyvämaineinen parkki ja aloittelijoille erillinen junnuparkki. Isosta parkkirinteestä löytyi metallireilejä, pressejä ja hyppyreitä. Uusia temppuja oli turvallista treenata pehmeään BigAirBagiin laskeutuvassa hyppyrissä.

Junnuparkki tai Danske Bank Freepark oli rakennettu paikaksi, jossa pienet lapset voivat tutustua parkkilaskemiseen turvallisessa ympäristössä. Parkista löytyi toimivat ministreet, minikumpareet ja mini-krossirata. Uuden harrastuksen oppimista saattoi vauhdittaa entisestään Riihivuoren omilla hiihtokouluilla.

Laskijan palvelut näköalapaikalla

Riihivuoren palvelut sijaitsivat poikkeuksellisesti aivan laskettelukeskuksen huipulla ja hissien yläaseman tuntumassa. Tämä tarkoitti upeita näköaloja Päijänteen suuntaan laskettelun lomassa. Näköalapaikalta löytyivät kaikki laskijan peruspalvelut, kuten välinevuokraamo ja -myymälä, sekä tunnelmallinen rinneravintola Riihikelo.

Vuokraamossa vahvimmin edustettuina olivat Atomicin ja Burtonin tuotteet ja valikoimassa oli suksien ja lumilautojen ohella myös lumikenkiä, pulkkia ja liukureita. Rinneravintola Riihikelo tarjoili kaikkea oluesta purilaisiin ja á la carte –annoksiin tunnelmallisessa miljöössä ja komeissa maisemissa. Omien eväiden nauttimiseen huipulla oli myös kota ja nuotiopaikka.

Mökkimajoitusta ja toimiva asuntovaunualue

Riihivuoressa lasketteleva pystyi majoittumaan mökeissä tai Vuorikelon hotellirakennuksessa. Hiihtokeskuksen mökkikylä sijaitsi muiden palveluiden tuntumassa vuoren huipulla ja majoittujalle oli tarjolla paljon eri kokoisia vaihtoehtoja. Nälän yllättäessä ravintola Riihikelo tarjoili pienellä lisäkustannuksella aterioita myös suoraan mökkeihin.

Karavaanarit löysivät hiihtokeskuksesta toimivan caravan-alueen aivan rinteiden tuntumasta. Palveluihin kuuluivat mm. huoltotilat, sauna, grillikatos sekä tilava 60 hengen kota.

Hotellimajoitusta Riihivuoressa tai Jyväskylässä

Toinen suosittu vaihtoehto oli yöpyä vuonna 2012 valmistuneessa kelohonkaisessa Hotelli Vuorikelossa. Uudessa ja tunnelmallisessa Hotelli Vuorikelossa oli kaikki peruspalvelut langattomasta verkkoyhteydestä isoihin televisioihin ja iltaisin mahdollisuus myös saunomiseen.

Jyväskylän kaupunki hotelleineen ja palveluineen sijaitsivat sekin vain vartin ajomatkan päässä. Jyväskylän suurimmilla hotelleilla oli tarjota majoittumisen yhteydessä Riihivuoreen laskettelupaketteja alennetuin hinnoin. Myös kylpyläloman yhdistäminen lasketteluun onnistui.

Monipuolinen Riihivuori

Muuramen Riihivuori tarjosi hyvää laskettavaa sekä taitaville aktiivilaskijoille että loivissa rinteissä harjoitteleville aloittelijoille. Hiihtokeskus kilpaili laskijoista todella kovassa seurassa läheisten Himoksen, Laajiksen ja Häkärinteiden kanssa ja erottui edukseen etenkin viettävillä rinteillään. Ruuhkattomasta hiihtokeskuksesta löytyi myös arvostettu parkki ja huipulla sijaitsevat palvelut olivat miellyttävä erikoisuus.

Jyväskylä on keskuksesta vain kahdenkymmenen kilometrin päässä ja Tampereelta on paikalle 130 kilometrin ajomatka. Pääkaupunkiseudulta ja Turusta matkaa kertyy jo yli 250 kilometriä. Jyväskylän paikallisbussit veivät Riihivuoren lähelle, mutta eivät valitettavasti aivan perille asti.

Hiihtokeskuksen toiminta päättyi kaudelle 2016/2017 konkurssin vuoksi.

Plussat

 • Hienot rinteet niin tykitykseen kuin aloittelijallekin
 • Tyylikäs ravintola Riihikelo vuokraamotiloineen yläasemalla
 • Panostus niin parkkiin kuin ratalaskuunkin

Miinukset

 • Rinteitä kaipaisi lisää pidempään visiittiin
 • Vauhdikkaan afterskin ystäville vain satunnaista tarjontaa
 • Kausi on joskus päättynyt ennen lumen sulamista