Sotkanrinteet - hiihtokeskus
 • sotkanrinteet vuokraamo
  sotkanrinteet hissiliput
  sotkanrinteet laskettelu
  sotkanrinteet laskettelurinne
  sotkanrinteet laskettelukeskus
 • sotkanrinteet laskettelija
  sotkanrinteet hiihtokeskus
  sotkanrinteet lumilautailu
  sotkanrinteet hissit
  sotkanrinteet lapset
 • sotkanrinteet laskija
  sotkanrinteet rinteet
  sotkanrinteet laskettelurinteet
  sotkanrinteet lastenrinne
  sotkanrinteet lastenhissi
 • sotkanrinteet lapsille hiihtokeskus
  sotkanrinteet laskettelu
  sotkanrinteet laskettelu perheille
  sotkanrinteet parkki
  sotkanrinteet rinneravintola

Sotkanrinteet – Lakeus kallellaan

Sotkanrinteillä tunnelma on pohjanmaalainen - mäet eivät ole suuren suuria, mutta paikan päällä huomaa että oikea asenne tekemiseen ja harrastamiseen ratkaisee. Rinteet ovat loivia, mutta niistä saa mukavasti pituutta ja maisemat palkitsevat.

Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella sijaitseva hiihtokeskus Sotkanrinteet tarjoaa kolme rinnettä, kolme hissiä, lasten rinteen ja pulkkamäen. Mäki ei ole suuren suuri, mutta nousee kuitenkin erottuvasti alueen latomeren yläpuolelle. Kauhajoen nimi tulee alun perin paikallisen joen lisäksi vaaleaa tarkoittavasta murresanasta. Vaaleat rinteet kutsuvatkin lähiseudun laskijoita hiomaan taitojaan sekä rinteisiin että parkkihärveleihin.

Pohjanmaan vanhimpia keskuksia

Sotkanrinteen jo vuonna 1972 perustanut Kunto Sotka Ry otti tavoitteekseen suunnitella Sotkankallion alue monipuoliseksi liikuntapaikaksi. Yhdistys käynnisti myös hiihtolatujen tekemisen alueelle. Ensimmäinen mäelle valmistunut rakennelma oli 1975 valmistunut näkötorni. Samana vuonna tehtiin kaupat hiihtohissistä, ja rinteen raivaaminen aloitettiin. Valmis rinne avattiin 1977, ja rinneravintola seurasi pari vuotta myöhemmin.

Rinteitä ja hissejä on kehitetty rakentamalla kaksoisankkurihissi vuonna 1986 ja seuraavana vuonna huoltorakennus. Kesällä 2002 rakennettiin opetusrinne ja perästä seurasi rinteen oma naruhissi. Kuntosotka Ry pyörittää hiihtokeskuksen rinnetoimintoja edelleen noin 50 henkilön vapaaehtoisvoimin. Kunnianhimoisen ja hyväntuulisella asenteella hommia tekevän ryhmän tavoitteena on kehittyä koko alueen suurimmaksi talviliikuntapalveluita tuottavaksi riippumattomaksi toimijaksi. Toiminnan toisena tarkoituksena on nostaa Kauhajoen tunnettuutta.

Herkkua aloitteleville harrastajille

Pohjanmaankin mittakaavassa pienehkön hiihtokeskuksen korkeusero on 60 metriä. Mäen luonnollinen mitta ei mitä tahansa mahdollista, mutta pisimmällä rinteellä on kuitenkin laskupituutta mukavat 600 metriä. Tämä tarkoittaa, että sekä pisimmän rinteen että koko hiihtokeskuksen profiili on varsin loiva. Aloittelevampia laskijoita ja harrastelijoita asia tietysti vain ilostuttaa, sillä energia ei kulu jarrutteluun vaan näillä rinteillä vähemmänkin laskenut voi päästellä täysillä.

Rinteisiin on rakennettu hauskoja aaltomaisia kumpuja, joista kaiken ikäiset laskijat saavat lisäiloa ja -haastetta laskuihinsa. Pieniä hyppyreitä ja parkkivekottimia löytyy kohtuullisesti temppuilusta kiinnostuneille. Haastavia rinteitä ja maksimaalisia vauhteja Sotkanrinteiltä ei kuitenkaan kannata lähteä hakemaan. Parhaimmillaan keskus on ehdottomasti aloitteleville laskijoille ja perheen yhteisen liikuntapäivän maisemaksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Yläasemalta avautuu jopa yllättävän komeat maisemat pelto- ja latovoittoiseen miljööseen. Mikä parasta, hissiliput ja vuokravälineet saa Sotkanrinteiltä hyvinkin kohtuulliseen hintaan. Vielä edullisemmin eli ilmaiseksi pääsee käyttämään harjoittelurinteen naruhissiä.

Oheispalveluita niukasti mutta tarpeeksi

Rinnealueelta löytyy välinevuokraamo ja -huolto, hiihtokoulu. Vuokraamosta välineet eivät ihan helpolla lopu kesken. Sotkan hiihtokoulu saavutti jopa Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen myöntämän Vuoden hiihtokoulu 2015 -tunnustuksen.

Rinneravintola sijaitsee maisemallisesti mukavalla paikalla lähellä mäen huippua. Nimensä mukaisesti pirttityylisen Sotkapirtti -kahvila-ravintolan eväät koostuvat tyypillisistä hiihtokeskuseväistä eli pitkälti sämpylöistä, ranskalaisista, hodareista ja hampurilaisista. Kuten oikeaoppisesta rinneravintolasta kuuluukin, löytyy kahvin kaveriksi munkkeja. Tilaa Sotkanpirtistä löytyy noin 80 laskijalle tai muulle ulkoilija-nautiskelijalle. Mahdollisuus on myös saunan ja takkahuoneen vuokraamiseen yksityiseen nautiskeluun.

Hissin ala-aseman yhteydessä on myös kotarakennus ja laavu, jossa voi grillata omia eväitä. Lumipallo suosittelee Sotkanrinteitä etenkin kaikille noin sadan kilometrin säteellä asuville aloitteleville tai harrastajatason laskijoille ja perheille.

Plussat

 • Sopii hyvin aloittelijoille
 • Hyvä palvelu ja tekemisen meininki
 • Pohjanmaan peltomaisemat huipulta

Miinukset

 • Haastavat rinteet puuttuvat
 • Korkeusero ei suuren suuri
 • Rinteiden ja palveluiden rajallinen määrä