Ruskotunturi – Suomen nuorin laskettelukeskus

Suomesta ei löydy Keski-Euroopan tai Pohjois-Amerikan kaltaisia suuria vuoria ja korkeuseroja, mutta edellytykset lasketteluun ja lumilautailuun ovat pääsääntöisesti kaikkialla maassa hyvät. Oulua lukuun ottamatta lähes jokaisessa Suomen suuressa kaupungissa on jo vuosikymmeniä ollut oma hiihtokeskus tai lähimäki laskuharrastuksen aloittamiseen.

Nyt myös oululaiset voivat talven tullen nauttia omasta mäestä. Kaupunkiin nimittäin avattiin uusi hiihtokeskus vuoden 2013 loppupuolella.

Uusi laskettelukeskus lähes keskelle Oulua

Pohjoisesta sijainnistaan huolimatta Oulua ei ole siunattu suurilla korkeuseroilla ja oululaiset ovatkin perinteisesti suunnanneet Koillismaan tai Lapin hiihtokeskuksiin halutessaan mäkeen. Oululaisten lähimäkenä on aiemmin toiminut puolentoista tunnin automatkan päässä sijaitseva Iso-Syöte, eikä paikallista vaihtoehtoa yksinkertaisesti aiemmin ole ollut lähempänä tarjolla.

Tilanne muuttui kuitenkin kaudella 2013 – 2014, kun vain viiden kilometrin päähän kaupungin keskustasta avattiin täysin uusi laskettelukeskus, Ruskotunturi. Uuden hiihtokeskuksen avaaminen on harvinainen tapahtuma, jollaista ei Suomessa ole koettu kahteenkymmeneen vuoteen.

Kaatopaikasta Suomen suurimpien keskusten joukkoon

Oulun seutu on erittäin tasaista ja korkeuserot kaupungin keskustassa parhaimmillaankin vain kymmenisen metriä. Ruskon kaatopaikan maisemoituun jätekumpuun rakennettu Ruskotunturi kurkottaa täyttömaan avulla kuitenkin peräti 50 metrin laskettavaan korkeuseroon.

Ruskotunturin taustavoimana on aiemmin jo Hyrynsalmen Ukkohallassa vaikuttanut kolmikko, joten kehitystyö on ollut alusta saakka osaavissa käsissä. Tavoitteetkin Oulusta puuttuneelle kaupunkikeskukselle on asetettu korkealle. Muutaman vuoden sisällä tarkoitus on nimittäin kasvattaa Ruskotunturi kävijämäärältään Suomen 20 suurimman joukkoon.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Edellytykset vilkkaudelle ovat paperilla hyvät. Oulu on keski-iältään Suomen nuorinta aluetta ja uuden kaupunkikeskuksen rinteet miellyttävät etenkin nuoria laskijoita, perheitä ja laskuharrastustaan aloittelevia.

Koko perheen Ruskotunturi

Ruskotunturi koostuu kuudesta rinteestä, jotka jakautuvat tasaisesti kaikille taitotasoille. Vihreitä rinteitä on kaksi, sinisiä ja punaisia yksi ja mustia kaksi. Vihreistä rinteistä yksi on osa lastenmaata, johon kuuluu perheen pienimmille myös ilmainen pulkkamäki.

Rinteet ovat parhaimmillaan 400 metrin pituisia ja vaikka valikoimaa on vain kuuden merkityn laskun verran, löytyy koko perheelle varmasti sopivaa laskettavaa. Hiihtokeskuksessa palvelee ankkurihissi, sompahissi ja kaksi lastenhissiä, jotka on ostettu käytettyinä ja kunnostettu Ruskotunturin tarpeisiin.

Valinnanvaraa monipuolisissa parkeissa

Nuoria laskijoita kosiskeleva kaupunkikeskus on luonnollisesti panostanut hyvälaatuisiin parkkirinteisiin. Valikoimasta löytyy kaksi parkkirinnettä: helppo Junnupark ja haastavampi Ruskopark, joiden lisäksi lastenmaan Freeparkissa on helppoa tutustua aivan lajin alkeisiin.

Parkeissa on hyvä valikoima erilaisia elementtejä temppuiluun. Junnuparkin hyppyrit ovat pieniä tai keskikokoisia ja reilit joko helppoja tai keskivaikeita.

Taitaville temppuilijoille isompaa haastetta

Enemmän haasteita kaipaavat suuntaavat Junnuparkista vaikeampaan Ruskoparkiin, jossa reilien ja pressien vaikeustaso on keskivaikea tai vaikea. Ruskoparkin hyppyrit ovat suurempia kuin Junnuparkissa, mutta ne rakennetaan saman muotoisiksi kuin helpommassa naapurissa. Siirtyminen Junnuparkista Ruskoparkiin on siis taitojen kasvaessa luonnollinen.

Aivan alkeiden opetteluun hyvin soveltuu lastenmaan Freepark, jossa on helppoja hyppyreitä, pieni pressi, minikumpareikko ja crossirata. Latuverkoston ansiosta Ruskotunturilla on mahdollisuus myös murtomaahiihtoon.

Peruspalvelut alusta saakka kunnossa

Ruskotunturin palveluihin kuuluvat aivan rinteiden vieressä sijaitseva kahvio-baari ja välinevuokraamo, jonka valikoimassa on peräti 250 suksiparia. Näiden peruspalveluiden lisäksi Oulun kaupungin keskustakaan ei ole kaukana ja hiihtokeskus on näppärästi tavoitettavissa vaikkapa paikallisesta hotellista.

Alueen rinne- ja harrastustarjontaa tuettiin jo kauden 2013 – 2014 aikana laajalla valikoimalla erilaisia tapahtumia. Vaikka Ruskotunturi on ensisijaisesti oululaisten kauan kaipaama oma lähikeskus, hyötyvät myös laskettelevat kaupunkilomailijat Suomen uusimman hiihtokeskuksen palveluista.

Plussat

  • Laskettavaa kaikille taitotasoille
  • Lähellä Oulua
  • Hyvät ja monipuoliset parkit

Miinukset

  • Oheistekemistä vielä vähän
  • Tarjonta vielä lapsenkengissä – paranee jatkossa
  • Ei vielä tarjoa paljoa kauempaa saapuvalle laskijalle