Saariselkä Inari Lappi hiihtokeskus. Kuva: Simo Vunneli
 • Saariselkä laskettelu
  Saariselkä lumikenkä
  Saariselkä hiihto
  Saariselkä poro
  Saariselkä kelkkailu
 • saariselkä pizzeria
  saariselkä saariselän Panimo pub majatalo
  saariselkä inari finland paita shirt
  saariselkä välinevuokraamo
  saariselkä vuokraamo
 • saariselkä hissiliput service centre
  saariselkä laskettelijat
  saariselkä tuolihissi
  saariselkä kaunispää yläsema
  saariselkä kaunispää rinneravintola
 • saariselkä kaunispää Riekko-rinne
  saariselkä Kaunispää tuolihissi
  saariselkä hiihtokeskus ankkurihissi
  saariselkä hiihtokeskus rinteet
  saariselkä laskettelurinteet
 • saariselkä rinteet Iisakkipää
  saariselkä sompahissi lastenrinne
  saariselkä lappi tuuli ankkurihissi
  saariselkä laskettelijat
  saariselkä rinteet
 • saariselkä lapland skiing
  saariselkä Lapland ski center
  saariselkä lappi laskettelurinteet
  saariselkä lappi laskettelu
  saariselkä lappi hiihtokeskus kylä
 • saariselkä lappi tunturi kaunispää
  saariselkä inari laskettelu
  saariselkä inari rinteet
  saariselkä Pilkku rinneravintola
  saariselkä pilkku rinneravintola ruoka
 • saariselkä pilkku rinneravintola kahvila
  saariselkä laskettelu
  saariselkä lappi laskettelu
  saariselkä lappi matkamuistot
  saariselkä kaunispään huippu ravintola
 • saariselkä Iisakkipää rinteet
  saariselkä telemark skiing
  saariselkä ski lift
  saariselkä skier
  saariselkä laskettelu ja telemark
 • saariselkä ankkurihissi Iisakkipää
  saariselkä hissit
  saariselkä hiihtokeskus
  saariselkä skiing resort
  saariselkä Kuukkeli rinne
 • saariselkä street parkki
  saariselkä laskettelurinteet
  saariselkä tunturimaisema
  saariselkä laskettelurinteet
  saariselkä iisakkipää yläasema
 • saariselkä ravintola kaunispään huippu hampurilainen terassi
  saariselkä ravintola kaunispään huippu makkaraperunat
  saariselkä terassi
  saariselkä skibus Inari
  saariselkä huippu souvenirs
 • saariselkä naköalatorni
  saariselkä turistit
  saariselkä kylpylä holiday club
  saariselkä angry birds sisäpuisto activity park
  saariselkä ravintola pirkon pirtti pizza

Ski Saariselkä – Suomen pohjoisin

Inarin kunnassa sijaitseva Saariselkä Sport Resort on Suomen pohjoisin laskettelukeskus ja sanotaankin, että alueella on enemmän taivasta kuin muualla. Tämän havaitsee todeksi viimeistään ihaillessaan pohjoisen revontulia tai loputtomana yllä levittyvää tummansinistä tähtitaivasta.

Ski Saariselkä tarjoaa laskuja kahdella tunturilla, Kaunispäällä (438 m) ja Iisakkipäällä (415 m). Pohjois-Suomen suurissa hiihtokeskuksissa, kuten Ylläksellä tai Levillä, tyypillinen kansainvälinen ilmapiiri puuttuu Saariselästä, mikä ei välttämättä ole kaikille huono asia. Kansainvälisen menon hyvänä korvikkeena nimittäin on perinteikäs ja rauhoittava Lapin tunnelma, jonka äärellä on turvallista opetella laskemaan.

Ski Saariselkä – Tuntureiden kupeita alaspäin

Kahden tunturin rinteistä löytyy toki valinnanvaraa, eikä koko tarjonta ole suinkaan pelkästään aloittelijoita varten. Maaston väritys vaihtelee vihreistä siirtymärinteistä jyrkkiin mustiin, eikä laskettavan pitäisi keneltäkään päästä loppumaan kesken. Kahdella tunturilla onkin yhteensä 15 merkittyä rinnettä, joista valaistuja on 7.

Ski Saariselkä tarjoaa laskumaastoa, jossa on vähemmän korkeutta ja korkeuseroa kuin vaikka Ylläksellä tai Levillä, mutta etenkin pitkät ja rauhalliset kruisailulaskut Urho Kekkosen kansallispuiston luonnonkauniissa maisemissa toimivat vähintäänkin yhtä hyvin kuin suurissa naapureissa. Hiihtokeskuksen pisimmät laskettelurinteet (1 050 m) ovat punainen Varpunen ja sininen Huuhkaja Kaunispäällä.

Pienten laskijoiden pulkkamäki ja Lumimaa

Laskettelurinteitä pidempikin lasku onnistuu Suomen pisimmässä pulkkamäessä eli Allissa (1 200 m), joka laskee koko matkan Kaunispään huipulta loivasti takaisin kylään. Loistava pulkkamäki kannattaa ehdottomasti testata itse, etenkin jos mukana on pieniä lapsia. Pulkkamäki on uusittu kaudelle 2015-16.

Toinen loistava paikka lapsille on ravintola Sport Bistro Pilkun vieressä sijaitseva Lumimaa, jossa pikkuväki viihtyy vaivatta vaikka koko päivän. Lumimaassa on omaa rauhaa harjoitteluun, turvallinen sompahissi sekä lyhyet opettelurinteet Haukka ja Pöllö. Saariselässä toimii myös Werneri-koulu.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Haastavaa laskettavaa vähemmän

Kokeneemmille laskijoille rinnetarjonta on huomattavasti rajallisempaa etenkin jos nautiskeleva laskettelu loivemmissa rinteissä ei miellytä. Saariselästä löytyy toki Iisakkipään musta Lunni-rinne, jonka lisäksi sekä Varpus– että Tilhi –rinteiden alaosat ovat selkeästi jyrkempiä ja kartassa mustalla väritettyjä. Kaikkiaan merkityssä maastossa jyrkät laskut ovat kuitenkin vähäisiä.

Ski Saariselkä tarjoaa pehmeää lunta, jota voi haeskella suksien tai lauden alle rinteiden kupeesta, ja puurajan tuntumasta sitä voi hieman löytyäkin. Kovin haastavia laskuja ei off-pisteilläkään välttämättä saa rakennettua, sillä maasto on alueen tuntureille tyypilliseen tapaan etenkin ylempänä todella loivaa. Urho Kekkosen kansallispuistossa laskettelu on vähäisestä jyrkkyydestä huolimatta kuitenkin hieno kokemus.

Pienen hiihtokylän hyvät palvelut

Lastenmaan läheisyydessä ja molempien tuntureiden vinkkelistä keskeisellä paikalla sijaitsee Saariselän laskettelukeskuksen Sport Bistro Pilkku. Ravintolan keittiö ja ruokalista uusitaan kaudelle 2015-2016 ja päivittäin on tarjolla maukas lounasbuffet uuden ravintoloitsijan toimesta. Tuntureiden juurella on myös muutamia nuotiopaikkoja omien eväiden valmistamiseen ja Kaunispään huipulla erillinen näköalaravintola.

Alhaalla hissien vieressä toimii myös välinevuokraamo, jossa tarjolla on Atomicin uutuustuotteita ja huoltopalveluita. Majoitusta tarjotaan etupäässä hotelleissa, joista on rinteisiin jonkin verran matkaa. Hiihtokeskuksessa liikennöi kuitenkin säännöllisesti aikataulun mukaan kulkeva hiihtobussi.

Parkkia ja murtsikkaa

Saariselän parkkirinne on Kaunispään Riekko, jota kutsutaan myös Freestyleparkiksi. Suuressa street-rinteessä riittääkin temppulaskijoille mukavasti hyppyreitä ja reilejä. Freestyle-laskijat nauttivat myös hyvistä, joskin muuta Lappia hieman rauhallisemmista after ski –paikoista.

Saariselkä on tunnettu myös monipuolisesta, satoja kilometrejä pitkästä latuverkostostaan UKK:n kansallispuiston avotunturimaastossa. Vaihtoehtoja on runsaasti sekä omatoimiseen että ohjattuun harrastamiseen. Opastetut safarit moottorikelkoilla, poroilla tai koiravaljakolla houkuttelevat ulos vielä hiihtopäivän jälkeenkin.

Herkuttelua ja after ski -monotansseja

Kattava ravintolatarjonta takaa sen, että sekä Lapin herkkujen nautiskelijalle kuin vaikkapa pizzan ystävälle löytyy mieluinen ruokapaikka. Saariselän alueella on 13 500 vuodepaikkaa moneen makuun ja hiihtobussi liikennöi säännöllisesti majoituksen ja rinteiden välillä. Lisäksi alueella on kylpylä, jonka poreissa jäykistyneet lihakset vertyvät.

Ski Saariselkä ei ole samanlainen älytön after ski -bilemesta, kuin monet muut Lapin suuret hiihtokeskukset, mutta menoa riittää muutamassakin paikassa. Etenkin yli 40-vuotiaiden laskijoiden keskuudessa suosittuja ovat Hotelli Laanihovin legendaariset monotanssit, joissa ehtii pyörähtämään päivätansseilla kahden ja viiden välillä.

Ski Saariselkä – Kekkosen kansallispuiston laskettelukeskus

Saariselkä on Pohjois-Suomen suurimmista hiihtokeskuksista piristävällä tavalla erilainen hiihtokeskus, jossa etenkin perheet ja maastohiihtäjät viihtyvät loistavasti. Saariselässä ollaan keskellä Lapin luontoa, Jäämeri aivan nurkan takana ja mahdollisuudet revontulien näkemiseen paremmat kuin missään muualla.

Uusien omistajien myötä Saariselän hiihtokeskukseen on syytä odottaa myös kaivattuja uudistuksia. Hyvä esimerkki näistä on lasten hissilipun ikärajan nostaminen 16-vuoteen eli alle 16-vuotiaat laskevat lasten edullisesti lipulla. Lisäksi lasten päivänä lapset laskevat täysin ilmaiseksi.

Kätevimmin Etelä-Suomesta Saariselälle pääsee lentämällä Helsingistä Ivaloon, josta jokaiselta lennolta on bussilla jatkoyhteyksiä laskettelukeskukseen. Toinen vaihtoehto on matkustaa junalla Rovaniemelle ja jatkaa sieltä bussilla Saariselälle. Omalla autollakin matka taittuu Nelostietä pitkin pohjoiseen sujuvasti.

Plussat

 • Rauhallinen ja keskellä luontoa
 • Paljon tekemistä perheille
 • Hyviä rinteitä harrastajille

Miinukset

 • Jyrkkä laskettava harvassa
 • Pieni hiihtokylä
 • After ski monia Lapin kohteita rauhallisempaa