Ukkohalla - hiihtokeskus
 • ukkohalla maisema tykkylumi
  ukkohalla maisema alue
  ukkohalla lumilautailu
  ukkohalla parkki
  ukkohalla hyppy
 • ukkohalla moottorikelkkailu
  ukkohalla reili
  ukkohalla huskysafari
  ukkohalla maastohihto
  ukkohalla tykkylumi
 • ukkohalla lumikenkäily
  ukkohalla lumilautailijat
  ukkohalla kesä silta
  ukkohalla majoitus
  ukkohalla hiihtokeskus
 • ukkohalla reili parkki
  ukkohalla hyppy parkki
  ukkohalla metsäreili
  ukkohalla parkki hyppy
  ukkohalla parkki lumilautailu
 • ukkohalla parkki lautailu
  ukkohalla parkki lautailija
  ukkohalla tapahtumat
  ukkohalla ravintolat
  ukkohalla ruokailu
 • ukkohalla aamu maisema mökki
  ukkohalla auringonnnousu
  ukkohalla kesä järvi
  ukkohalla suofutis
  ukkohalla wakeboard
 • ukkohalla wakeboard hyppy
  ukkohalla wakeboard lauta
  ukkohalla laituri sauna
  ukkohalla frisbeegolf
  ukkohalla wakeboard keskus
 • ukkohalla ski chalets huoneistohotelli
  ukkohalla ski chalet apartments
  ukkohalla ravintola
  ukkohalla bistro lasten annos
  ukkohalla bistro ravintola ruoka
 • ukkohalla keilarata hohtokeilaus
  ukkohalla keilaaminen hohtokeilaus
  ukkohalla baari bistro
  ukkohalla bistro baari yökerho
  ukkohalla kauppa
 • ukkohalla lipunmyynti
  ukkohalla spa
  ukkohalla saunamaailma
  ukkohalla saunamaailma
  ukkohalla souvenir
 • ukkohalla hiihtokeskus
  ukkohalla paljakka rinnekartat
  ukkohalla majoitus
  ukkohalla ravintola gasthalla
  ukkohalla hotelli ravintola gasthalla ruoka

Ukkohalla – Lumivarma pohjoisen haastaja

”Elämää myötämäessä” lupaa Hyrynsalmen kunnassa sijaitseva Ukkohalla. Lupaukselle on myös katetta laskettelijan ja lumilautailijan näkökulmasta. Keskuksen sijainti runsaslumisuudestaan tunnetussa Ylä-Kainuussa korkean vaaran kupeessa kauniissa järvimaisemissa luo hyvät puitteet onnistuneelle vierailulle.

Lumivarmuus, sijainti ja oheispalvelut tekevät Ukkohallasta vierailemisen arvoisen hiihtokohteen.

Vaikeuksien kautta nousuun

Ukkohallan hiihtokeskus on perustettu vuonna 1988. Kuten moni muukin aikalaisensa, on sekin kohdannut monia haasteita toimintansa aikana. Hiihtokeskusta ovat pyörittäneet useat toimijat vaihtelevalla menestyksellä. Heikoimpana hetkenä Ukkohallaa uhkasi jopa toiminnan lopettaminen.

Varsinaiseen kukoistukseensa laskettelukeskus on noussut nykyisten omistajien myötä. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Ukkohallaan on investoitu runsaasti niin rinteisiin kuin oheispalveluihinkin.

Usko omaan tekemiseen Ylä-Kainuun hiihtokeskuksessa on kova. Lipunmyynnillä mitattuna laskettelukeskus on 20 suurimman joukossa, mutta tavoitteena on nousta 10 suurimman joukkoon. Osoitus osaamisesta ja uskosta alan tulevaisuuteen on, että Ukkohallan taustavoimat ovat mukana myös uudessa Ouluun avatussa Ruskotunturin hiihtokeskuksessa.

Ukkohallan rinteet

Nykyiset 17 rinnettä, 5 hissiä ja 3 erillistä parkkia ovat osoituksena Ukkohallassa viime vuosina tehdystä määrätietoisestä kehitystyöstä. Laskettavaa riittää kaiken tasoisille ja ikäisille. Korkeuseroa on parhaimmillaan 170 metriä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lastenmaa ja lastenrinne palvelevat perheen pienimpiä. Ukkohallan sinisissä rinteissä on turvallisesti opetella ja kerrata tarvittavia taitoja ennen vaikeampiin rinteisiin lähtemistä. Vauhdista pitävät tykästyvät puolestaan punaisiin ja mustiin rinteisiin.

Ukkohallan rinteistä pisin on 1400 metrin mittainen sininen rinne nimeltään Luppokaarre, Hallankurvi on lähes yhtä pitkä. Mustassa Töyssyssä laskettavaa riittää yli 1000 metrin verran, ja päähissin vieressä oleva punainen Tykky on sekin noin kilometrin mittainen. Valaistuja rinteitä hiihtokeskuksessa on yhteensä kuusi. Keskuksesta löytyy välinevuokraamo ja -huolto, Ski Shop, hiihtokoulu ja rinneravintola.

Luovuus kukkii Ukkohallan parkeissa

Ukkohallaa voidaan pitää parkkien ja niiden kehittämisen edelläkävijänä Suomessa. Keskus on panostanut erilaisiin reileihin ja muihin parkkilaskijoita palveleviin juttuihin. Tällä hetkellä Ukkohallassa on kolme erillistä parkkia. Monipuoliset Junnupark, Halla Park ja Treeride ovat kaikki saaneet hyvää palautetta laskijoilta erityisesti siitä, että niissä on jätetty runsaasti tilaa laskijoiden omalle luovuudelle.

Junnuparkissa lapset ja aloittelijat voivat tutustua turvallisesti hyppyreihin ja muihin haasteisiin. Sieltä löytyy esimerkiksi leveitä pressejä, erilaisia bokseja, lyhyitä reilejä ja pieni wallride. Isommat ja rohkeammat laskijat viihtyvät Ukkohallan Halla Parkissa. Muiden hienot temput sekä kauhistuttavat että ihastuttavat niitä, jotka eivät itse uskalla kokeilemaan. Parkkia kannattaa käydä katsomassa vaikka ei itse uskaltaisikaan laskemaan. Rinteestä löytyy nimittäin monta mielenkiintoista haastetta ja estettä, esimerkiksi vuoden 1969 Ford Cortinan muodossa.

Ukkohallan erikoisuutena on Treeride. Ideana tässä on, että Ukkohallan metsään on harvennettu laskijoiden tarpeita palveleva alue ja metsässä on näin hyvä ja turvallista laskea. Oleellisena osana Treerideä ovat puista rakennetut reilit, hyppyrit ja muut haasteet. Lunta metsissä riittää hyvin normaalina talvena, joten luonnon omaa monimuotoisuutta on hyödynnetty todella kivasti laskijoiden tarpeisiin.

Ukkohalla-Paljakka ja sijainnillaan pohjoisen keskukset haastava perhekohde

Ukkohallan hyvä sijainti keskellä lumisia Kainuun vaaroja on varteenotettava vaihtoehto pohjoiseen suuntautuvan reissun hiihtokohteeksi. Ylä-Kainuu on tunnettu yhtenä Suomen runsaslumisimpana alueena, joten Ukkohalla on lumivarma kohde hiihtolomalle tai lyhyemmälle vierailulle. Kausi jatkuu täällä pitkälle kevääseen, yleensä aina vähintään vappuun saakka. Ruuhkaa ei rinteissä yleensä ole.

Pääosa vieraista on paikallisia tai Oulun suunnalta tulevia. Etelä-Suomesta omalla autolla matkaa tekevä arvostaa inhimillistä, maksimissaan 7 – 8 tunnin matka-aikaa. Erityisesti lasten kanssa pohjoiseen matkustavat ovat huomanneet Ukkohallan hyvän sijainnin puolivälissä Suomea. Alueella laskettelevia ja lautailevia vieraita houkuttelevat myös Paljakka ja Vuokatti, etelästä hieman pidemmän matkan päässä sijaitsevina myös Iso-Syöte ja Ruka.

Vähäluminen kevät kaudella 2013–14 oli Ukkohallan naapurissa sijaitsevalle Paljakalle vaikea paikka, ja johti lopulta yhdistymiseen Ukkohallan keskuksen kanssa. Hiihtokeskukset jatkavat yhdessä toimintaansa 2014–15 Ukkohalla-Paljakkana. Yhdistetyllä alueella on yhteensä 30 rinnettä, 10 hiihtohissiä, 3 snow parkia, 300 mökkiä ja 400 vaunupaikkaa.

Ukkohallan oheispalvelut

Ukkohalla markkinoi itseään kuvaavasti Sport & Relax Resortina. Alueen kompaktista koosta huolimatta hiihtokeskuksesta löytyy kattavat hyvinvointipalvelut kuntosaleineen, kylpylä- ja saunaelämyksineen, 160 kilometriä hoidettuja latuja sekä yli 500 kilometrin kelkkareitistö. Kompaktin koon ja selkeän suunnittelun vuoksi liikkuminen Ukkohallan alueella onnistuu myös ilman autoa. Lisäksi huskysafarit sekä ratsastus ovat kokeilemisen arvoisia aktiviteetteja vierailijoille.

Ukkohallassa on panostettu viime vuosina erittäin kattavasti oheispalveluihin, erityisesti majoitusvaihtoehtoihin. Aiemmin pullonkaulana on ollut liian vähäinen majoituskapasiteetti suhteessa vierailijoihin, mutta uudistusten myötä petipaikat on saatu tuplattua. Majoittua voi hotelliin, chalets-huoneistoihin, vuokramökkeihin tai caravan-alueelle. Kaudella 2013-14 Ukkohallan majoituskylä laajenee Lomakotimessukohteiden ennätysinvestoinnilla. Ukkohallaan valmistuu myös keilahalli.

Erinomaisen matkailukohteen Ukkohallasta tekee alueen kattavat oheispalvelut niin talvella kuin kesällä. Melonta, frisbeegolf, kalastus ja maailman pohjoisin kaapelivesihiihtorata houkuttelevat vieraita myös kesäisin. Keskus on tunnettu myös monista erikoisista ja erittäin suosituista tapahtumista. Suo- ja umpihankijalkapallon maailmanmestaruuskisat, Ukkohalla ja Hallan Akan hiihdot sekä Swamp Rock -festivaali ovat esimerkkejä alueen innovativisuudesta.

Plussat

 • Lumivarmuus, pitkä kausi
 • Rinnetarjonta, erityismaininta parkeista
 • Kompakti koko, majoitus ja oheispalvelut lähellä

Miinukset

 • Julkiset kulkuyhteydet
 • Niukka ravintolatarjonta
 • Ei tuolihissejä