Näin vältät lasketteluvammat – 7 vinkkiä
Suksilla laskiessa tapahtuu eniten alaraajojen loukkaantumisia ja lumilautaillessa taas yläraajojen tapaturmia. Näillä vinkeillä voit välttää vammat.
1. Säädä siteet oikein
Tarkista siteiden kiinnitys ja säädöt ennen rinteeseen lähtöä – kireys, pituus, korkeus… säädöt vaihtelevat side-tyypeittäin. Onhan DIN-arvo eli kireys juuri sinulle oikea?
2. Älä unohda kypärää
Suurin osa pään vammoista on ehkäistävissä kypärällä, joten pakkaa se ehdottomasti mukaan – äläkä unohda sitä reppuun.
3. Valitse oikeankokoiset varusteet
Teini-ikäinen on saattanut venähtää vuodessa reilusti pituutta tai kasvattaa painoa, jolloin painopiste voi olla muuttunut. Ovatko viimevuotiset varusteet vielä asianmukaisia?
4. Tunne tasosi
Ole itsellesi rehellinen – jos edellisestä laskukerrasta on jo aikaa, ei ehkä kannata suunnata ensin mustiin rinteisiin. Äläkä epäröi ottaa tarvittaessa opastusta lajin saloihin, saat siten myös enemmän irti harrastuksestasi!
5. Lämmittele
Anna keholle aikaa tottua toimintaan. Esimerkiksi hyppely ja käsien heiluttelu ovat hyviä tapoja herätellä lihaksia. Lisää tehoja vasta sitten, kun tunnet kroppasi heränneen. Mitä kylmempi keli, sitä varovaisemmin liikkeelle!
6. Pukeudu lämpimästi
Kylmyys altistaa onnettomuuksille, ja etenkin pohjoisessa pakkaset usein paukkuvat. Suosi kerrospukeutumista: ihoa vasten kannattaa pukea tekninen alusasu, jonka päälle lisätään sään edellyttämä määrä muita vaatekerroksia, tuulen pitävää kerrosta unohtamatta. Pidä myös lämmittelytaukoja. Geelipussilämmittimistä voi myös olla apua.
7. Vältä alkoholia
Terästetty minttukaakao houkuttelee kylmässä kelissä, mutta alkoholin kanssa kannattaa olla tarkkana. Nyrkkisäännöksi sopii malli liikenteestä: se mikä autolla ajaessa on sallittua, on ok rinteessäkin. Normaalipainoisella yksi tai kaksi alkoholiannosta hitaasti ruuan kanssa nautittuna ei yleensä lisää vammariskiä.
Lähde: Terveystalo