Hyppää sisältöön

Kokeile jotain uutta! Tunnetko nämä Ranskan kohteet?

Kokeile jotain uutta – näissä Ranskan pienissä suurissa kohteissa ei tarvitse pelätä törmäävänsä suomalaisryhmiin.

1. Alpe d’Huez

Ranskan Meri-Alppien jättiläiskeskus Alpe d’Huez on tunnettu Ranskan ympäriajon rankimpana etappina, mutta myös alueen hiihtomahdollisuudet ovat huikaisevat.

Alppien yksittäisistä keskuksista suurimmalla on tarjota jokaiselle tekemistä ja haasteellisia laskuja löytyy runsaasti. Meininki on suurten vuorten touhua, mutta nuoret huimapäät eivät vielä ole omineet kohdetta Chamonix’n tai Verbierin tavoin.

Alppien pisin musta rinne, Sarenne, on ehdottomasti maineensa veroinen ja jos ei 16 kilometrin lasku riitä, voi hakea elämyksiä Pic Blancin tai Pic Baylen laskuista, joissa riittää haastavuutta. Jälkimmäiselle joutuu kiipeämään vajaan tunnin ja laskureitit on syytä olla tiedossa etukäteen.

Yli kahden kilometrin korkeusero, lumivarmuus, aurinkoisten päivien suuri määrä sekä jäätikön erinomainen kesähiihto ovat paikan ehdottomia valttikortteja.

2. Brides les-Bains

Ranskan huippukohteisiin on suhteellisen pitkä siirtymä lentokentiltä. Rinteille pääsee kuitenkin nopeammin ja helpommin menemättä varsinaisiin keskuksiin, vaan hakemalla lähtöpisteen laakson hissiyhteyksistä. Parkkeerausongelmat helpottuvat, ja pitkän hissisiirtymän aikana voi vaikka nauttia eväitä säästäen ajan ja voimat päivän laskunautintoihin.

Brides les-Bainsin gondolilla tavoitat valtaisan Kolmen Laakson alueen hissit ja rinteet. Koska alue on jättimäinen, on oltava tarkkana, että ehtii paluugondoliin ennen sulkemisaikaa. Vastaavanlainen vinkki erilaiselle lähestymiselle on Villaroger, josta tavoitat Les Arcsin rinteet ja paluumatkan bonuksena on offarilasku kylään.

Toinen tärppi on Champagny, josta pääsee La Plagnen alueelle. Les Arcs ja La Plagne ovat jo vuosia olleet yhtenäinen Paradiski-hiihtoalue, mutta alueen suuren koon vuoksi kannattaa pysytellä sillä puolella, josta on lähestynyt.

3. Isola

Välimeren läheisyys on yksi Isolan valteista, sillä Nizzasta keskukseen polkaisee alle kahdessa tunnissa. Laskeminen on hyvää, ei suinkaan huippua, mutta auringon vaikutus ja vauhdikkaat rinteet tekevät vaikutuksen hyvän meiningin ohella.

Pakkaslunta on tarjolla alkukaudesta ja kevättä kohden mentäessä rinteillä saattaa näkyä rannikon kuuluisuuksia. Aurinkorasvat ovat ehdoton tällä reissulla ja majoituksen suhteen ei kannata odottaa suuria, mutta laskettavaa on lähes kilometrin verran korkeuserometreinä ja se yhdistettynä muuhun vauhtiin tekee paikasta käymisen arvoisen!

4. Les Deux Alpes

Kahden Alpin” kasvot ovat Skimbaajaa 1980-luvulta, jolloin Tatu Lehmuskallio järjesti mainioita kesämatkoja mahtavaan kesähiihtokeskukseen loistavine oheisharrasteineen. Talven tarjonta on myös upea, sillä vireä kylä, iso jäätikkö ja mahdollisuus laskea jäätikön yli La Graveen ovat poikkeuksellisia argumentteja.

Viiden minuutin helikopteriyhteys Alpe d’Hueziin on erikoisuus, joka kannattaa käyttää, sillä maisemat 4 000-metrisillä vuorilla ympäröitynä jättää muistijäljen, johon haluaa palata. Rinnetarjonta on kaiken kaikkiaan laaja ja aurinkoa on tarjolla yllin kyllin.

5. Orelle

Kolmen Laakson tarjontaan pääsee helposti käsiksi takapihalta Orellen kautta ja suoraan moottoritieltä ennen Frejusin tunnelia. Ruuhkattomuus ja Kolmen Laakson neljäs laakso takaavat huikeita laskuja niin rinteillä kuin sen ulkopuolella.

Koko Orellen alue on puuterilaskijan paratiisi ja tilaa on tehdä omia jälkiä päivästä toiseen. Rinteiden ulkopuoliset alueet tavoittaa helposti ja esimerkiksi Bouchet’n tuolihissiltä voi vuoren kiertäen laskea takaisin lähtöasemalle ja aloittaa kierros uudelleen.

6. Sainte Foy

Espace Killyn ja Paradiskin väliin noussut piskuinen Sainte Foy on erinomainen puuterinpöllyttäjän herkkupaikka. Keskus on mainio vierailukohde pariksi päiväksi ja sen jälkeen voi napata vaikka lähellä sijaitsevan ja aiemmin mainitun Villarogerin ja suunnata isommille lumikentille.

Tarentaisen alueen hiihtotarjonta on maailman ehdotonta eliittiä ja eurooppalainen vapaus laskea omalla vastuulla arvostettava, mutta myös kunnioitettava asia. Erityisesti läheiset jättikeskukset ovat viime vuosina täyttyneet puuterinpöllyttäjistä, mutta Sainte Foyn hissit nostavat parhaimmillaan reiluun 2 600 metriin ja ilman ruuhkia.

Teksti: J. Lehto, Skimbaaja 1/2012
Kuva: Flickr / Petritech