Hyppää sisältöön

Talven hiihtomatkojen myynti starttasi erinomaisesti

Valmismatkojen joulu meni jo, mutta uudelle vuodelle on vielä hieman tilaa.

Matkajärjestäjien ulkomaille suuntautuvat joulumatkat ovat myyneet tänä vuonna todella hyvin. Syynä on osin erityinen kalenterivuosi, pyhät osuvat keskelle viikkoa, ja jo parilla lisälomapäivällä pääsee viikoksi reissuun. Osa matkanjärjestäjistä myi jo marraskuun alkupuolella ”ei oota”.

Uudelle vuodelle saattaa vielä löytyä valmismatkoja – nopeille.

Taantuma ei näy myynnissä

Taantuma ei näy hiihtomatkavarauksissa – päin vastoin. Kauppa käy kaikilla paremmin kuin viime vuonna. Myös matkapakettien keskihinnat ovat nousseet, ja ”all inclusivea” myy yhä useampi matkatoimisto.

Matkanjärjestäjät näkevät, että myynni kasvun syitä on useampia:

– Hiihtomatkailijat ovat yhtäältä usein vakavaraista asiakaskuntaa, ja toisaalta tosilaskija tinkii helposti ensin muusta kuin talven hiihtomatkastaan. Samaan aikaan korot ovat alhaalla, ja rahaa käytetään mieluusti matkailuun, arvelee STS Alppimatkojen toimitusjohtaja Harri Kaijanto.

Myös kevät näyttää hyvältä, matkoja on varattu ja myyty enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

– Synkät talousuutiset eivät enää jaksa hetkauttaa suomalaisia. YT-ilmoituksista huolimatta suurimmalla osalla suomalaisista menee yhä hyvin, toteaa Elämysmatkojen vetäjä Jussi Viskari.

Hiihtomatkailijat ovat vakavaraista asiakaskuntaa, joihin taantuma ei vaikuta
Hiihtomatkailijat ovat usein vakavaraisia asiakkaita, joihin taantuma ei heti vaikuta

Milloin matka kannattaa varata?

Vuodenvaihteen matkavarauksissa kannattaa aina olla ajoissa liikkeellä.

Esimerkiksi markkinajohtaja STS Alppimatkojen joulumatkat menivät jo elo- syyskuussa, ja Aurinkomatkoilla sekä YouTravelilläkin kauppaa on käyty jo viime keväästä alkaen.

Jos siis tiedät matkan ajankohtasi, ja erityisesti jos se sattuu ajoittumaan vuoden vaihteeseen tai hiihtolomaviikoille, kannattaa toimia heti, jotta varmistat mieluisan kohteen, majoituksen ja kohtuullisen hinnan. Tarjouslähtöjä suosituille viikoille ei ilmaannu.

Jos sen sijaan voit ajoittaa hiihtomatkasi maalis- tai huhtikuulle, ja kohteella ei ole suurta merkitystä, kannattaa vielä odotella hetki. Hyviä tarjouksia ilmaantuu takuuvarmasti kauden loppupuolelle – pääsiäistä lukuunottamatta.

Yleisenä trendinä vaikuttaa siltä, että varttunut, perheellinen matkailija varaa matkansa hyvissä ajoin heti, kun tietää talviloma-ajankohtansa. Sen sijaan nuorempi laskumatkailukansa vaikuttaa epävarmemmalta – seurataan kelin kehittymistä ja arvotaan ajankohtaa. Osasyynä varaamisajankohdan venymiseen nuorilla aikuisilla saattaa olla verkkovaraamisen helppous – varaaminen on tänä päivänä niin helppoa, että sitä pitkitetään helposti – ”ehtiihän sen sitten”.

YouTravelin Vesa Isotalo on huomannut myös laumailmiön:

– Pitkään voi talven alla olla hiljaisempaa, mutta yhtäkkiä kaikki toimivat samanaikaisesti – tulee ikäänkuin jokin yhteisvalaistuminen, että nyt ne reissut on varattava! Sana vain lähtee kiertämään. Etukäteen on vaikeata arvata, milloin se tapahtuu – mutta joka vuosi se yllättää.

Heikko euro suosii Itävallan ja Ranskan kohteita, mutta Sveitsikin pitää pintansa
Vuodenvaihteen alppimatkan varaamisessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä

Minne? Japani, Itävalta ja Ranska vetävät hyvin, Årea ei vielä ole löydetty

Japanin viime vuosien puuterin pöllytystalvet ovat lyöneet läpi suomalaisille. Valmismatkoja Japaniin tarjoaa yksi matkanjärjestäjä, ja ne myytiin nopeasti alkukaudesta.

Euron heikentynyt kurssi suosii erityisesti Itävallan ja Ranskan kohteita. Itävaltaa ovat hemmotelleet myös edellisten vuosien hyvät lumitilanteet. Itävallasta löytyy samanaikaisesti myös hyvin majoituskapasiteettia, joten vaikka matkoja myydään hyvin, mäkiin mahtuu yhä.

Sveitsi on euro-kansalaiselle naapureitaan kalliimpi kohde, mutta tarjoaa toisaalta huikeita keskuksia, jos lompakon nyörejä ei erityisemmin kiristä. Toisaalta frangin kurssi on jo vakiintunut, eikä yllätyksiä hintayllätyksiä ole luvassa.

Valmismatkamarkkinaan suoran lentoyhteyden ansiosta paluun tehnyttä Ruotsin Årea eivät suomalaiset vielä ole suurissa määrin löytäneet.

Matkakohdevalinta tehdään usein edellisten lumivuosien pohjalta. Lumitilanteet muuttuvat kuitenkin vuosi vuodelta vaikeammin ennustettaviksi:
– Mutu-tuntumalla talvi tuntuisi myöhentyvän – se alkaa myöhemmin kuin ennen, ja kestää pidempään, arvelee YouTravelin Isotalo.

Suurin osa talven hiihtomatkoista suuntautuu yhä alpeille
Suurin osa talven hiihtomatkoista suuntautuu yhä alpeille

Uusia matkatyyppejä: räätälöity omatoimimatkailu sekä ”adhoc-ensilumimatka”

Valmismatkatoimijoiden markkina elää, ja toimijat pyrkivät reagoimaan laskijoiden tämän päivän toiveisiin. ”All inclusive” on jo vakiintunut osaksi perinteisiä viikkopaketteja. Rinnalle tuodaan nyt pitkiä viikonloppuja.

Vakiintuneista alan toimijoista Aurinkomatkat pyrkii palvelemaan tällä kaudella näkyvästi myös omatoimimatkailijoita auttamalla heitä rakentamaan juuri mieleisensä matkan.

Pienemmät toimijat ovat valmiita kokeilemaan myös jotakin aivan uutta: jos tänä vuonna dumppaa jonnekin Itsenäisyyspäivän alla, lupaa Elämysmatkat kokeilla ensimmäistä kertaa niin kutsuttua ”opastettua adhoc-ensilumen matkaa”. Matkakohde päätetään lumitilanteen mukaan ja asuminen hoituu asuntoautoissa. Kokeilun kohderyhmänä ovat toistaiseksi toimiston kanta-asiakkaat, mutta jos konsepti toimii, markkinoidaan sitä jatkossa koko laskukansalle.

Teksti: Iljin
Kuvat: Flickr/ranopamas, Simo Vunneli

> Vertaile Lumipallon äkkilähtöjä TÄÄLLÄ