Hyppää sisältöön

Laskettelu on Rukalla osa koulunkäyntiä

Viime vuonna Rukan alakoulussa alkoi oppilaille ilmainen liikuntakerho, joka vei talven aikana halukkaat oppilaat kerran viikossa hiihto-oppiin. Nyt sama mahdollisuus on tarjolla kaikille Rukan koululaisille.

Teinit ovat ottaneet mahdollisuuden todella innokkaasti vastaan.

– Yli puolet, eli 68 oppilasta, on tässä mukana, joten tämä on saanut todella positiivisen vastaanoton, kertoo Rukan yläkoululaisten liikunnanopettaja ja liikuntakerhon vetäjä Markus Määttä.

Ilmaista opetusta

Kerho on oppilaille ilmainen, mikä varmasti lisää sen suosiota. Hinta selittyy Koulu Liikkuu -hankkeella, jonka avulla toimintaa on saatu osin rahoitettua. Myös Rukan koulun ja Rukakeskuksen yhteistyöllä on merkittävä vaikutus toiminnan pyörimiselle.

Kerholaiset kokoontuvat torstaisin koulupäivän jälkeen liikuntasaliin välipalalle, josta mennään kävellen rinteille neljän aikaan. Silloin alkaa tunnin ja kolme varttia kestävä hiihdonopetus useissa tasoryhmissä ja eri välineillä.

Tason mukaan

– Painotus on peruslaskemisen suuntaan, joskin taitavimpien kanssa käydään myös parkissa ja pipessa. Kyllä alan himoharrastajatkin ovat innostuneet opetuksesta tasoryhmien ansiosta, kertoo Rukan hiihtokoulun johtaja Maaria Pieviläinen.

Jokainen ryhmä päättää itse Rukan hiihdonopettajan kanssa, mitä kullakin kerralla tekevät.

– Kun opettajat tuntevat oppilaansa, syntyy hyvää vuorovaikutusta, jolloin saadaan mukavia ja kehittäviä tunteja kaikille kerholaisille. Aloittelevat ryhmät tietysti kohentavat hiihtotaitoaan, mutta edistyneemmät ryhmät saattavat videoida laskujaan tai käydä vaikka tutustumassa kumpareisiin, kertoo Maaria Pieviläinen.

Kerho auttaa hiihtokouluakin

Peruskoulun laskettelukerho antaa hiihtokoulun toiminnallekin jämäkkyyttä.

– On tällä myös työllistävä vaikutus, kun kausiopettajille on lisätöitä. Esimerkiksi brittiryhmien opetukset ovat yleisesti aamupäivästä, joten iltapäiväryhmät sopivat opettajillemme mainiosti.

Lisäporkkanoina ilmaiset vuokravälineet ja kausikortti

Kerhoon osallistuvat saavat vuoronsa ajaksi ilmaiset vuokravälineet sekä Rukan kausikortin, joita käytetään vapaa-ajallakin hyvin aktiivisesti.

– Se lienee mahdollista vain Rukalla, mutta arvioisin, että keskimäärin kerran viikossa oppilaat käyvät omaehtoisestikin rinteessä, opettaja Markus Määttä arvioi. Tarkat lukemat saadaan kauden päätteeksi hissilippujärjestelmän avulla.

Määttä kertoo yhdeksi kerhon ansioksi sen, että kerholaiset aktivoituvat ylipäätään liikkumaan

Koululaisten logistiikka haasteena

Kun rinteeseen saapuu kerralla 68 yläkoululaista ja 85 alakoululaista, pitää logistiikan olla hyvin hioutunut. Kulkemisen lisäksi täytyy miettiä muun muassa mihin reput ja muut tavarat jätetään hiihdon ajaksi – myös kotiin menemiset pitää selvittää. Kotimatkojen järjestäminen vaatii myös vanhemmilta sitoitumista.

– Meille hiihtokoulussa jää tämä helpoin osa, eli rinteeseen vieminen. Monesta kerholaisesta on kehittynyt meille kanta-asiakkaita, joita näkee erityisesti viikonloppuisin. Reippaasti morjestelevat myös vapailla, Maaria Pieviläinen myhäilee.

Nyt alkaneista yläkoululaisista Pieviläisellä on pelkkää hyvää sanottavaa.

– He tulevat innolla tunneille, joten heidän kanssa on mukava olla rinteessä.

Myös tapakasvatusta

Määttä muistuttaa, että hankkeessa on myös kasvatuksellisia tavoitteita.

– Oppilaat ovat ymmärtäneet sen vastavuoroisuuden suhteen, eli mitä me saamme ja mitä se meiltä se vaatii. Olemme tässä onnistuneet ja saaneet hyvää palautetta koululaisten hyvästä käytöksestä.

Teksti: Jussi Ovaskainen
Kuvat: Flickr / Rukakuusamo.com
Skimbaaja 01/2013