Hyppää sisältöön

Lähdetkö jatkoille? Lumipallon vinkit keväthiihtokohteisiin

Laskukauden loppukevään jatkopaikkoja on monenlaisia. Poimi tästä vinkit parhaista kevätkohteista.

Suomi: Kilpisjärvi

”Kilpparin” läheisyydessä Pikku-Malla ja Saana ovat varsin varteenotettavia kohteita. Hissejä ei ole, mutta lihasvoimat jylläävät ja majoitus on lähellä. Kitsin putous kannattaa käydä tsekkaamassa ja jos haluaa haastavia laskukokemuksia, suositeltavaa on pyytää vetoapua kelkoilta ja suunnata Tierbmisvarriin jyrkkiin ränneihin tai Pältsan maisemiin.

Kilpisjärven sesonki parhaiden laskujen osalta on huhti-toukokuussa, mutta Jäämeren läheisyyden takia säätä on vaikea ennustaa. Hellepäivä saattaa yhdessä yössä muuttua räntäsateeksi, mutta kokemuksena Kilppari on unohtumaton ja lumoava.

Ruotsi: Riksgränsen

Legendaarinen ”Riksu” tarjoaa erinomaista laskemista ja esimerkiksi juhannuksen viettäminen suksilla yöttömässä yössä on ainutkertainen kokemus. Takarinteet sulkeutuvat toukokuun loppupuolella, mutta eturinteen kaksi tuolihissiä tarjoavat laadukasta laskettavaa. Brantenin kumpareikko on mahtavaa laskettavaa ja reittejä ympäri Riksua löytyy vielä kesäkuussakin yllättävän paljon.

Riksgränsenillä on vuosia pidetty extreme-kilpailuja, joten se kertonee paikan haasteista. Erityisesti omin voimin kiivettävä Nordalsfjäll on huikea Atlantin näkymineen. Jyrkkä ränni, ”Ravinen”, voi kesäkuussa olla jo lähes lumeton, mutta toukokuun alussa sen jyrkkyydestä voi yleensä vielä iloita.

Katterjåkkin ja Vassijauren maastosta saavuttaa leppoisaa laskemista helposti, jos nousukarvat ovat mukana. Riksun ympäristö on kaiken kaikkiaan oivallista aluetta, sillä hiihtokausi jatkuu Norjan ja Ruotsin rajalla haluamallasi tavalla: omin voimin, helikopterilla tai hisseillä.

Norja: Narvik

Narvikin parhaat laskut kohti Atlanttia saa kevätkeleillä ja kausi loppuu huhtikuuhun, mutta sen jälkeen voi toki fiilistellä ylärinteillä omin voimin. Hissien toiminta on kaiken kaikkiaan mysteeri, sveitsiläisyydestä täsmällisyydestä ei ole tietoakaan.

Narvikin vuonolta löytyy varsin edullista majoitusta vuori- ja vuonomaisemineen, mutta lumille pitää ajaa autolla. Asiansa osaavalle vuono tarjoaa myös huikeat kalastusmahdollisuudet ja sukeltajat löytävät varmasti oman seikkailunsa toisen maailmansodan jäännöksiä etsiessä.

Nousutärpiksi voisi heittää Skjomdalenin, jonne pääsee autolla pahimman lumimassan kadottua sulkupuomin auettua 600 metriin, josta voi jatkaa suoraan lumella aina 1500 metriin. Maisemat ovat huikeat ja liikkuminen tapahtuu koko ajan suksilla. Skjomdalenin reissu pitää tehdä hyvällä säällä, sillä näkyvyys takaa turvallisuuden ja hienot maisemat.

Norja: Lyngen

Lyngen on Etelä-Suomesta käsin suurin piirtein niin kaukana, että sinne menevät vain todelliset hiihtohullut. Laskut ja nousut ovat tasoltaan vaihtelevia ja mahdollisuuksia on paljon. Jäkkevarrin huippu yli 1800 metrissä ja iso jäätikkö vaativat asiantuntevaa vuoristotuntemusta, jotta nousut ja laskut sujuvat turvallisesti. Opas on siis välttämätön.

Lyngseidetin kylän yläpuolelta pääsee nousemaan muutamalle huipulle melko helposti vielä toukokuussakin ja laskut ovat helpohkoja. Jäämeri komeudellaan kruunaa näkymää ja takaa fiiliksen. Lyngeniin ei kukaan eksy, vaan sinne pitää hankkiutua, mutta intohimoiset laskijat tietävät niemimaan arvon.

Alppien parhaat

On tietenkin mielipideasia, mikä on Alppien paras hiihtokeskus, saatikka hiihtokauden jatkopaikka. Seuraavassa kuitenkin listaus varteenotettavista kohteista lyhyine perusteluineen.

Itävalta: Stubai
Erinomainen hissiverkosto takaa laajat laskumahdollisuudet ja Innsbruckin läheisyys tuo oman mausteensa kokonaiskuvioon.

Itävalta: Hintertux
Hintertux on klassikko ja tunnettu suomalaisten alppihiihtäjien harjoittelupaikkana.

Sveitsi: Zermatt
Matterhornin sylissä lepäävä autoton kylä ja järisyttävät maisemat takaavat viihtymisen.

Italia: Cervinia
Hissiyhteys Zermattiin ja italialainen ruoka yhdistettynä vauhdikkaaseen laskemiseen on kuin olisi karkkikaupassa.

Italia: Val Senales
Dolomiittien jyhkeys yksistään pistää pään pyörälle.

Ranska: Tignes
Kylä ei ehkä ole kaikista viihtyisin, mutta laskeminen on tasokasta.

Ranska: Les Deux Alpes
Eteläinen sijainti tarkoittaa, että aurinko hellii. Jäätikön laskut Alppien ehdotonta eliittiä.

Mikäli Alppien jäätiköt eivät riitä ja taskun pohjalla on rahaa, voi tietenkin suunnata talveen eteläiselle pallonpuoliskolle. Australia, Uusi-Seelanti ja Chile ovat ainakin varmoja vaihtoehtoja pakkaslumen metsästyksessä.

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto