Hyppää sisältöön

Kiinnostaako hiihdonopettajan työ?

Haaveiletko hiihdonopettajan työstä? Lue, mitä hiihdonopettajalta oikeasti vaaditaan ja kuinka alalle pääsee.

Hiihdonopettajan työssä tärkeintä on oikeanlainen asenne. Toisin kuin usein ajatellaan, opettajaksi voi ryhtyä vaikkeivät omat taidot rinteessä vielä olisikaan huippuluokkaa. Hiihdonopettajan uran alkuun pääsee käymällä ohjaajakurssin.

Hiihdonopettajan työssä tärkeintä on kiinnostus opetustyötä kohtaan

Hiihdonopettajakoulutuksia järjestävän Vuokatin Urheiluopiston opettaja ja Suomen Hiihdonopettajat ry:n koulutusvastaava Jussi Räihä kertoo, että työssä tarvitsee tietysti jonkin verran lajikohtaista taitoa, mutta tärkein edellytys hiihdonopettajakurssille pääsyyn on kuitenkin aito kiinnostus opetustyötä kohtaan.

Neljätoista vuotta hiihdonopettajia kouluttanut ja kaksikymmentä vuotta hiihdonopettajana työskennellyt Räihä rohkaiseekin kiinnostuneita lähtemään kurssille.

-On tietysti suotavaa, että kurssilainen seisoo vähintäänkin kohtuullisesti suksilla jo kurssille tullessaan, mutta ei haittaa vaikkeivät omat taidot vielä olisikaan ennen koulutusta hioutuneet ekspertin tasolle. Ohjaajakurssille voi hakeutua, kunhan asenne ja innostus aihetta kohtaan ovat kohdillaan.

-Kyllähän kurssilla opetetaan kuka tahansa suksella seisomaan, mutta jos asenne ja arvomaailma ovat opetustyöhän kyseenalaisia niin silloin ollaan yleensä ongelmissa. Aito kiinnostus tekemistä kohtaan pitää olla. Asiakaspalvelutyössä hyvät vuorovaikutustaidot ja uskallus heittäytyä tilanteisiin ovat avainasemassa, Räihä summaa.

Hiihdonopettajakoulutusjärjestelmä Suomessa

Hiihdonopettajakoulutuksesta Suomessa vastaa Suomen Hiihdonopettajat ry, eli SHOry yhdessä Vuokatin Urheiluopiston kanssa. Koulutukset järjestetään Vuokatissa yhdeksän päivän mittaisina kursseina. Kurssien lisäksi koulutus sisältää lyhyempiä taitomoduuleja, sekä hiihtokoulussa suoritettavia opetusharjoitteluja.

Koulutusohjelma on kansainvälisen hiihdonopettajaliiton ISIA:n standardien mukainen. Koulutus aloitetaan alkeis- ja perustason opetukseen painottuvalla ohjaajakurssilla, jonka käytyään voi jo työskennellä hiihtokoulussa ohjaajana. Viimeisen, eli jatkokurssin ja tarvittavat moduulit sekä harjoittelut suoritettuaan voi saada kansainvälisen hiihdonopettajan pätevyyden.

Hiihdonopettajakurssilla treenataan myös omia taitoja

Hiihdonopettajakurssien lopuksi järjestetään testit, joissa omat lajikohtaiset taidot arvioidaan asteikolla 1-5. Jo ykkösen tuloksella voi päästä työskentelemään hiihdonohjaajana, mutta kurssiputkessa edetäkseen, eli ennen hakeutumista seuraavalle kurssille, on testistä saatava vähintään kakkonen. Kurssilla treenataankin opetustaitojen lisäksi tiiviisti myös omia laskutaitoja. Kurssiarvosanaa voi korottaa tarvittaessa uusintatesteissä niin monesti kuin tarve vaatii.

-Vaikka hiihdonopettajakoulutuksessa korostetaan nykyään vahvasti pedagogista puolta, ollaan kurssilla kuitenkin päivät sukset jalassa. Kurssi kestää yhdeksän päivää, joista käytännössä kahdeksan päivää treenaillaan rinteessä ja sitten yhdeksäntenä päivänä testeissä katsotaan missä mennään, Räihä kertoo.

Räihän mukaan opetusputken ensimmäinen kurssi keskittyy voimakkaasti hitailla vauhdeilla, lyhyissä mäissä tapahtuvaan alkeis- ja perustason opetukseen.

-Liikkeelle lähdetään niin alkeistason jutuista, että jokainen ehtii rauhassa rakentaa omaa osaamistaan. Aluksi toimitaan niin sanotusti ”vuoren alaosassa”, mikä motivoi tulemaan kurssille.

Hiihdonopettajan työ on vaativaa hommaa

Hiihdonopettajan työ on käytännössä usein kovaa, fyysistä työtä. Räihän mukaan kuva siitä, mitä homma oikeasti on ja mitä hiihdonopettajalta vaaditaan muodostuu aika hyvin viimeistään kurssin myötä.

-Työ voi olla fyysisesti hyvinkin rankkaa, mutta myös henkisesti vaativaa, kun asiakkaat vaihtuvat tunnista toiseen ja aina vaan täytyy jaksaa pitää virne naamalla ja sata lasissa. Sesonkiaikoina joutuu yleensä tekemään pitkää päivää, välillä on kylmä, välillä kuuma.

-Ja eihän sellaista työtä ole olemassakaan, jossa voi napsia vain rusinat pullasta, Räihä muistuttaa.

Hyvälle hiihdonopettajalle löytyy töitä

Räihän mukaan hyville hiihdonopettajille löytyy Suomen hiihtokeskuksista töitä. Paikkoja on koko ajan auki, ja loppupeleissä kyse onkin siitä, miten työnhaussa pärjää.

-Asenteen pitää tässäkin olla kohdillaan. Töitä saa, kunhan hiihtokoulu katsoo, että olet hyvä tyyppi juuri meidän hiihtokouluun.

Räihän mukaan yli puolella ohjaajakurssille tulevista on hiihtokoulupaikka jo valmiiksi neuvoteltuna.

-Kurssille otetaan määräaikaan mennessä ilmoittautuneista ensimmäisenä ne, joilla on jo hiihtokoulupaikka. Muut paikat menevät sitten ensisijaisesti niille, joilla on jonkun SHORyn hiihdonopettajan suositus. Tämän jälkeen loput paikat täytetäään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Räihä suositteleekin neuvottelemaan hiihtokoulun kanssa opettajan paikasta jo ennen kurssille hakemista.

-Tällöin työmahdollisuudet ainakin on hyvät. Toki kurssille tulee myös sellaisia, jotka käyvät ensin kurssin ja alkavat sitten katselemaan töitä.

Tutustu hiihdonopettajakoulutusjärjestelmään, tai hae kurssille:

>Vuokatti Sport – Hiihdonopettajakoulutus
>Suomen Hiihdonopettajat ry

Teksti: Saara Argillander
Kuvat: www.vuokatti.fi