Hyppää sisältöön

Hiihtolomat lähestyvät – vauhti ja kokemattomuus vaarallinen yhdistelmä

Hiihtolomat lähestyvät kovaa vauhtia ja rinteet odottavat mäenlaskukansaa. On kuitenkin muistettava, että maltti on valttia mäessä ja laskukunto ei välttämättä ole vielä viimevuoden tasolla.

Tänäkin talvena Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset rinnepäivystäjät auttavat laskettelijoita ja lautailijoita mäessä. Erityisesti talvilomaviikoilla rinnepäivystäjien merkitys kasvaa hiihtokeskuksissa. Muista totutella välineisiin rauhallisesti ja tiedostaa oma jaksaminen mäessä päivän loppupuolella.

Kokeneemman kanssa ensin mäkeen

– Alkutalvesta näkee paljon yksin laskettelevia lapsia, jotka ovat rinteessä heikoin taidoin, kertoo neljä vuotta rinnepäivystäjänä toiminut Eija Häkämies.

Lapsen kehon hallinnan täytyy olla tarpeeksi kehittynyt ja refleksien on oltava kunnossa. Vanhempien tulisikin laskea ensin yhdessä lasten kanssa tai lapsen kannattaa käydä aluksi muutamalla ammattitaitoisen hiihdonopettajan tunnilla. Vauhti ja kokemattomuus mäessä ovat vaarallinen yhdistelmä.

Riskit piilevät ensimmäisessä ja viimeisessä laskussa

Suomen hiihtokeskuksissa raportoitiin viime vuonna noin 2 500 tapaturmaa, joista yleisimpiä olivat ranne-, olkapää- ja polvivammat. Useimmat loukkaantumiset johtuvat kaatumisesta rinteessä, hyppyrissä, lumikouruissa tai reileissä. Myös ongelmat hissikapuloiden kanssa saattavat johtaa tapaturmiin.

Punaisen Ristin rinnepäivystäjät auttavat noin tuhatta rinteessä loukkaantunutta vuosittain. Häkämiehen mukaan suurimmat riskit liittyvät ensimmäiseen ja viimeiseen laskuun.

Alussa ei tunneta rinnettä ja viimeisessä laskussa voimat ovat loppu. Moni loukkaantuneista onkin sanonut, että heidän piti laskea vielä tämän yhden kerran, kertoo Häkämies. Rinteeseen ja hyppyreihin kannattaa tutustua etukäteen ensimmäisten laskujen onnettomuuksien välttämiseksi.

Väsymyksen ja rinteen huonon tuntemuksen lisäksi päihteet, näyttämisen halu ja puutteelliset varusteet lisäävät onnettomuusriskiä.

– Kypärän käyttäminen on nykyisin ilahduttavan yleistä, se on enemminkin sääntö kuin poikkeus. Käden ja jalan voi aika usein parantaa, mutta päätä ei. Kypärän lisäksi selkäpanssari ja rannetuet ovat hyvä lisä suojavarusteisiin, Häkämies muistuttaa.

Sinusta rinnepäivystäjä?

Punaisen Ristin rinnepäivystäjät työskentelevät yhteistyössä hiihtokeskusten kanssa. Heidät on koulutettu tehtävään ja heitä on noin 500. Päivystäjän ei tarvitse olla terveydenhuollon ammattilainen.

Vapaaehtoiseksi rinnepäivystäjäksi pääsee käymällä ensiavun perus- ja jatkokurssit sekä 18-tunnin rinnepäivystyskurssin. Koulutettavalta vaaditaan hyvää laskettelutaitoa sekä täysi-ikäisyyttä. Kurssin jälkeen rinnepäivystäjä saa kolme vuotta voimassa olevan henkilökortin.

Lähde: Suomen Punainen Risti
Kuva: Joe Shlabotnik via Compfight cc

Tutustu tarkemmin rinnepäivystykseen