Hyppää sisältöön

Pyörällä laskettelumäkeen? Tutustu snowbikeen!

Kaipaatko uusi elämyksiä tai haasteita laskureissuillesi tai hiihtolomalle?

Onko se kelkka, skootteri vai pyörä? Esittelyssä hauska ja vauhdikas talvinen rinneväline snowbike.

Snowbike on jo 65 vuotta vanha keksintö

Nykyaikaisen, rinteessä laskemiseen käytettävän, snowbiken juuret ulottuvat 65 vuoden taakse. Vuonna 1949 itävaltalainen Engelbert Brenter esitteli ja patentoi uuden keksintönsä eli jousitetun metallisen rungon ja laskettelusukset yhdistävän ”istumasuksen”, jolla pystyi laskemaan hallitusti myös huvittelumielessä.

Keksintö saavutti pian suuren suosion ja myös muut valmistajat kiinnostuivat uudesta lajista. Ensimmäistä kultakauttaan laji vietti erityisesti 1950-70 –luvuilla, suosion myötä siitä kehittyi oikea urheilulaji maailmanmestaruuskisoineen. Hiljaisempien vuosikymmenten jälkeen uuteen nousuun laji lähti 2000-luvun alkupuolella muun muassa carving-suksen keksimisen myötä.

Markkinoilla monenlaisia snowbike-malleja

Brenterin suku on edelleen aktiivisesti mukana tuotteen kehityksessä, jo kolmannessa polvessa toimiva perheyritys on maailman suurin snowbike-valmistaja. Idea on pysynyt vuosien saatossa muuttumattomana, mutta tekniset innovaatiot sekä jatkuva tuotekehitys ovat muokanneet tuotteen nykyaikaan sopivaksi, helppokäyttöiseksi ja nopeasti opittavaksi laskuvälineeksi.

Pääpiirteissään snowbike rakentuu etu- ja takasuksen yhdistävästä metallirungosta, satulasta sekä ohjaustangosta. Mukavuutta laskemiseen tuovat runkoon, etuhaarukkaan tai satulaan integroidut jousitukset.

– Nykyisin markkinoilla on tuotteita ja malleja useilta eri valmistajilta. Joissain malleissa laskijan jalat pidetään jalkatapeilla, toisissa malleissa taas jaloissa on tukisukset. Omissa snowbike-tuotteissamme laskija käyttää laskettelumonoja, joihin kiinnitetään pienet tukisukset. Nämä ”minisukset” lisäävät tasapainoa, helpottavat laskemista sekä kapulahississä nousemista ja mahdollistavat näyttävät ja vauhdikkaat käännökset, valottaa Bernd Brenter eri merkkien ja mallien eroja.

Snowbike-laskemisen oppii nopeasti

Snowbikellä laskemisessa on ominaispiirteitä niin pyöräilystä kuin laskettelustakin.

– Tämä on todella hauskaa ja yhdistää laskemisen ja pyöräilyn parhaita puolia ainutlaatuisella tavalla. Snowbike ei rasita polvia ja lantiota samassa määrin kuin laskettelu tai lumilautailu, joten laji sopii myös niin sanotusti huonopolvisille. Lisäksi jousitus vähentää kehoon kohdistuvaa rasitusta ja iskuja, joten snowbikellä pystyy laskemaan ongelmitta varsin vauhdikkaasti, listaa Bernd välineen hyviä puolia.

Muutamalla vinkillä myös ensikertalainen pääsee nopeasti sinuiksi välineen kanssa. Oleellista on hyödyntää painonsiirtoa käännöksissä.

– Snowbike-laskemisessa kaikki lähtee hyvästä perusasennosta. Satulassa istutaan ryhdikkäästi, kädet pidetään suorina ohjaustangolla ja jalat yhdensuuntaisina lähellä runkoa. Käännöksen aloitus tapahtuu taivuttamalla niskaa käännöksen suuntaan, samalla tavalla kuin yrittäisi koskettaa korvallaan omaa olkapäätä. Tätä seuraa pään kääntäminen ja katsominen taakse ylärinteeseen päin Ja vasta lopussa näiden esivalmistelujen jälkeen seuraa varsinainen käännös, havannoillistaa Explore Åre -yrityksen Rickard Fredriksson harjoitusta painonsiirron oppimiseksi.

Laskemisen lisäksi myös hissimatkat ovat sangen helppoja. Jokaiselle hissityypille on olemassa oma, oikea käyttötapa.

– Rinnealueella snowbiken kanssa käytetään pohjoismaissa karkuremmiä. Snowbike-kokeiluun sisältyy aina ohjattu opastus välineen käyttöön, sillä laskemiseen ja turvalliseen toimintaan erilaisissa hisseissä. Perusteet opittuaan kokeilija saa todisteeksi osaamisestaan eräänlaisen snowbike-ajokortin, jonka jälkeen harrastusta voi jatkaa itsenäisesti, neuvoo Brenterin virallisena edustajana Suomessa toimiva Risto Suvikas aiheesta kiinnostuneita.

Suomessa Brenter-snowbikeä pääsee kokeilemaan Vuokatissa, Ruotsisa Åressa. Suomen hiihtokeskuksissa on mahdollista vuokrata myös muiden valmistajien snow/skibike-malleja.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Explore Åre