Hyppää sisältöön

Tieteellisesti todistettu! – Laskettelu ja lumilautailu tekevät onnelliseksi

Lumiset maisemat ja rento yhdessäolo saavat mielen virkeäksi ja yleisesti paremman fiiliksen aikaan. Laskettelu samanhenkisten intoilijoiden kanssa nostaa mielialaa ja antaa energiaa arkeen.

Laskettelu ja lumilautailu ovat muiden lumilajien ohella hyvän yleiskunnon kannalta erinomaisia harrastuksia. Raitis ilma ja usean eri lihasryhmän rasittaminen samaan aikaan takaa tehokkaan urheilusuorituksen verrattuna lajeihin, joissa vain yksi lihasryhmä rasittuu kerrallaan.

Talvilajit tekevät onnelliseksi ja parantavat elämänlaatua

Jokainen hiihtolomaa ulkoilun parissa viettänyt tietää, että lumi ja laskettelu piristävät. Nyt tämä on myös tieteellisesti todistettu Saltzburgin ja Innsbruckin yliopistojen tekemien tutkimusten mukaan.

Rinteissä vietetty aika näkyy myös lasketteluloman jälkeen. Laskettelu ja lumilautailu kehittävät koordinaatiokykyä, mikä parantaa ennakointikykyä ja jokapäiväistä turvallisuutta. Näin ollen mäenlaskun harrastajien elämänlaatu paranee pitkällä aikavälillä. Alppihiihto parantaa myös voimaa, nopeutta ja kestävyyttä.

Korkeammalle laskettelurinteeseen kapuaminen ja lähempänä aurinkoa oleminen sekä poistuminen kaupungin varjoista vaikuttavat kaikenikäisten mielialaan. Harjoittelu happipitoisessa vuoristoilmassa ja auringonpaisteessa on ideaalinen keino virkistää aisteja, vahvistaa kehoa ja parantaa kehon hapenottokykyä.

Jatkuva lihasrasituksen ja hississä saadun levon vaihtelu on hyväksi keholle. Tämä toiminnan ja rentoutumisen vaihtelu parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Lihasten rentoutumisvaiheet hiihtohississä ovat elintärkeitä parhaan mahdollisen kunnon saavuttamiseksi.

Oheistoiminta rentouttaa

Laskettelun tuoman liikunnan ja lihasrasituksen vastapainona lähes kaikissa hiihtokeskuksissa voi harrastaa kaikennäköistä oheistoimintaa. Yhdessä oman matkaseurueen kanssa vietetty aika on kuin sielunhoitoa. Arjen murheet unohtuvat, kun saa rentoutua kavereiden kanssa.

Uinti ja erilaiset hoidot kylpylöissä edesauttavat lihasten palautumista rinteen riennoista. Terveyden kannalta on siis hyvä ottaa laskemisesta yksi välipäivä ja suunnata kylpylän poreisiin. Kylpylöiden aromaattiset hoidot ja tuoksut aktivoivat aisteja ja rentouttavat kehoa. Ne auttavat lisäämään kehon elinvoimaa ja virkeyttä hiihtolomalla ja myös sen jälkeen kotona.

Lähde: In the Snow
Kuva: Harald Groven via Compfight cc