Hyppää sisältöön

Suomen parhaat hiihtokeskukset 2013 – 2014

Talvilomailijan ja hiihtomatkailijan parhaat kohteet kotimaassa on valittu.

Suomen parhaat hiihtokeskukset -kilpailussa menestyneet hiihtokeskukset ovat selvillä. Kilpailussa osallistujat arvioivat tuntemiaan hiihtokeskuksia eri kategorioissa. Kilpailussa parhaiten menestyi Pyhä, joka arvioitiin Suomen parhaaksi hiihtokeskukseksi peräti kolmessa kategoriassa.

Pohjois-Suomen suositelluin hiihtokeskus – Ruka

Pohjois-Suomen suositelluin hiihtokeskus talvikaudella 2013 – 2014 on Kuusamossa sijaitseva Ruka. Ruka on yksi Suomen suosituimmista hiihtokeskuksista ja tarjoaa kaikille laskijoille sopivia haasteita. Parhaimmillaan liki 250 hiihtopäivää vuodessa tekevät Rukasta yhden Euroopan lumivarmimmista laskettelukohteista.

Toiseksi Pohjois-Suomen suositelluin hiihtokeskus –kategoriassa tuli Pyhä ja kolmas sija meni Ylläkselle.

Keski-Suomen suositelluin hiihtokeskus – Tahko

Tahkon sijainti keskellä Suomea on tehnyt siitä suositun keskuksen laskettelijoiden ja lumilautailijoiden keskuudessa. Tahko on eteläisin Suomen suurista keskuksista ja tarjoaa kattavasti rinteitä ja monipuolisesti oheispalveluita.

Tahkon menestystä kilpailussa kommentoi toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen Tankonrinteitä pyörittävästä  Huippupaikat Oy:stä oheisesti.

– Hienoltahan se tuntuu, että asiakkaat ovat pitäneet Tahkon tarjonnasta. Työtä hiihtokekuksen ja koko alueen kehittämiseksi jatketaan, uusia kehittäjiä on saatu mukaan ja uusia rinnealueita tulossa.

Toiseksi Keski-Suomen suositelluin hiihtokeskus –kategoriassa tuli Riihivuori ja kolmanneksi Koli.

Etelä-Suomen suositelluin hiihtokeskus – Kokonniemi

Etelä-Suomen suositelluimmaksi hiihtokeskukseksi nousi aivan etelärannikolla, Porvoon keskustan tuntumassa, sijaitseva Kokonniemi. Keskuksen rinnevalikoimasta löytyy kuusi rinnettä ja viisi hissiä.

– Hienoa nähdä, että pärjäsimme juuri tässä kategoriassa. Mielestämme se kertoo, että olemme onnistuneet tavoitteessamme tarjota kaikenikäisille ja -tasoisille hienoja laskettelukokemuksia. Kokonniemen keskeinen sijainti, monipuoliset rinteet, mainio hiihtokoulu sekä jatkuva pyrkimyksemme parantaa palveluitamme ovat varmasti kaikki asioita, jotka saavat ihmiset palaamaan yhä uudelleen, arvioi yrittäjä Ted Mellin syitä Kokonniemen menestykseen kilpailussa.

Toiseksi Etelä-Suomen suositelluin hiihtokeskus –kategoriassa tuli Talma Ski ja kolmanneksi Sappee.

Paras aloittelijoille – Peuramaa Ski

Parhaaksi hiihtokeskukseksi laskuharrastuksen aloittamiseen arvioitiin kilpailussa Kirkkonummella sijaitseva Peuramaa Ski. Keskus on pääkaupunkiseudun suosituimpia keskuksia ja on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Pikkulaskijoiden ja aloittelijoiden lisäksi myös muut kävijät arvostavat keskuksen ruuhkattomuutta.

Toiseksi paras aloittelijoille –kategoriassa tuli Mielakka ja kolmanneksi Purnu.

Paras harrastajille – Pyhä

Parhaaksi keskukseksi harrastajille arvioitiin kilpailussa Pelkosenniemellä sijaitseva Pyhä. Paikka on ansioitunut panostamalla nimenomaan laskemiseen ja on tunnettu erinomaisista rinteistään. Oman säväyksensä laskemiseen tuo hiihtokeskuksen sijainti Pyhä-Luosto kansallispuiston vieressä, ainutlaatuisen luonnon äärellä. Tyypillinen Pyhän kävijä onkin aktiivinen ulkoilmaihminen, joka haluaa nauttia hyvistä rinteistä ja laduista mahtavissa maisemissa.

Toiseksi paras harrastajille –kategoriassa tuli Ruka ja  kolmanneksi Ylläs.

Paras experteille – Pyhä

Pyhän  menestyminen Paras experteille -kategoriassa ei liene yllätys, sillä monien mielestä Pyhältä löytyvät maan parhaat rinteet, joissa kokeneillekin laskijoille riittää haasteita. Expertit viihtyvät esimerkiksi Pyhän mustassa FIS-luokitellussa Piste Palander -rinteessä – kyseessä on erittäin vauhdikas lasku, jonka vaihtelevat muodot kutsuvat kokeilemaan rajojaan. Pyhältä löytyy myös Suomen jyrkin rinne Huttu-Ukko, joka houkuttaa testaamaan jyrkän laskemisen taitoja.

Toiseksi paras experteille –kategoriassa tuli Salla ja kolmanneksi Suomu.

Paras vapaalaskuun – Pyhä

Pyhä arvioitiin kilpailussa myös Suomen parhaaksi hiihtokeskukseksi vapaalaskun harrastamiseen. Keskuksen monipuolisista rinteistä tullaan nauttimaan ympäri Suomen, mutta monet harrastajat tulevat paikan päälle nimen omaan rinteiden ulkopuolisten vapaalasku- ja lähioffari-mahdollisuuksien vuoksi – ne ovat nimittäin Suomen mittakaavassa erinomaiset. Hissikyydillä tai pienellä siirtymällä löytyy mielenkiintoista laskettavaa jo rinteiden välittömästä läheisyydestä.

Toiseksi paras vapaalaskuun –kategoriassa tuli Pallas ja kolmanneksi Ylläs.

Paras freestyleen – Talma Ski

Sipoon Talma arvioitiin kilpailussa parhaaksi keskukseksi freestyleen. Paikka on laajan Snow Parkinsa ansiosta erityisesti nuorison suosiossa ja keskus on vakiinnuttanut paikkansa pääkaupunkiseutulaisten snoukkaajien ja new school-laskijoiden sydämissä. Talmasta on ponnistanut maailmalle myös moni lumilautailun suomalainen huippuosaaja.

Menestystä kilpailussa kommentoi Talma Skin markkinointipäällikkö Jani Pihjalaniemi oheisesti.

– Kiitos kaikille äänestäneille! Olemme jo pari vuosikymmentä pyrkineet kuuntelemaan parkkikansan toiveita ja pitämään niin sanotusti linjan auki meidän ja asiakkaidemme välillä. Nyt sosiaalisen median aikana tämä ”suoran linjan viestintä” on helpottunut entisestään. Snow parkkimme suunnitellaan joka vuosi saadun palautteen perusteella ja varsinaisen toteutuksen hoitaa kokenut ja osaava rinnehenkilökunta. Parkkimestarina meillä on Talman oma lumilautakasvatti, Juha Rautanen miehistöineen. Juha suunnittelee, tekee ja testaa suorituspaikat itse. Kiitämme myös niitä, jotka käyttävät pipeämme, sillä lumikourun ylläpito Etelä-Suomessa on erittäin työlästä, joten on hienoa nähdä että tehty työ ei mene hukkaan. Asiakkaillemme haluaisimme vielä sanoa, että pidetään linja auki jatkossakin ja tehdään Talmasta ensi kaudella vielä parempi paikka laskea ja harrastaa!

Toiseksi paras freestyleen –kategoriassa tuli Ruka ja kolmanneksi Sveitsin Hiihtokeskus.

Paras perheille – Salla

Perheille parhaaksi hiihtokeskukseksi kilpailussa arvioitiin keskellä kaunista Lapin erämaata sijaitseva Salla. Kotoisa tunnelma, perheille sopiva mittakaava ja monipuoliset rinteet ovat syitä koko perheen viihtymiseen.

Salla Ski Resortin toimitusjohtaja Kari Koskimaa kommentoi Sallan menestystä kilpailussa oheisesti.

– Kansa on puhunut! Menestyminen perheiden keskuudessa johtuu tietenkin monesta asiasta. Salla on kompakti keskus, jossa kaikki on lähellä. Lapsiperheet arvostavat helppoa liikkumista alueella. Monipuoliset rinteet ovat erinomaisesti hoidetut ja liikkuminen hissien sekä eri rinnealueiden välillä on helppoa, myös lasten mielestä. Ruuhkattomuus rinteissä ja hisseillä sekä turvallisuus ovat jokaisen lapsiperheen etu. Hauskan hiihtokoulun palvelut ovat monipuoliset ja viikko-ohjelmassa onkin paljon erilaisia leikkimielisiä kilpailuja perheille.

Toiseksi paras perheille –kategoriassa tuli Talma Ski ja kolmanneksi Pyhä.

Paras after-ski – Levi

Paras after-ski löytyy kilpailun mukaan Tunturi-Lapissa sijaitsevalta Leviltä. Keskus on Suomen suurimpia ja kansainvälisimpiä laskettelukeskuksia, jonka rinteet tarjoavat haasteita ja vauhtia kaikille laskijoille. Rinteiden lisäksi Levillä jokainen löytää itselleen sopivan vauhdin myös hauskanpidossa. Vauhdikkaimmat  tanssivat monoilla pöydillä, mutta myös rauhallisempia vaihtoehtoja on tarjolla.

– On tietenkin hienoa saada tunnustusta ja voitto “Paras after-ski” –kategoriassa. Meillä Levillä on kaksi rinneravintolaa, jotka ovat panostaneet nimenomaan ápres ski –toimintaan. Tunturin huipulla oleva näköalaravintola Tuikku live-esiintyjineen sekä Levikeskuksessa eturinteen juurella oleva V’Inkkari, jossa after skitä vietetään Dj:n johdolla. Paikat ovat erityyppisiä ja luulen, että tälläkin saralla monipuolisuus tuo voiton ”Paras after-ski” luokassa. Lisäksi Levin tunturista löytyy myös useita muita erityyppisiä rinneravintoloita, joissa hienot terassit ja mahdollisuus nauttia auringosta ja rauhallisemmasta after skistä näin halutessaan, kommentoi matkailuneuvontapäällikkö Maija Palosaari Levin Matkailusta.

Toiseksi paras after-aki –kategoriassa tuli Ruka ja kolmanneksi Tahko.

Lisätietoa Suomen parhaat hiihtokeskukset –kilpailusta

Suomen parhaat hiihtokeskukset – kilpailu järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Kilpailussa osallistujat arvioivat tuntemiaan hiihtokeskuksia eri kategorioissa ja kunkin kategoriansa paras palkittiin ”Suomen Parhaat Hiihtokeskukset” –titteleillä.

Kilpailun äänestysaika oli 23.12.2013 – 1.5.2014 ja järjestäjä oli Lumipallo. Osallistuneiden kesken arvottiin 500€ lahjakortti Scandinavian Outdoor Storeen. Lahjakortin voitti Joonas W.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Lumipallo