Hyppää sisältöön

Vuoripäivä: tapahtuma kaikille tuntureilla ja vuorilla liikkuville

Vuoripäivä-tapahtumassa luvassa tiivis koulutuspaketti sekä kevyempää ohjelmaa hiihtäjille, vaeltajille ja kiipeilijöille!

Helsingissä 25.10.2014 järjestettävässä tapahtumassa on mahdollisuus kerrata ja oppia vuorilla liikkumiseen tarvittavia taitoja pätevien kouluttajien ohjaamana.

Talvi tulee, oletko valmis?

Lumiturvallisuutta, sääoppia ja ohjeita vuorireissulle valmistautumiseen tiiviissä paketissa lupaa Vuoripäivä – Mountain Day -tapahtuma. Tapahtuma on suunnattu kaikille tuntureilla ja vuorilla liikkuville, eikä vaadi esitietoja tai -taitoja.

– Vuoripäivä-tapahtuma on hyvä tilaisuus virittäytyä ja valmistautua tulevaan talveen, olipa sitten aloitteleva hissioffarilaskija tai jo kokenut vuorikauris. Kokeneilta kouluttajilta saa hyviä vinkkejä ja oppia tunturissa ja vuoristossa liikkumiseen sekä perusteita turvalliseen harrastamiseen. Erityisesti lumiturvallisuusasiat ovat tärkeitä kaikille rinteiden ulkopuolilla liikkuville ja lumiturvallisuusluennolla tutustutaan myös lumiturvallisuusvarusteisiin, laskurepun sisältöön ja miten-ABS reppu auttaa lumiturvallisuudessa, kertoo tapahtumaa järjestävä Teija Laukka Adventure Partnersilta.

Tapahtumassa on tiedossa lumiturvallisuuden lisäksi myös erikseen sääoppia. Sää on erittäin olennainen turvallisuuteen vaikuttava tekijä tuntureilla ja vuorilla liikuttaessa.

– Tarkoitus on oppia omatoimista sään ennustamista kotikonstein. Sääoppi yhdistettynä lumiturvallisuusluentoon ja työpajaharjoituksiin reitin valinnasta on jo hyvä kokonaisuus turvallisen liikkumisen perusteiksi, jatkaa Teija.

Oppia alan parhailta ammattilaisilta

Vastaavaa koulutuksellista Vuoripäivää ei ole järjestetty aiemmin. Idea tapahtumaan syntyi aidoissa oloissa lumiturvallisuutta harjoiteltaessa.

– Alun perin ideana oli järjestää auktorisoidun lumiturvallisuuskouluttaja Eeva Mäkelän vetämänä lumiturvallisuusluento työpajaharjoituksineen. Viime talvena Ylläksellä Eevan vetämällä SLAO lavin 1 -lumiturvallisuuskurssilla kurssilaisena oli televisiosta useille tuttu meteorologi sekä kokenut hiihtäjä ja kiipeilijä Mikko Routala. Siinä Ylläksen takamaastoja hiihdellessämme Mikko heitti ajatuksen, että pitäisikö meidän järjestää jokin sääluento ulkoilijoille. Muiden kurssilaisten kanssa olimme yhtä mieltä, että se sopisi erittäin hyvin osaksi muuta koulutusta, Teija valottaa nyt ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman taustoja.

Tapahtuman asiasisältöä täydentää vielä pitkän linjan vuorilla liikkujan Johannes Kärkkäisen osuus, joka sisältää ohjeita vuorireissulle valmistautumiseen ja keskeisiä perusasioita korkeassa ilmanalassa toimimisesta.

– Johannes on paitsi kokenut vuorilla liikkuja, mutta myös lääkäri ja kiipeilykouluttaja ja hän on vetänyt paljon seikkailijan ja kiipeilijän ensiapukursseja sekä lähdössä vuorille -koulutusiltamia. Johanneksen pitkä kokemus vuorilla liikkumisesta yhdistettynä lääkärin työhön on erityisen toimiva yhdistelmä jakamaan tietoa vuorireissulle valmistautumisesta ja korkeaan ilmanalaan sopeutumisesta. Näiden lisäksi Johannekselta saa erinomaisia vinkkejä, millainen ensiapulaukku olisi syytä pakata mukaan, kun lähdetään hiihtovaeltamaan tai kiipeilemään esimerkiksi Alpeille, kertoo Teija.

Monipuolisesti myös muuta ohjelmaa

Tapahtumassa on luvassa lisäksi monipuolisesti myös vapaamuotoisempaa ohjelmaa, kuten tuote-esittelyjä, arvontaa, joogaa sekä mahdollisuus saunomiseen ja yhteiseen illanviettoon.

– Kun mukana on kolme oman alansa huippukouluttajaa, niin tapahtumaa on todella hauska järjestää. Meille tärkeintä on tarjota laadukasta koulutusta, mutta tämän lisäksi haluamme tarjota tapahtumassa myös rennompaa ohjelmaa. Näin mukana olevat pääsevät tiukan koulutussetin lisäksi viihtymään ja inspiroitumaan seuraavista hiihto- ja vuorireissuistaan mukavassa seurassa. Mielestämme tapahtuma on menestys, kun Vuoripäivän osallistujat lähtevät saamastaan opista ja mukavasta yhdessäolosta tyytyväisinä kotiinsa, Teija sanoo.

Tapahtuman pitopaikka itsessään luo jo hyvät puitteet onnistuneelle kokonaisuudelle.

– Vuoripäivän pitopaikaksi valikoitui hieman teeman vastaisesti merellinen Ravintolalaiva Wäiski. Wäiskissä on sopiva tila luentotilaksi, mutta myös hyvä ruoka, hulppeat saunatilat sekä rento ja merellinen tunnelma. Hakaniemenranta on lisäksi hyvien kulkuyhteyksien päässä, sinne on helppo tulla suoraan esimerkiksi metrolla. Tarkoitushan on koulutuspäivän päätteeksi pitää myös hauskaa, vinkkaa Teija.

Vaikka tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, on se herättänyt jo paljon mielenkiintoa. Jopa siinä määrin, että tapahtumalle nähtäneen jatkoa myös tulevaisuudessa.

– Vaikka järjestämme tätä ensimmäistä kertaa, ovat aktiiviset ulkoilmaihmiset löytäneet tapahtuman. Tapahtuma on itse asiassa otettu niin hyvin vastaan, että olemme suunnitelleet sille jo jatkoa. Nyt tämän syksyn tapahtuman teemana on turvallisuus vuorilla ja tuntureilla liikuttaessa, mutta tapahtuman teeman on tarkoitus vaihdella vuosittain. Tervetuloa rohkeasti vaan kaikki mukaan, tapahtumaan ei ole mitään tiedollisia tai taidollisia ennakkovaatimuksia, kaikki tuntureilla ja vuorilla liikkujat hyötyvät varmasti osallistumisesta, kehottaa Teija osallistumistaan vielä pähkäileviä.

Lisätietoa Vuoripäivä – Mountain Day -tapahtumasta

Vuoripäivä – Mountain Day lauantaina 25.10. kello 9.30 – 22.00 Helsingissä Ravintolalaiva Wäiskissä, osoite Hakaniemenranta 11.

Liput tapahtumaan 69€.

> Tutustu tarkemmin Vuoripäivä-tapahtumaan ja ilmoittaudu mukaan

Tapahtuman järjestäjä Adventure Partners on kiipeilyyn, vuorilla liikkumiseen, takamaastohiihtoon ja lumiturvallisuuteen erikoistunut palveluyritys, jonka tuotevalikoimastamme löytyy kursseja, reissuja ja tapahtumia niin aloittelijalle kuin kokeneemmalle harrastajalle.

Lähde: Adventure Partners
Kuva: Markku Mellanen / Adventure Partners

Lisätietoa aiheesta:
Eeva Mäkelä: Lumiturvallisuutta kannattaa harjoitella
Alkukauden vyöryvaarat: Lumipallon tietopaketti
Näin tunnistat vuoristotaudin – alas ja äkkiä