Hyppää sisältöön

Hyvän olon after ski – laskijan jooga

Laskijan keho ja mieli joutuvat koville talvisessa harrastuksessa. Erinomaisen vastapainon rinteessä päivän viettäneelle laskijalle tarjoaa rentouttava jooga.

Kaipaatko uusia ulottuvuuksia laskemiseesi tai etsitkö mielekästä vaihtoehtoa perinteiselle afer skille? Vastaus toiveisiisi voi piillä joogassa.

Mitä hyötyä joogasta on laskijalle?

Pakottavat reidet, kireät pohkeet ja jumittava alaselkä ovat tuttuja tuntemuksia uuden laskukauden taas käynnistyessä. Liika into ja liian vähäinen harjoittelu kostautuu viimeistään perinteisesti hiihtolomaviikolla – tiivis rutistus useita laskupäiviä ja loman lopputuloksena on usein kiristävä kroppa ja toive uudesta, aidosti rentouttavasta ja palauttavasta, lomasta.

Yksi erittäin toimivaksi havaittu vaihtoehto laskupäivien jäykistämille lihaksille on jooga.

–  Aktiivinen laskeminen vahvistaa tiettyjä kehon lihasryhmiä, kuten etureisiä ja pakaralihaksia, mutta samalla se myös jumittaa samoja lihaksia. Hiihtopäivän päätteeksi tehty hellä joogatuokio auttaa erinomaisesti palauttamaan laskiessa koville joutuneet lihakset, tiivistää lajin hyötyjä Levillä toimivan KuruYogan Mikko Siitonen.

Monesti jooga mielletään vain venyttelyksi tai kehonhuolloksi, mutta sillä on myös rentouttava ja stressiä vähentävä vaikutus. Tämän vuoksi jooga onkin mainio vastakohta laskettelulle tai lumilautailulle ja mukavan aktiivinen lopetus vauhdikkaalle rinnepäivälle.

– Laskijan kannalta jooga on hyvä laji myös siinä mielessä, että se auttaa usein parantamaan myös itse laskemista. Tasapaino, voima, liikkuvuus ja keskittyminen ovat kaikki keskeisiä ominaisuuksia rinnettä alas viilettävälle laskijalle ja jooga auttaa selkeästi kehittämään näitä kaikkia. Eikä tule myöskään unohtaa, että joogaa on itsessään erittäin monipuolinen laji  – vaihtoehtoja on niin rauhallisuutta ja rentoutumista hakeville kuin myös fyysisyyttä, kovuutta ja voimaa etsiville, listaa Mikko joogan muita hyötyjä.

Viisi hyödyllistä liikettä laskijalle

Joogan hyödyistä kiinnostuneille alla on viisi helposti myös kotona suoritettavaa liikettä. Liikkeet on räätälöity erityisesti hiihtäjien ja laskijoiden tarpeisiin. Tekemällä oheiset liikkeet laskupäivän päätteeksi on myös seuraavana päivänä kiva mennä rinteeseen ja ladulle.

– Laskijalle aktiivinen lihasten syvävenyttely toimii loistavasti palauttavana harjoituksen laskupäivän jälkeen ja vetää vertoja hieronnalle. Näissä liikkeissä ei tarvitse olla kokemusta joogasta, vaan venytykset tehdään omaa kehoa kuunnellen. Liikkeet keskittyvät erityisesti raajojen, lantion ja alaselän alueella, pohjustaa Mikko.

1. Haaravenytys

Venyttää erityisesti sisä- ja takareisiä sekä pakaroita. Haaravenytys on myös alaselkää rentouttava liike. Virkistävä asana etenkin rinnepäivän jälkeen, sillä veri virtaa hyvin kohti sydäntä ja päätä.

Seiso perusasennossa. Ota pitkä askel sivulle, levitä kädet lattian suuntaisiksi. Pidä varpaat ja polvet eteenpäin sekä selkä suorana. Laskeudu lantiosta lähtien alas, koukista polvia aavistuksen verran selkää säästääksesi. Ota sääristä, nilkoista tai jalkaterien alta kiinni ja syvennä venytystä uloshengityksillä. Pysy asanassa muutaman pitkän hengityskierron ajan. Kun olet valmis, nouse rauhallisesti ylös, selkä suorana, tarvittaessa polvia koukistaen.

2. Soturi III

Soturi III rakentaa voimaa sekä kehittää tasapainoa. Auttaa hahmottamaan kehon linjaukset ollen hyvä tukiharjoitus laskuja ajatellen, sillä myös rinteessä kehonhallinta on avainasia. Tämä tasapaino vaatii päättäväisyyttä!

Seiso perusasennossa. Nosta kädet suorina ylös, risti sormet, mutta vapauta etusormet. Vahvista oikea jalka, polvi pysyy suorana ja vahvana koko liikkeen ajan. Vasen jalka alkaa nousta suorana takaviistoon samalla, kun kallistat ylävartaloa lantiosta alaspäin. Kurota käsillä eteen ja jalalla taakse, pyri vaaka-asentoon. Pidä asento jämäkkänä, kädet ja jalat suorina, niska pitkänä, katse alas lattiaan. Pysy asennossa muutaman hengityskierron ajan ja laskeudu rauhallisesti alkuasentoon. Hengitä sisään ja uloshengityksellä tee toinen puoli.

3. Istumakierto

Ryhtiä antava sekä rintakehää avaava asento. Parantaa selän liikkumarataa, joka on erityisesti lautailijoille tärkeä. Palauttaa kehon ja hermoston tasapainoa.

Istu lattialla jalat suorina, istuinluut tukevasti lattiassa, selkä suorana. Koukista oikea polvi ja nosta jalka vasemman polven yli. Ota vasemmalla kädellä oikeasta jalasta ote ja tue toinen käsi taaksesi. Hengitä sisään, suorista selkä ja uloshengityksellä lähde kiertämään ylävartaloa vyötärön kohdalta oikealle yrittäen kurkata oikean olkapään yli. Hengitä sisään ja uloshengityksellä syvennä kiertoa. Pysy kierrossa muutaman hengityskierron ajan aina uloshengityksellä hieman pidemmällä kiertäen. Tee sama toiselle puolelle.

4. Kyyhky

Kyyhky vaikuttaa jokaisella siellä, missä venytystä eniten tarvitsee. Asana keskittyy lantion alueen kireyksiin, joihin vaikuttaminen saattaa auttaa myös alaselän ongelmiin. Tässä yin-asanassa on hyvä pysyä monta minuuttia, jotta lihakset rentoutuvat kunnolla ja päästään työstämään syvimpiä niveliä, lihaksia ja lihaskalvoja.

Ota lankku-/punnerrusasento. Siirrä oikea jalka eteen käsiesi väliin polvi koukistettuna, joko kuvan osoittamalla tavalla tai itsellesi sopivassa kulmassa. Hengitä sisään, suorista selkä ja uloshengityksellä laskeudu polven päälle joko kyynärvarsien varaan tai kokonaan alas rintakehä koukistetun polven päällä leväten. Nauti asanasta vähintään 2-3 minuutin ajan. Pura asento rauhallisesti ja tee toinen puoli.

5. Perhonen

Asana kohdistuu selän niveliin ja lihaksiin, erityisesti lannerankaan sekä kylkiin samalla venyttäen jalkoja. Mikäli kantapäät ovat lähellä itseä, venytetään hyvin sisäreisiä, jos taas kauempana vaikutus siirtyy enemmän takareisiin. Myös perhosta suositellaan pidettävän useita minuutteja.

Istu lattialla perusasennossa. Koukista polvet, aseta  jalkapohjat yhteen joko lähelle itseäsi tai kauemmas mieltymyksesi mukaan. Hengitä sisään ja uloshengityksellä laskeudu jalkojen päälle pyöreällä selällä. Anna niskan ja hartioiden levätä. Kun olet viipynyt asanassa tarpeeksi pitkään, nouse pyöreällä selällä ylös.

– KuruYogan After Ski sisältää sekä tasapainoa että liikkuvuutta kehittäviä liikeasentoja eli joogakielellä asanoita. Venyttävät, pitkäkestoiset asanat, joissa on tarkoitus pysyä useiden minuuttien ajan voivat aluksi tuntua nautinnollisen sijaan jopa tuskastuttavan pitkiltä. Osa asanoista puolestaan vaatii  jo hyvää tasapainoa, ja niissä viivytään lyhyempi aika. Huolellinen hakeutuminen ääriasentoon, hetken viipyminen ja asanan rauhallinen purku kehittää paitsi tasapainoa myös keskittymiskykyä. Harjoituksen päätteeksi on hyvä rentoutua hetki selinmakuulla – yritä lisäksi tyhjentää mielesi ajatuksista, ohjeistaa Mikko harjoituksen oikeaa suoritustapaa.

Liikkeiden tekemistä tehostaa lempeä, noin 30 asteen lämpötila. Liikkeet venyttävät staattisesti sidekudoksia ja edistävät liikkuvuutta ja kehon palautumista. Liikkeillä on myös hermostoa rauhoittava ja jännitystä vähentävä vaikutus ja harjoituksen tuloksena on erittäin rentoutunut ja raukea olo.

Joogasta ainutlaatuinen yritysidea

Mikko itse on mainio esimerkki joogan hyödyistä. Aktiivisesti laskettelua 1980-luvun alkupuolelta harrastaneena hän tutustui joogaan lomareissullaan.

– 15 kiloa on valunut hien mukana joogastudion lattialle! Joogan myötä on tullut paljon uutta energiaa, joka auttaa jaksamaan sekä päivittäisessä arjessa että myös talvisessa rinteessä, paljastaa Mikko.

Innostus lajia kohtaan synnytti idean perustaa joogastudio ja tarjota myös muille mahdollisuus tutustua lajiin – mikä sen parempi ympäristö yhdistää kehon ja mielen harmoniaa tarjoava jooga kuin hiljaisuutta, luonnonläheisyyttä ja aitoutta tarjoava Suomen Lappi. Näin sai alkunsa KuruYoga.

– Uusi joogasalimme Levillä sijaitsee erittäin keskeisellä paikalla, vanhan Hullun Poron takana. Päivittäiset tuntimme sopivat erinomaisesti niin urheilijoille, lapsiperheille kuin hektisessä kausityössä raatavillekin. Meillä jo käyneet asiakkaat ovat olleet todella ihastuneita ja tyytyväisiä, etenkin urheilijat ovat sisäistäneet lämpimässä tehtävän syvävenyttelyn hyödyllisyyden. Kaikki erittäin lämpimästi tervetuloa tutustumaan saliimme sekä ihastumaan lajiin, toivottaa Mikko.

KuruYoga tuo liikuteltavat maisemakontit tunturiin

Perinteisten joogatuntien lisäksi tarjolla on myös todella ainutlaatuisia elämyksiä. Erikoisuutena KuruYoga tarjoaa tunturikeskuksiin liikuteltavia ja väliaikaisia maisemastudioita, joissa voi joogata edessä avautuvan huikean maiseman äärellä. Elämys on täysin ainutlaatuinen maailmassa.

– Ajatus maisemastudiosta syntyi joogatessani Helsingissä, en nähnyt salista ulos ja kuvittelin itseni johonkin rauhoittavaan maisemaan luonnon keskelle. Minulla on rakennusalan tausta ja olen asunut itsekin merikonteista tehdyssä väliaikaismajoituksessa, joten ajattelin vähän soveltaa jo olemassa olevaa mallia. Tuloksena oli todella ainutlaatuinen konsepti, kertoo Mikko.

KuruYogan maisemastudioiden käyttö ei rajoitu pelkästään joogaan, vaan matkailuyrittäjät voivat vuokrata niitä pop up –tyyliin myös moneen muuhun tarkoitukseen: kevyt ja väliaikainen kontti ei vaadi rakennuslupaa ja on helposti siirrettävissä haluttuun paikkaan.

> Tutustu KuruYogan liikuteltaviin maisemastudioihin

KuruYoga kehittelee myös uusia tuotteita. Luvassa on esimerkiksi surffijoogaa, joka on perinteistä SUP-laudan päällä tapahtuvaa joogaa huomattavasti vauhdikkaampaa, hikisempää ja hauskempaa.

– Tuomme Leville lämmitettyyn maisemastudioon myös uuden surffijoogan yhdessä Asenne Surfin kanssa. Lajissa asanat tehdään kiikkerän surffilaudan päällä ja lämmitetty studio kuumalla tuulella höystettynä tekee takuulla vaikutuksen. Nimensä mukaisesti laji sopii erityisesti lautailijoille, mutta uskomme, että tästä tulee todella suosittu juttu kaikkien kokeilijoiden keskuudessa, Mikko raottaa yrityksensä tulevaisuuden suunnitelmia.

Lisätietoa KuruYogasta

Viihtyisä KuruYogan studio sijaitsee Levillä Hotelli Hullu Poron tiloissa, Wanha Hullu Poron takana, osoitteessa Rakkavaarantie 5.

Tunteja päivittäin. Vaihtoehtoja kaiken ikäisille ja tasoisille. Pääosin KuruYogan tunnit ovat rankkoja, voimaa ja tasapainoa lisääviä hot jooga –harjoituksia kuumassa salissa, mutta tarjolla on lisäksi erinomaisesti tiukan lasku- tai hiihtopäivän päätökseksi sopiva rauhallisempi syvävenyttelytunti. Esimerkkejä tuntivalikoimasta:

  • Hot jooga  –tunnit ovat hyvin fyysisiä hikitreenejä, jotka pidetään +38 asteen lämpötilassa. Tunnit sopivat myös vasta-alkajille, sillä ohjeistus on selkeää ja jokainen tekee harjoituksen itselleen sopivalla tasolla.
  • Vinyasa on voimakas joogatunti, joka tehdään noin 38-39 asteen lämmössä. Kokonaisvaltainen vinyasa kehittää kuntoa ja hapenottokykyä, tuo lihasvoimaa, parantaa kehonhallintaa, antaa ryhtiä sekä lisää liikkuvuutta ja tasapainoa.
  • Yin-syvävenyttelytunnit eli KuruYogan rentouttava ”After ski” laskupäivän päätteksi tuo ihan uusia ulottuvuuksia laskemiseen. 30 asteen lämpö tehostaa syvävenyttelyn vaikutusta, tunti toimii hyvin palauttavana harjoituksena urheilun jälkeen. Erittäin rentouttava tunti. Ei vaadi aikaisempaa joogataustaa.
  • Perhejooga-tunnit yhdistävät kehon ja mielen, liikkeen ja hengityksen – sekä perheen! Perheen yhteisestä joogatuokiosta kaikki perheenjäsenet saavat hyvinvointia itselleen. Yhteinen joogatunti lisää myös perheen yhteenkuuluvuutta ja yhteisiä lomakokemuksia.

Tilat varattavissa myös pienille seurueille sopimuksen mukaan. Ohjelmaan voi sisällyttää esimerkiksi joogatunnin, saunan ja poreammeen, ja tarjoilut. Soveltuu esimerkiksi polttareihin, tyttöjen illan viettoon, harrastus- ja työporukoille.

Hyödynnä tarjous! Joogaa kaksi viikkoa niin paljon kuin haluat hintaan 40 €. Sisältää maton ja pyyhkeen. 

> Tervetuloa kylmästä lämpimään – tutustu KuruYogaan!

> Pysy ajan tasalla ja seuraa KuruYogaa Facebookissa!

Lähde ja kuvat: KuruYoga