Hyppää sisältöön

Mikko Alatalo: Taikanappi toimii edelleen – myös afterissa!

Pitkän uran hiihdonopettajana tehnyt Mikko Alatalo on ympäri Suomen tunnettu laskettelun puolestapuhuja.

Pitkän linjan muusikko ja nykyinen kansanedustaja Mikko Alatalo on tutustuttanut laskettelun saloihin ison joukon suomalaisia 1980-luvulta lähtien.

Taikanappi toi Mikon hiihdonopettajana koko kansan tietoon

Laajemmin koko laskevan kansan tietoisuuteen Mikko ponnahti 1980-luvun lopulla Pikku Kakkosen yhteydessä pyörineen Mikko Alatalon laskettelukoulu –ohjelman myötä. Monessa laskettelua harrastaneessa kodissa koko perhe liimautui television ääreen ohjelman tunnusmusiikin alkaessa:

”Alppitohtorin vastaanotto alkaa, jolalalilii jolalaliluu.
Pipo päähän ja sukset takajalkaan, jolalalilii jolalaliluu.
Laskettelu se on tarttuva tauti, ota oppia, roppia, nauti.
Alppitohtorin resepti on naurava suu, jolalalilii ja nunnunnuu.”

Taikanappi-laulu opetti tuon ajan lapset oikeaoppiseen painonsiirtoon ja aurakäännökseen laskettelusuksilla.

”Ja taikanappi, taikanappi
joka nappulan polvessa on
Kun sitä painaa, niin aura kääntyy
se on nappula korvaamaton”

Varsin moni nykyisin laskuharrastustaan perheen pienimmille siirtävä tutustuttaa jälkikasvunsa laskemisen ihmeelliseen maailmaan edelleen Mikon aikoinaan tutuksi tekemillä lauluilla ja leikeillä.

Mikolle Suomen hiihtokeskukset ovat erittäin tuttuja

Mikko Alatalo toimi 1980-luvulla useita talvia vakinaisena hiihdonopettajana Tahkovuorella.

Suosittu Känkkäränkkä-hiihtokoulu kierrätti häntä puolestaan ympäri Suomen.

– Odotan edelleenkin aina kiihkeästi talvea ja rinteeseen pääsyä. Vanhasta muistista tulee käytyä edelleen useissa Suomen keskuksissa. Tahkolla olin opettajana useita talvia, kun taas Känkkäränkkä-hiihtokoulukiertueen myöstä tuli reissattua ympäri maamme, tutustuen Suomen eri hiihtokeskuksiin. Minulla on monia hienoja muistoja esimerkiksi Iso-Syötteeltä ja Himokselta, muistelee Mikko tuota aikaa.

Kallen innoittamana Amerikkaan

Känkkäränkkä-hiihtokouluajalta tuli tutuksi myös Kalle Palander, joka pikkupoikana opetteli laskemisen alkeita Torniossa paikallisessa soramonttumäessä. Kallen uran edetessä Mikko seurasi tiiviisti Kallen laskemisia televisiosta.

– Muistan, kun Kalle kilpaili Vailissa maailmanmestaruudesta 1999. Itse olin juuri tuolloin reissussa jossain päin Suomea. Kallen laskuvuoron lähestyessä piti etsiä sopiva pysähdyspaikka ja viritellä mukana ollut matkateleviso katselukuntoon. Siinä minä sitten tien pintareella jossain päin Suomea tuulettelin Kallen maailmanmestaruutta, kertoo Mikko.

Kallen maailmanmestaruus teki Mikkoon sen verran lähtemättömän vaikutuksen, että laskemaan piti päästä myös itse Vailiin.

– Siellä minä vedin kyseistä kisarinnettä mielestäni kuin Kalle. Viimeisellä jyrkänteellä tosin kaaduin ja loput 30 metriä tulin sitten kyljelläni, Mikko muistelee nyt hymyssä suin.

Hiihdonopetus menee aina parempaan suuntaan

Taikanappi sinänsä ei ole Mikon keksintöä, vaan se oli olemassa jo hiihdonopetusmetodina aiemmin, Mikko ainoastaan popularisoi metodin erittäin helposti sisäistettäviksi lauluiksi.

Nykyisiä hiihtokouluja ja niiden opetuskäytäntöjä Mikko puolestaan pitää huomattavasti parempina kuin oman aikansa tuotoksia.

– Olen sitä mieltä, että hiihtokoulut menevät aina vaan parempaa suuntaan. Nykyisin opettaminen on vapaampaa ja hauskempaa kuin aiemmin. Aikoinaan tuntui, että Suomeen omaksutut itävaltalaiset opetusmetodit olivat erittäin kurinalaisia. Välillä vitsailtiinkin, että ne oli kopioitu Suomeen sellaisenaan kirjoitusvirheineen kaikkineen, muistelee Mikko.

Toki hyvää sanottavaa Mikko löytää myös aiemmista opetusmetodeista ja erityisesti hänelle niin tutusta Taikanapista.

– Nykyisinkin saan paljon palautetta, että aikoinaan opitut laskemisen periaatteet toimivat edelleen. Aika moni jo aikuiseen ikään ehtinyt entinen Känkkäränkkä-hiihtokoululainen kehuu, että Taikanappi-periaatteella entisen atleetin ja nykyisen kotleetin painonsiirto onnistuu ongelmitta. Ja nämä periaatteet toimivat kuulema hyvin myös after skissä, vitsailee Mikko.

> Tutustu Mikko Alatalon hiihtokouluun Ylen Elävässä arkistossa

Mikko tähditti myös tuon ajan alppimatkamyyntiä oheisella videolla:

Lähde: Artikkelin päälähteenä on käytetty Mikko Alatalon esiintymistä Skiexpo 2014 –tapahtumassa.
Kuva: Simo Vunneli