Hyppää sisältöön

Hiihtäjä ja ulkoilija – Muista nämä latuohjeet!

Maastohiihto on yksi suomalaisten suosituimmista talviharrastuksista. Näillä ohjeilla ladut säilyvät hiihtokuntoisina ja rauha hiihtäjien ja muiden ulkoilijoiden välillä.

Ladut on tarkoitettu hiihtämistä varten, eikä niitä saa rikkoa. Ladulla näkee kuitenkin toisinaan kävelijöitä, pulkkailijoita tai koiranulkoiluttajia. Latujen väärinkäyttö herättää närää hiihtäjien keskuudessa ja aihe nouseekin jokavuotiseksi keskustelunaiheeksi lehtien palstoilla ja yleisönosastoilla.

Näin käytät latuja oikein – muista nämä ohjeet:

  • Ladut ovat yhteisiä. Luonnossa liikkumisen ilo kuuluu kaikille.
  • Ladut on tehty hiihtämistä varten, mutta luistelemalla ei saa pilata perinteisen latu-uraa.
  • Etenkin hiljaisten latujen sivussa voi usein lumikenkäillä tai liikkua muuten latua rikkomatta.
  • Koiraa ei saa viedä lainkaan ladulle ellei sitä ole erikseen sallittu.
  • Hyviä tapoja ja latukohtaisia opasteita kannattaa noudattaa.

On hyvä muistaa, että laduilla liikkuu hyvin monentasoisia hiihtäjiä. Toiset treenaavat tosissaan, kun toiset vasta opettelevat alkeita.

– Kaikkien liikkuminen on yhtä tärkeää, ja ladulla on suvaittava toisia. Toimiva perussääntö on, että laduilla hiihdetään oikealla ja nopeampi väistää vasemmalta, neuvoo Suomen Ladun hiihtovastaava Hanna Okkonen.

Noin 40 % suomalaisista käy vuosittain hiihtämässä (Metla 2010). Suosituimpia hiihtopaikkoja ovat kuntien lähiulkoilureitit ja keväisin järvien jäät. Yleisin ulkoilumuoto myös talvisin on kuitenkin kävely, mutta monesti ainoa paikka sille on kadunvarsi tai jalkakäytävä.

Lähde ja kuva: Suomen Latu