Hyppää sisältöön

Esittelyssä Telemark Demo Team Finland

Levillä treenaa joukko telemark-taitureita, joiden tavoitteena on valloittaa Etelä-Amerikka syyskuussa 2015. Tutustu tarkemmin, mistä touhussa on kyse!

Mikä on tämä Telemark Demo Team Finland –nimellä kulkeva ryhmä?

Demo Team on Suomen hiihdonopettajien edustusjoukkue

Telemark Demo Team Finland on Suomen hiihdonopettajien telemark-edustusjoukkue. Joukkue edustaa Suomea kansainvälisissä hiihdonopettajien tapahtumissa.

Kuluvana talvena joukkue on harjoitellut Levillä ja valmistautunut seuraavaan hiihdonopettajien Interski-tapahtumaan, joka pidetään syyskuussa 2015 Argentiinan Ushuaissa. Viikon kestävä tapahtuma kokoaa osallistujia eri puolelta maailmaa. Koulutuksellisen puolen lisäksi tapahtumassa eri maiden edustajat esittelevät omaa osaamistaan laskemissa.

– Interskissä ja muissa vastaavissa tapahtumissa demotiimin tehtävänä on nimensä mukaisesti näyttää suomalaisten hiihdonopettajien osaamista telemark-laskemisessa. Laskemisessa on kyse showtyylisestä kuviolaskemisesta, jossa joukkueena pyrimme mahdollisimman näyttävään ja yhtenäiseen suoritukseen, tiivistää Telemark Demo Teamin valmentaja Pepe Vanninen demotiimin työnkuvaa.

Aikaisemmissa Interski-tapahtumissa Suomen telemark-joukkue on koottu Suomen Hiihdonopettajat ry:n kouluttajista. Tällä kertaa joukkue koottiin toisin.

Demotiimissä mukana pitkän linjan laskuosaamista

– Argentiinan reissuun liittyen telemarkin demojoukkue on koottu nyt ensimmäistä kertaa Shoryn (Suomen Hiihdonopettajat ry) kouluttajien ulkopuolelta. Kartoitimme halukkaita lähtijöitä, jotka sitoutuvat harjoittelemaan ahkerasti sekä osallistumaan rahallisesti kalliiseen reissuun toiselle puolelle maailmaa, kertoo Vanninen.

Lopulta kasassa oli kahdeksan sitoutunutta pitkän linjan telemark-laskijaa, jotka muodostavat tämän hetkisen Telemark Demo Team Finlandin edustusjoukkueen.

Telemark Demo Team Finland 2015: eturivissä vasemmalta Jukka Liukkonen – opettajana Levin ja Pyhän hiihtokouluissa, Niki Juurinen (Pyhä) ja Kimmo Huhtamella (Iso-Ylläs). Takarivissä vasemmalta Pepe Vanninen (Levi), Teemu Moisio (Levi), Jaakko Lukkarila (Iso-Syöte), Esa Valonen (Levi ja Ylläs) ja Tuukka Sutinen (Levi). 

Hyvä esimerkki joukkueen pitkästä harrastuneisuudesta ja monipuolisuudesta lumilajien parissa on sen yksittäisten jäsenten kertomukset taustastaan. Mäkeä on laskettu vuosikymmeniä, ja pystyssä pysytään ongelmitta telemark-välineiden lisäksi myös perinteisillä alppisuksilla sekä tarvittaessa lumilaudallakin.

– Ensikosketus lasketteluvälineisiin tapahtui 1980-luvun alussa, jonka jälkeen matkalle on mahtunut hiihdonopettamisen lisäksi myös ratalaskua sekä valmentamista. Telemark tuli omalla kohdallani mukaan joskus reilu kaksikymmentä vuotta sitten ja tätä nykyä valtaosa laskupäivistä tapahtuu niin sanotusti vapain kantapäin, kertoo taustastaan joukkueen Teemu Moisio.

Vaikka tavallisen laskijan silmissä joukkueen telemark-taiturit ovat todellisia suksivirtuooseja eivät he itse keuli turhia osaamisellaan. Argentiinaan suunnataan realistisen tietoisena omasta ja joukkueen kyvystä.

– Vaikea mennä arvoimaan telemark-joukkeiden määrää ja tasoa Interskissä. Suomen joukkueen taso on kuitenkin varmasti korkealla. Jokaista joukkeen jäsentä voi pitää erittäin monipuolisena sekä kokeneena telemark-hiihtäjänä että hiihdonopettajana, jatkaa Moisio.

Joukkuelaskun onnistuminen vaatii paljon yhteistä harjoittelua

Tärkeä osa joukkueen valmistautumista on harjoittelu ja yhdessä laskeminen. Kaikki joukkueen jäsenet työskentelevät hiihdonopettajina Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa ja peräti viisi heistä Levillä. Niinpä joukkueen yhteiseksi harjoituspaikaksi valikoitui luonnollisesti useimpien kotikeskus Levi.

– Olemme treenailleet kauden mittaan Levillä suuren osan joukkueesta asuessa täällä. Harjoittelemme nyt talvikauden aikana 4-5 kertaa yhdessä. Yhteisten treenien lisäksi laskemme omaa treeniä joko yksin tai pienemmissä porukoissa joka viikko, kertoo Vanninen joukkueen käytännöistä harjoittelun suhteen.

Joukkueen harjoittelu on painottunut Argentiinassa esitettävän show-laskun hiomiseen. Koko joukkueen saumaton ja synkronoitu suoritus vaatii onnistuakseen paljon harjoittelua ja hienosäätöä.

– Treenit painottuvat pitkälti kuviolaskun eri osa-alueiden harjoitteluun joko koko joukkeena tai pienryhmissä. Ehjän ja näyttävän kuviolaskun rakentaminen on taitavallekin hiihtäjälle haaste. Jokaisella meillä on kuitenkin hieman erilainen tyyli laskea ja näin ollen moni asia treeneissä painottuu yhtenäisen sekä identtisen suorituksen tekemiseen joukkueen jäsenten kesken, kertoo puolestaan Moisio.

Vaikka kyseessä on joukkuesuoritus, harjoittelevat joukkueen jäsenet varsin paljon myös yksin.

– Omatoiminen harjoittelu perustuu pitkälti rinteessä tehtäviin rytmin vaihdoksiin sekä mahdollisimman oikeaoppisen ja esteettisesti näyttävän laskusuorituksen tekemiseen. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin tunnustetteva, että näin kohta nelikymppisenä töitä täytyy tehdä suksen kulkemisen eteen ihan eri tavalla kuin parikymmentä vuotta sitten, avaa Moisio henkilökohtaista valmentautumistaan.

Harjoitteluun suhtaudutaan selkeästi tosissaan muttei vakavasti. Ryhmähenki on hyvä ja tämä näkyy myös ulospäin joukkueen yhteisiä harjoituksia seuratessa.

– Enemmän tämä on yhteistä hauskanpitoa, mutta vakavalla otteella yritämme saada kuvioitamme kuntoon ja laskuistamme hienoja kokonaisuuksia, kertoo Vanninen.

Argentiinan eksotiikasta nauttiminen hyvällä porukalla pääasia

Millaisin odotuksin Telemark Demo Team Finland sitten suuntaa syksyllä Argentiinaan?

– Tunnelmat tässä vaiheessa reissun ja tapahtuman suhteen ovat odottavaiset, paikastakaan ei kauheasti ole vielä muuta tietoa kuin, että pitopaikkana on maailman eteläisin hiihtokeskus Cerro Castor Ushuaissa. Kaikin puolin hyvillä mielin lähdemme tekemään omaa juttuamme sinne. Makein asia tässä on, että meillä on erittäin mukavaa treenatessamme yhdessä tätä mahtavaa lajia, tiivistää Vanninen joukkueen tuntemukset.

Myös muut ovat samoilla linjoilla. Argentiinaan reissu ja siihen valmistautuminen hyvällä porukalla on mieluisa matka myös monella muulla tasolla.

– Harjoittelu sekä valmistautuminen on ennen kaikkea tuonut uutta intoa sekä halua kehittyä laskijana, mutta myös hiihdonopettajana. Oma hiihdonopettajaurani on alkanut vuonna 1998 aikaan, jolloin laskettelusukset olivat huomattavasti nykyistä pidempiä ja kapeampia, telemark-välineistä puhumattakaan. Näihin kuluneisiin seitsemääntoista vuoteen mahtuu luonnollisestikin paljon hiihtoa sekä ihmisiä lajin ympäriltä. Niinpä odotukset Interskin suhteen on pitkälti saada tavata ystäviä vuosien varrelta kaikille rakkaan harrastuksen parissa sekä nauttia hiihtämisestä Argentiinan eksoottisissa olosuhteissa, tiivistää Moisio omia tuntemuksiaan.

> Seuraa telemark-joukkueen edistymistä ja kuulumisia Facebookissa

Lisätietoa Interski-tapahtumasta

Interski on neljän vuoden välein vuodesta 1951 alkaen järjestetty kansainvälinen hiihdonopettajien tapahtuma, joka koostuu koulutuksellisesta osiosta ja eri maiden demo-joukkueiden show-painotteisesta iltaohjelmasta. Ideana on tutustua hiihdonopetuksen uusimpiin trendeihin ja käytäntöihin sekä eri puolelta maailmaa tuleviin hiihdonopettajakollegoihin.

Suomen demojoukkue on ollut mukana Interskissä vuodesta 1987 alkaen. Edellinen Interski 2011 järjestettiin Itävallan St. Antonissa, jossa tapahtumalla oli noin 1 500 osallistujaa. Vuoden 2015 Interski järjestetään Argentiinan Ushuaiassa 5-12.9.2015. Suomen edustus on osallistujamäärältään yksi tapahtuman suurimmista, lähtijöitä Suomesta on yli 80. Tapahtuman kokonaisosallistujamäärä ei ole vielä tiedossa.

> Lue lisää Interskistä Suomen Hiihdonopettajat ry:n sivuilta

Suomen muut edustusjoukkueet Argentiinassa 2015

Argentiinan Interski-tapahtumassa Suomella on edustusjoukkueet telemarkin lisäksi myös alppi- ja maastohiihdossa sekä lumilautailussa.

Alppihiihto

Alppijoukkueen valmentajina toimivat Mikko Skyttä ja Petteri Vihmalo. Joukkueessa laskevat Aleksi Kyllästinen, Timo Aaltonen, JP Stenberg, Hanna Paulamäki, Henrikki Ijäs, Tommi Virtanen ja Kari Mustonen. Alppijoukkue treenailee Himoksella, Ylläksellä, Levillä ja Vuokatissa.

> Seuraa alppijoukkueen edistymistä ja kuulumisia Facebookissa

 Lumilautailu

Lautajoukkueen valmentajana toimii Tuomas Immonen. Joukkueeseen kuuluu Jussi Räsänen, Tero Manninen, Tuukka Tams, Juho Kalliomaa, Anna Sjövall ja Jenni Koli. Joukkue harjoittelee muun muassa Iso-Syötteella ja Vuokatissa.

> Seuraa lautajoukkueen edistymistä ja kuulumisia Facebookissa

Maastohiihto

Suomella on edustus myös maastohiihdossa, mutta joukkuetta ei ole vielä lopullisesti nimetty. Jo varmistuneita jäseniä joukkueessa ovat Timo Welsby ja Jussi Räihä. Maastohiihtojoukkueen harjoittelupaikkana toimii erityisesti Vuokatti.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Teemu Moisio, Patrik Forsblom