Hyppää sisältöön

Telemarkia rinteissä ja rinteiden ulkopuolella

Telemark pysyttelee hiihtokeskuksien rinteillä marginaalilajina, vaikka hissukseen kokeilijoiden ja aktiiviharrastajien määrä kasvaakin. Lapin tuntureilla telemark on kuitenkin jokapäiväinen näky.

Vuosittain viitisenkymmentä intohimoista telemarkaajaa matkustaa Äkäslompoloon ottamaan lähempää kontaktia luontoon Tellut allas – taivas Ylläs –tapahtumassa.

Kaksi kertaa talven aikana tunturi vilisee kyykkääjiä

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on useita koskemattomia tuntureita, joita telemarklaskijat huiputtavat talvesta toiseen. Ylläksen ja Pallaksen hiihtokeskusten alue onkin jonkinlainen kotimaisten telemarkin harrastajien pyhiinvaelluskohde. Alueelta haetaan ennen kaikkea vauhtia vapaalaskuun, johon eittämättä telemark sopiikin loistavasti.

Maaliskuussa Ylläksellä järjestettiin jo seitsemättä kertaa telemarkin vapaalaskuun keskittyvä viikon mittainen tapahtuma Tellut Allas – Taivas Ylläs. Keväthangille kerääntyi jälleen yli neljäkymmentä telemarkin harrastajaa konkareista aloittelijoihin. Kuusi kouluttajaa luotsasivat ryhmiä rinnetekniikan hionnasta kohti kurssin loppuhuipennusta, retkipäivää Kesänkitunturilla.

Edessä on vielä huhtikuun lopulla kolmepäiväinen kevätleiri, Telemark Spring Camp. Vapun ja kesän korvilla on hyvät olosuhteet keskittyä off-piste –hiihtoon Lapin luonnossa.

Jokaiselle jotakin laskutaitojen mukaan

Kursseilla osallistujat jakautuvat laskutaitojensa mukaan kolmesta kuuteen ryhmään, joilla jokaisella on omat kouluttajansa. Kouluttajia tulee paikalle ympäri Suomea – tosin Ylläs-Skin hiihtokoulusta löytyy useampi kouluttaja omasta takaa. Pääkouluttajana tapahtumassa on viime vuosina toiminut Suomen tunnetuimpiin telemark-laskijoihin kuuluva Antte Lauhamaa.

Tapahtuman alkupäivinä kerrataan rinnetekniikkaa ja peruslaskutekniikkaa, tehdään monipuolisia harjoitteita ja kiusataan tasapainoa. Kurssin loppua kohti oma suksi on tullut jo tutummaksi ja jokainen osallistuja pärjää koskemattomillakin hangilla. Ensikertalaisten ryhmä on ehtinyt opetella myös skinnauksen salat eli miten suksen pohjiin laitettavien nousukarvojen avulla päästään takaisin tunturin huipulle. Ja kuten rinteessä, rinteiden ulkopuolellakin suorituspaikat valitaan ryhmän taitotason mukaan.

– Oma laskutekniikka hioutuu valtavasti muutaman päivän aikana. Ryhmässä myös uskaltaa haastaa itseään ja koetella omia taitojaan sellaisissakin olosuhteissa, joihin ei olisi alun perin ajatellut menevänsä, pohtii kurssilla ensimmäistä kertaa mukana ollut Anna Anttinen.

– Rinteessä olen laskenut jo kolme talvea, tällä kurssilla olin ensimmäistä kertaa offareilla. Hyvin pärjäsin ja suosittelen kyllä tapahtumaa kaikille, Anttinen jatkaa.

Yhteistä aikaa yhteisen harrastuksen parissa

Laskureissut ja kurssit ovat muutakin kuin taitojen hiomista ja urheilua. Kurssin aikana tutustuu aina uusiin lajin harrastajiin ja löytää reissukavereita talviharrastukseen. Lisäksi iltaisin rentoudutaan hyvän ruoan ja muiden aktiviteettien parissa.

–Yhteinen illanvietto on olennainen osa tapahtumaa. Meitä kouluttajia ja osallistujia yhdistää telemark ja tapaamme vähintäänkin näiden tapahtumien yhteydessä. Intensiivisten laskupäivien jälkeen on mukava rentoutua yhdessä ravintolassa tai kylpylässä ja vaihtaa kuulumisia, kertoo iltaohjelmaa suunnitellut hiihdonopettaja Anu Haapsaari.

> Lisätietoa huhtikuun Spring Camp -kurssista

Teksti: Heini Jokinen
Kuvat: Miika Kytö