Hyppää sisältöön

Esittelyssä Ylläksen latukahvilat – Hiihtäjän TOP5-taukopaikat

Lumipallon esittelyssä on Ylläksen viisi kiinnostavinta latukahvilaa ja niiden erikoisuuksia. Lisäksi lapsiperheiden hiihtoretkille on omat vinkkinsä.

Suomen parhaana maastohiihtokohteena pidetyn Yllästunturin ympäristössä on Lapin kattavin taukokahviloiden tarjonta hiihtäjille. Latukahviloita on yli kaksikymmentä rinneravintolat mukaan lukien. Kevättalven aurinkoisilla viikoilla ne tarjoilevat päivittäin tuhansia munkkeja, Lapin kampanisuja sekä muuta purtavaa latujen valloittajille.

1. Äkäsmyllyn perinnemaisemissa saukkokin viihtyy

Äkäslompolosta parikymmentä kilometriä pohjoiseen on viehättävä Äkäsmyllyn latukahvila. Kahvilan pihapiirissä on riihi ja Äkäsjoen koskessa vanha viljamylly, joka on rakennettu heti sodan jälkeen vuonna 1946. Lisäksi joessa voi toisinaan nähdä saukon kylpemässä.

Äkäsmyllyn vieressä virtaa Äkäsjoki.

Klassikkotapahtuma Myllyhiihto starttaa joka keskiviikko Äkäsmyllyltä kohti Äkäslompolon kylää ja Riemuliiteriä. Myllyhiihtoon osallistuu satoja hiihtäjiä viikottain. Monet hiihtävät kylältä myllylle ja takaisin, mutta myös bussilla pääsee lähtöviivalle myllyn ääreen. Kevätviikoilla busseja saapuu aamulla jopa toistakymmentä. Äkäsmyllyn pihassa on hanuristi viihdyttämässä myllyhiihtäjiä.

2. Elämänluukku on vanha tukkisavottakämppä

Elämänluukussa asusteli 1960-luvulle asti Kemi-Yhtiön tukkiurakkaan lähteneet savottamiehet. Elämänluukun nimi juontaa juurensa savottakämpän sisäseinässä olevasta luukusta. Keittiön ja tuvan välinen luukku on tyypillinen ruoan tarjoiluikkuna – aikanaan tukkisavottaan lähteneiden savottamiesten ja keittäjänaisten tapa nähdä toisiaan.

Elämänluukun pihapiirissä on myös iso sauna, jota voi vuokrata ja savottakämpälle voi jäädä myös yöksi ennakkovarauksella.

3. Kotamaja sijaitsee kolmen tunturin keskellä

Kotamajan latukahvila on maisemien vuoksi suosittu taukopaikka. Kahvila on upealla paikalla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa keskellä Pyhätunturia, Lainiota ja Kukasta. Keskitalvella Kotamajaa ympäröivissä puissa on varmasti tykkylunta. Kahvilan omistajan koira pitää vahtia ja seuraa niin hiihtäjille kuin kahvin keittäjälle.

Kotamaja lienee Ylläksen perinteikkäin latukahvila.

Kotamajalle kannattaa ehdottomasti hiihtää Kukastunturin yli, vaikka nousu onkin rankka. Maisemat ylhäältä ovat näkemisen arvoiset ja Kukaksen huiputuksen jälkeen tauko tekee terää.

4. Velhonkota on kuin maahisen pesä

Velhonkodalle vie lystikäs kumpuileva latu Äkäslompolosta etelään. Sisään astuessa pitää vähän kumartua ja mieleen juolahtaa, että asuukohan täällä Lapin maahisia. Matala ovi vie hämärään kotaan, jossa on hiljainen ja rauhaisa tunnelma.

Velhonkota palvelee päivittäin joulukuulta vappuun asti.

Velhonkodalla kannattaa maistaa itse paistettuja munkkeja taikka lettuja, joita saa myös suolaisilla täytteillä.

5. Luosujärvellä pääsee pilkille

Luosujärven rannalla Ylläsjärven puolella tunturia on kotoisa kahvio, jonka erikoisuuksiin kuuluu itse tehty variksenmarja-mustikkamehu. Kahvilarakennus on sievä punainen tupa ja tämän Ylläksen eteläisimmän latukahvilan pihassa aurinko lämmittää kirkkaalla kelillä.

Kahvilasta voi vuokrata metsäsuksia ja kalastusvälineitä, sillä Luosujärvelle pääsee pilkille nautiskelemaan auringosta. Kahvilan vieressä on myös ennakkoon varattava sauna ja avantouintipaikka.

Ylläksen latukahvilat kartalla.

Lapsiperheiden ykköskohteet Ylläksen hiihtoladuilla

Lapsiperheille on Ylläksellä helppojen hiihtomatkojen päässä monta viihdyttävää taukopaikkaa.

1. Aurinkotuvan hiihtomaa on lapsiperheiden suosikki

Ylläsjärven puolella Yllästunturista etelään on Aurinkotuvan kahvila. Sinne paistaa aamulla ensimmäisenä aurinko ja se on monipuolinen retkikohde lasten kanssa hiihtäjille. Lapset jaksavat hyvin hiihtää Aurinkotuvalle Ylläsjärven puolelta, sillä matkaa on vain 1–3 kilometriä riippuen lähtöpaikasta.

Aurinkotuvalla on lastenmaa ja hiihtomaa, jossa on hyvä opetella hiihdon perusteita. Tuvalla järjestetään paljon hiihtotapahtumia, kuten lasten hiihtokoulua. Lisäksi pihalla on poroja aitauksessa. Autollakin pääsee Aurinkotuvalle, jos perheessä on vielä hiihtokoulun tarpeessa olevia pikkuisia.

2. Kesängin Keitaan letut maistuvat herkkusuille

Lapset hiihtävät ketterästi viisi kilometriä letun kiilto silmissä. Niinpä Äkäslompolossa majoittuvien kannattaa hiihtää Kesängin Keitaalle herkuttelemaan. Parin kilometrin päähän pääsee myös autolla, ja Kesängin Keitaalle voi tulla lisäksi kävellen tai lumikengillä.

Herkuttelun lomassa Kesänkijärven maisemat ovat näkemisen arvoisia. Järvessä sekä sen läpi virtaavassa Kesänkijoessa voi usein nähdä koskikaroja sukeltelemassa. Tarkkasilmäisimmät voivat nähdä myös majavan tai ainakin sen jäljet hangella. Kahvilaa reunustaa Kellostapuli ja Kesänkitunturi, jonka vuoksi Kesängin Keidas on hiihtäjien lisäksi myös vapaalaskijoiden suosiossa.

3. Navettagalleriassa voi ihastella lappilaista taidetta ja käsitöitä

Navettagalleria on kahvilan lisäksi hämyisä taidegalleria. Paikan omistaja tekee itse nukkeja, jotka ovat näytillä kävijöille. Lisäksi näytillä on valokuvia ja erilaisia taideteoksia. Ruokailutuvan katossa on jättimäisiä paperimassasta valmistettuja veistoksia. Myös monenlaista käsityötä on myytävänä.

Navettagallerian erikoisuutena on kahvilan pitäjän tekemät nuket.

Tarjottavat eväät on mahdollisimman pitkälle valmistettu omin käsin poimituista marjoista ja sienistä sekä itse kalastetuista kaloista. Tulevaisuuden suunnitelmissa on hankkia pihapiiriin kanoja ja vuohia hiihtäjien iloksi. Pienimmätkin hiihtäjät viihtyvät tässä maaseutumaisessa pihapiirissä.

> Tutustu tarkemmin Ylläksen latukahviloihin

Teksti: Heini Jokinen
Kuvat: Miika Kytö ja Heini Jokinen