Hyppää sisältöön

Vinkkejä maastohiihtosuksien huoltoon

Hyvin huolletuilla suksilla on nautinto hiihtää, ja huollosta voi selvitä melko helpollakin.

Lue, millaisia vinkkejä Suomen Ladun hiihtopalveluiden toiminnasta vastaava Linda Lätti antaa maastohiihtosuksien huoltoon.

Maastohiihtosuksien huolto on helppoa

Lindan mukaan harrastelija pärjää hiihtokauden aivan hyvin parilla eri kelin pikavoiteella ja kauden alussa tai lopussa tehdyllä perusteellisemmalla huollolla. Kauden aikana kannattaa lisätä silloin tällöin suksen pohjiin ainakin pikavoidetta.

– Helpoimmalla suksien huollossa pääsee, kun lisää pikaluistoa ja perinteisen suksiin pitovoidetta tarpeen mukaan.

Jos ei omista järeämpiä huoltovälineitä, kuten voitelurautaa ja -pöytää, eikä suksien huollosta ole juurikaan kokemusta, neuvoo Linda teettämään ainakin kerran kaudessa isomman huollon huoltopisteessä

– Parempi huolto kannattaa teetättää esimerkiksi huoltopisteessä. Kauden alussa suksihuolto on yleensä todella työllistetty, kun kaikki haluavat huoltaa sukset kerralla. Ihan sama on teettää huolto kauden päätteeksi.

Luistovoiteissa fluori luistaa parhaiten

Luistovoitelua tehdessä valitaan ensin keliolosuhteisiin sopiva voide. Lindan mukaan luistovoiteista löytyy toki myös niin sanottuja jokakelin voiteita, samoja joita käytetään myös laskettelusuksiin.

Luistovoiteissa Linda suosittelee fluorillisia voiteita.

– Fluoriluistot on toki kalliimpia, mutta eron fluorittomiin huomaa selkeästi. Fluorilliset voiteet antavat paljon paremman luiston, ja siksi niitä kannattaa käyttää ainakin luistelusuksissa.

Fluoreja on olemassa eritasoisia. Lindan mukaan jo keski- tai matalafluorillakin pärjää aivan hyvin.

– Matala- ja keskifluoriset voiteet on ihan turvallisia kotonakin käytettäviksi kunhan huolehtii ilmanvaihdosta. Korkeafluorista voidetta käytettäessä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hyvään ilmanvaihtoon ja käyttää hengityssuojainta.

Pidemmälle hiihtoretkelle Linda kehottaa ottamaan mukaan näppärän luistoliinan.

– Luistoliina menee todella pieneen tilaan. Sen voi heittää povariin ja pyyhkäistä tarpeen tullen suksen pohjaan.

Pitovoiteet perinteisen suksiin kelin mukaan

Linda huomauttaa, että luistelusuksien huolto on siinä mielessä helppoa, että niihin laitetaan ainoastaan luistovoidetta kärjestä kantaan. Perinteisen sukset sen sijaan vaativat myös pitovoitelun.

Pitovoidettakin valitessa keli on määrittävä tekijä. Myös pitovoiteista löytyy Lindan mukaan kaikille keleille sopivia universaaleja, mutta niissä on aina tehty kompromisseja, eli ne eivät toimi aivan niin hyvin kuin toivoisi. Suositeltavampia ovat perinteiset voiteet ja liisterit sekä pitoteippi, joka Lindan mukaan on edelleen suosittu ja toimiva, mutta ei kuitenkaan sovi kaikille hiihtokeleille.

– Teippi kestää suksen pohjassa noin kolmensadan kilometrin verran. Pitoteippi on helppo asentaa jos suksen pohja on puhdas. Kotioloissa suksea voi olla hankala puhdistaa, mutta teipin voi asentaa esimerkiksi huoltopisteessä. Myös teipin poistaminen kotioloissa voi olla hankalaa. Lisäksi teippi kerää helposti laduilta roskaa. Esimerkiksi Lapin keväthangilla hiihdellessä teippi voi olla ongelmallinen, kun laduille kerääntyneet kuusen oksat ja muut roskat tarttuvat siihen.

– On tietysti paljon sellaisia hiihtäjiä, jotka hiihtävät vain keskellä talvea mukavilla pikkupakkasilla, ja silloin pitoteippi on aivan loistava, Linda muistuttaa.

Lisäksi on olemassa perinteisen hiihtotyylin pitopohjasuksia, joita ei tarvitse voidella ollenkaan. Linda suosittelee pitämään mielessä, että voitelemattomat sukset ovat aina täsmäkelin suksia.

– Pitopohjasukset toimivat parhaiten plussa- ja nollakeleillä tai ihan pikkupakkasella. Mutta esimerkiksi Lapissa saattaa talvella olla kaksikinkymmentä astetta pakkasta, jolloin ne eivät enää toimi. Yleensä ihmisillä on tavalliset perinteisen sukset joihin laitetaan pitovoide, sekä lisäksi pitopohjasuket, joita ei tarvitse voidella.

Suksien kevytkuviointi ja hionta lisää luistoa

Linda neuvoo, että luiston lisäämiseksi suksen pohjaan voi laittaa myös kevytkuvioinnin.

– Kevytkuvioinnin voi teetättää huollossa, ja tietysti kuviointikoneen voi ostaa myös itselle. Vain vähän hiihtävä harrastelija ei eroa luistossa välttämättä huomaa, mutta aktiivisempi harrastaja voi kokeilla kuviointia luiston lisäämiseksi.

Lisäksi hyviin, laadukkaisiin suksiin kannattaa Lindan mukaan tehdä myös hionta.

– Kivihionnassa suksi syötetään koneen läpi, joka hioo suksen pohjasta hiukan pois ja tekee siihen kuvion. Jos pohjassa on esimerkiksi naarmuja, tasoittuvat ne hionnassa.

Linda muistuttaa, että hiontaa ei kuitenkaan voi tehdä yhdelle suksiparille ikuisesti.

– Sukset voi hioa noin kolme kertaa. Paremmille suksille se kannattaa kuitenkin jossain vaiheessa tehdä, sillä suksen pohja kuluu hiihdettäessä koko ajan. Hionta tasoittelee pohjaa ja tekee siihen uuden kuvion, ja esimerkiksi luistelusuksiin saa ihan erilaisen luiston kun ne käyttää hionnassa.

Linda vinkkaa lisäksi hyödyntämään alppisuksien voitelussa käytettäviä harjoja myös murtsikoiden huollossa.

– Laskettelusuksien voiteluun tarvitaan harjoja, ja niitä aivan samoja harjoja voi käyttää myös murtiskoiden huoltoon. Suksen pohjan harjaaminen muutaman kerran läpi avaa kuvioita ja antaa uutta luistoa.

Teksti: Saara Argillander
Kuvat: Competitive Cyclist Photos via Compfight cc ja Skistar Trysil via Compfight cc