Maastohiihdon tekniikat – perinteinen hiihto
Perinteisen hiihtotavan tekniikat ovat tasatyöntö, vuorohiihto ja yksipotkuinen tasatyöntö. Tutustu tarkemmin perinteisen tekniikoiden saloihin.
Lue Suomen Ladun Hiihtoniilon, eli hiihdon edistämiskampanjan vapaaehtoisen hiihtoneuvojan, Janne Karhun vinkit eri tekniikoiden harjoitteluun.
Tasatyöntö on nopein tekniikka
Tasatyöntö on perinteisen hiihdon nopein tekniikka. Siinä molemmat kädet työntävät vauhtia yhtä aikaa. Jannen mukaan tasatyöntö on monelle yllättävän haasteellinen tekniikka.
– Toiset työntävät aivan suorana suorilta käsiltä, toiset taas työntävät itsensä aivan ryttyyn kumartumalla liian alas ja työntämällä kädet pitkälle taakse. Tasatyönnössä on oleellista, että osataan käyttää keskivartaloa työnnössä hyödyksi. Käsiä pidetään lievästi koukussa ja liikettä lähdetään tekemään aktiivisesti vatsalihaksilla katseen seuratessa nyrkkejä.
Vuorohiihto muistuttaa kävelyä
Vuorohiihto muistuttaa liikeradoiltaan kävelyä: vastakkainen käsi ja jalka ovat yhtä aikaa edessä tai takana. Tärkeää on se, että uskaltaa nojata riittävästi eteenpäin.
– Vuorohiihdossa täytyy pyrkiä rohkeasti etunojaan, sillä jos hiihtää pystyssä suoralta selältä, on paljon vaikeampaa saada suksi pitämään.
Vuorohiihdossa täytyy muistaa myös rytmikäs jalkatyö.
– Yleinen virhe vuorohiihtoa hiihdettäessä on niin sanottu ”Lönnrot-tyyli”. Lönnrot-tyylissä hiihtäjä hiihtää suoralla selällä, suksia vain liu’uttamalla yhtä aikaa edestakaisin. Vuorohiihdossa olisi nimenomaan tarkoitus, että potku lähtee rytmikkäästi eikä vain liu’utella pitkin latua.
Janne neuvoo harjoittelemaan tekniikoita hiihtämällä alkutalvesta ilman sauvoja.
– Sauvoitta hiihtämällä pystyy havainnollistamaan hyvin liikettä ja rytmiä. Esimerkiksi vuorohiihdon hiihtäminen sauvoitta on todella hyvä poistamaan kahden suksen liukua ja korostamaan sitä, että jalkojen liikkeen täytyy tapahtua rytmikkäästi vaihtaen eikä rinnakkain liu’utellen. Ylävartaloa eteenpäin kallistamalla suksen pitotuntuma paranee kun vartalon paino saadaan potkaisevalle sukselle.
Yksipotkuinen tasatyöntö on parhaimmillaan liukkailla keleillä
Yksipotkuisessa tasatyönnössä tasatyöntö ja vuorohiihtopotku vuorottelevat. Janne muistuttaa, että yksipotkuinen tasatyöntö on erityistesti tasamaiden ja liukkaiden kelien tyyli.
– Pakkaskelin nihkeässä lumessa yksipotkuista tasatyöntöä pitää hiihtää melko kovaa, jotta se onnistuu. Tekniikkaa on hyvä harjoitella kevättalven liukkailla keleillä.
Yksipotkuisessa tasatyönnössä haastavaa on rytmin löytäminen: missä vaiheessa potkaistaan ja missä vaiheessa työnnetään.
– Isokin rytmivirhe on yksipotkuisessa tasatyönnössä yleinen. Oleellista olisi, että malttaa liu’uttaa suksea. Tasatyöntö tulee suorittaa rauhallisesti, eikä työnnön loppuvaiheesta ole mikään kiire palautua eteen. Potku lähtee vasta, kun kädet nousevat takaisin eteen. Eli potkua rytmitetään käsillä.
– Monesti näkee, ettei potku ja käsien eteenpäin heilautus ole synkroniassa, vaan ne tapahtuvat eri aikaan. Usein niin päin että ensin noustaan pystyyn ja sitten hätäisesti potkaistaan taaksepäin.
Yksipotkuisen tasatyönnön hiihtoon hyvä harjoite on Jannen mielestä yhdellä sauvalla hiihtäminen.
– Jos ihmisellä on paljon ylimääräisiä liikkeitä tai rytmivirheitä, niin yhdellä sauvalla hiihdettäessä joutuu keskittymään siihen, että ei tee ylimääräisiä liikkeitä. Muuten liike pysähtyy tai hiihtäjä lähtee kaatumaan toiselle puolelle.
Janne neuvoo hiihtämään myös potkukelkkaharjoitetta, joka auttaa havainnollistamaa liu’un lisäksi rytmiä.
– Potkukelkkaharjoitteessa suksi on vain toisessa jalassa ja vauhtia potkitaan niin kuin potkisi potkurilla. Eli suksi liukuu perinteisen uralla ja potku tapahtuu vapaalla jalalla. Samalla kun potkaistaan vauhtia, heitetään kädet ylös ja eteen. Taitojen kehittyessä voi yhden suksen rentoa liukua harjoitella siten, että ottaa ensin kahdella suksella ilman sauvoja vähän vauhtia ja pyrkii sitten hiihtämään vuorohiihtoa mahdollisimman pitkällä liu´ulla tasapainoillen.
Katso Suomen Ladun vinkit perinteisen hiihtoon:
Teksti: Saara Argillander
Kuvat: Skistar Trysil via Compfight cc