Hyppää sisältöön

Alppi- ja freestylemaajoukkueille uudet päävalmentajat

Suomen alppi- ja freestylemaajoukkueet saavat tulevalle kaudelle suomalaiset päävalmentajat. Tavoitteena on luotsata urheilijat kohti menestystä.

Freestylemaajoukkueeseen saadaan kova paluumuuttaja, kumparelaskun olympiavoittaja Janne Lahtelan palatessa takaisin joukkueeseen ja alppihiihdossa Janne Haarala nousee päävalmentajaksi vastuuvalmentajan tontilta.

Uusi strategia nojaa suomalaiseen valmennusosaamiseen

Maajoukkueiden johtoon astuu alppihiihdossa viime kaudella miesten tekniikkalajien vastuuvalmentaja toiminut Janne Haarala, joka toimii vastaedes päävalmentajana sekä naisille että miehille. Freestylehiihdossa maajoukkueiden päävalmentajaksi on puolestaan valittu Janne Lahtela, joka on toiminut viimeksi Japanin kumparemaajoukkueen päävalmentajana.

– Suomalaisen valmennusjärjestelmän sisäänajo jatkuu kotimaisten päävalmentajien johdolla. Haarala on näyttänyt menneellä kaudella osaamisistaan ja sitoutumistaan vastuuvalmentajan tehtävissä ja hän oli luonnollinen valinta johdattamaan alppimaajoukkueen kohti Pyeongchangin olympialaisia. Freestylessä Lahtela palaa Suomen maajoukkueeseen ja päävalmentajaksi. Janne tuo oman osaamisensa ja kokemuksen sekä urheilijana että valmentajana osaksi valmennustiimejä ja hän tulee auttamaan urheilijoita kaikissa freestylelajeissa nousemaan maailman huipulleSki Sport Finlandin toimitusjohtaja Marko Mustonen kertoo.

Valmennuksen lisäksi uusien päävalmentajien vastuulla on valmennusjärjestelmän kehittäminen.

– Uudet päävalmentajat ottavat valmennusvastuun lisäksi vastuun alppilajien huippu-urheilun kehittämisestä lajirajat ylittävästi. Päävalmentajat pystyvät hakemaan toistensa, ja muista lajeista oppia ja osaamista suomalaiseen alppilajien valmennusjärjestelmään, Mustonen summasi.

Alppihiihtäjien päävalmentaja Janne Haaralan sopimus on kolmivuotinen ja freestylehiihtäjien perässä toimivan Janne Lahtelan sopimus on mallia 1+2 vuotta.

Päävalmentajien apuna kattavasti osaamista

Alppimaajoukkueessa vastuuvalmentajina jatkaa Super-G ja suurpujottelujoukkueessa italialainen Alessandro Serra ja joukkueessa valmentajana toimii Jukka Leino. Vauhtijoukkueen peräsimessä jatkaa slovenialainen Mitja Zupan ja tekniikkajoukkueeseen valitaan kaksi valmentajaa, joista Joni Sandvallin aisapari pyritään vahvistamaan mahdollisimman pian. Alppijoukkueen huoltoryhmään liittyy mainetta niittänyt Robert Kristan, jonka lisäksi suksihuollossa toimii tämän kauden tapaan slovenialaiset Bor Sepec ja Robert Horvat.

Naisten maajoukkueessa valmentajina toimivat miesten vauhtijoukkueesta siirtyvä slovenialainen Sergej Poljsak ja niin ikään slovenialainen Bozo Jaklin sekä suomalaiset Elmo Saarelainen ja Petri Tuomikoski.

Freestylessä Lahtelan lisäksi lajivalmennuksesta vastaavat slopestylessä ja halfpipessä vastuuvalmentajana Tomi Uuniemi ja valmentajana Olli Cajan, joka vastaa jatkossa alppilajien fysiikkaharjoittelun ja -testauksen kehittämisestä yhdessä Santasportin kanssa. Kumparelaskussa vastuuvalmentajana jatkaa Lauri Kolomainen ja valmentajana Eemeli Kallas.

Lähde ja kuva: Ski Sport Finland