Hyppää sisältöön

Mahtavien mahdollisuuksien Etelä-Saksa – 6 vinkkiä

Alpit, Schwarzwald, Reinin laakso, Tonava, München, Stuttgart… eteläinen Saksa tarjoaa lomailijalle monta tutustumisen arvoista kohdetta.

Mahtavia maisemia ja monipuolista tekemistä – kesäinen Etelä-Saksa yllättää monipuolisuudellaan. Mukavia vaihtoehtoja löytyy niin kulttuurimatkailijan kuin ulkoilmaihmisen tarpeisiin joko viikonlopuksi tai pidemmäksi ajaksi. Tutustu tarkemmin alueen parhaisiin paloihin!

1. Autoilu alppimaisemissa

Saksa on tunnettu laadukkaista autoistaan ja hyväkuntoisista teistään. Parhaat puolensa maan automatkailukulttuuri paljastaa henkeäsalpaavan hienojen vuorimaisemien keskellä. Noin 450 kilometrin mittainen German Alpine Road –reitti tutustuttaa matkaajan Alppien parhaisiin paloihin. Takuulla mahtavia maisemia tarjoava reitti sopii sekä luonnon että kulttuurin ystäville.

Saksan suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Neuschwansteinin linna Baijerissa on ollut esikuvana myös Prinsessa Ruususen satulinnalle.

Kristallinkirkkaat järvet, ylväänä ajan kulua uhmaavat entisaikojen linnat ja palatsit, rentoutumaan kutsuvat kylpylät sekä tunnelmalliset paikallista vieraanvaraisuutta henkivät majapaikat tekevät ajomatkasta ikimuistoisen. Matkan varrella on useita Saksan suosituimpia nähtävyyksiä, kuten maan korkein vuori Zugspitze ja entisen Baijerin kuninkaan Ludwig II:sen linna Neuschwanstein.

German Alpine Road johdattaa matkaajan myös unohtumattomien gastronomisten ilojen ja makuelämysten ääreen. Kodikkaat ruokapaikat, oluttuvat ja kahvilat tutustuttavat monipuolisesti paikallisiin herkkuihin. Halutessasi voit kokeilla matkan varrella myös monia erilaisia aktiviteetteja, kuten koskenlaskua, vesiurheilua, liitovarjoilua, pyöräilyä, patikointia tai kiipeilyä. Majoituksen voit valita vaatimattomamman maatilamatkailun hengessä tai todellisesta luksushotellista.

Saksa yllättää monipuolisuudellaan – esimerkiksi luonto, historia ja nähtävyydet tarjoavat monia mahdollisuuksia ikimuistoiseen lomaan. 

> Tutustu tarkemmin German Alpine Road –reittiin
> Katso lisää kuvia alueelta

2. Schwarzwaldin maisemareitti

Auto- tai moottoripyörämatkailun ystävien kannattaa tutustua Alppien lisäksi myös vähemmän tunnettuihin Schwarzwaldin maisemiin. Black Forest Panoramic Route niminen reitti esittelee noin 70 kilometrin matkalla idyllistä, kauniisti kumpuilevaa maaseutumaisemaa sekä alueen monipuolista kulttuuria.

Viehättävä reitti on erityisen hieno kirkkaalla säällä, jolloin panoraamamaisemat vaihtelevat parhaimmillaan reitin pohjoispään läpipääsemättömän tiheältä vaikuttavasta mustasta metsästä etelän teräväpiirteisiin vuorenhuippuihin. Reitti on takuulla unohtumaton kokemus, maisemat ovat paikoitellen todella huikeat. Reitti sopiikin automatkailun ystävien lisäksi erityisen hyvin myös valokuvauksen harrastajille sekä luontoihmisille.

Baden-Württembergin osavaltio on tunnettu laatuviinien alueena.

Kilometreissä lyhyt reitti on kuin tehty hitaaseen matkantekoon ja nautiskeluun. Käkikellot, paikalliseen tyyliin rakennetut talot, erikoiset Bollenhut-hatut, täytekakut, kinkut ja kirsikkaviina ovat vain esimerkkejä alueen monipuolisesta paikalliskulttuurista. Reittiin on helppo yhdistää laajempaa tutustumista myös kylpylöistään tunnettuun alueeseen ja lähiseutuun. Esimerkiksi läheiset Reinin laakson idylliset viinitilat tarjoavat mahdollisuuden monipuolisiin lomailuun.

> Tutustu tarkemmin Black Forest Panoramic Route –reittiin
> Tutustu muihin lomareitteihin mahtavissa maisemissa

3. Mustan metsän vaellus

Automatkailun lisäksi Saksaan tutustuminen onnistuu erinomaisesti jalkaisin, sillä maassa on huimat 200 000 kilometriä hyvin viitoitettuja ja monimuotoisia vaellusreittejä. Tutustumisen arvoisia ovat erityisesti maan kansallispuistoissa kulkevat reitit, mutta myös kaupungeissa ja niiden lähistöillä on paljon mielenkiintoista löydettävää.

Schwarzwaldin monimuotoiseen luontoon tutustuttaa esimerkiksi haastava Schluchtensteig Trail Black Forest –vaellusreitti. 119 kilometrin mittaisen vaellusreitin valttina ovat monipuolisuus ja vaihtelevat maisemat – reitille mahtuu muun muassa Saksan suurin kanjoni, mahtavia vesiputouksia, korkeita vuorenhuippuja, aukeita tasankoja, reheviä ikivanhoja metsiä sekä kauniita järviä.

Mahtavien maisemien vaellus yhdistää sopivassa suhteessa paikallista kulttuuria ja kulinarismia.

Laiduntavat lehmät, laulavat linnut ja värikäs kukkaloisto ovat matkaseuranasi tällä ainutlaatuisella vaellusreitillä. Matkat varrella mukavat majatalot palvelevat väsyneitä ja nälkäisiä vaeltajia. Reittiin sisältyy paljon nousuja ja laskuja, korkeuseroa vaellusreitille tulee nimittäin yli 4 800 metriä.

>Tutustu tarkemmin Schluchtensteig Trail Black Forest –vaellusreittiin
> Lue lisää Saksan vaellusreiteistä

4. Tonava kaunoinen ja neljä muuta jokea

Mielenkiintoisia lomailumahdollisuuksia vaihtuvissa maisemissa tarjoaa myös pyöräily. Saksassa on 200 erilaista pitkän matkan pyöräilyreittiä ja yli 70 000 kilometriä hyväkuntoisia pyöräteitä, jotka johdattavat muun muassa valloittamaan Alppeja, kulttuurikierroksille, tutustumaan museoihin tai nautiskelemaan viinikukkuloille.

Esimerkiksi perheille hyvin soveltuvat monet tasaiset jokia seurailevat reitit. Yksi tällainen on kokonaisuudessaan 308 kilometrin mittainen ja vähäliikenteinen Five Rivers Route rengasreitti. Pyöräreitti seurailee Euroopan suurimpiin jokiin kuuluvan Tonavan ja neljän muun joen kulkua kuvauksellisen kauniissa maisemissa.

Pyöräretkeen on helppo yhdistää tutustumista eteläisen Saksan moniin nähtävyyksiin ja historiallisiin kohteisiin.

Reitillä vuorottelevat monipuoliset luonnonnähtävyydet sekä historialliset rakennukset ja asutuskeskukset, kuten Nürnberg ja Unescon maailmanperintökaupunki Regensburg. Pyöräilijäystävällisiä majapaikkoja löytyy matkan varrelta todella tiheään. Matkantekoa voi tarvittaessa myös helpottaa kulkemalla osan matkasta esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla.

> Tutustu tarkemmin Five Rivers Route –pyöräilyreittiin
> Paneudu Saksan monipuolisiin pyöräilymahdollisuuksiin 

5. Kuuluisat kaupungit

Etelä-Saksan vierailuun on helppo yhdistää myös kaupunkilomailua. Sydämellisenä suurkaupunkina sekä porttina Alpeille tunnettu Baijerin pääkaupunki München on monipuolinen sekoitus uutta ja vanhaa ja tarjoaa kattavasti nähtävyyksiä, kulttuuria sekä shoppailumahdollisuuksia.

Historiallinen München on monien teattereiden, museoiden ja kirkkojen kaupunki, mutta erityisen tunnettu se on olutterasseistaan sekä Oktoberfest-tapahtumasta. Myös jalkapallo ja on monelle tärkeä syy vierailla Münchenissä – maailman menestyksekkäimpiin jalkapalloseuroihin kuuluva FC Bayer München on nimittäin kotoisin kaupungista.

Stuttgart on tunnettu gastronomisisten nautintojen ja kulttuurin kaupunki. 

Baden-Württembergin pääkaupunki Stuttgart lumoaa nautiskelijat loistavalla sijainnillaan, sillä kaupunki on keskellä Saksan suurimpiin kuuluvaa viininviljelyaluetta. Monien vastakohtien Stuttgart on tunnettu elämänilosta ja vieraanvaraisuudesta sekä kansanjuhlista ja tähviravintoloista. Kaupunki tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet gastronomisiin nautintoihin, kulttuuriin, yöelämään ja ostoksiin. Kaupunki on myös monen autofanaatikon pyhiinvaelluskohde – Mercedes, Porsche ja Maybach ovat esimerkkejä kaupungin autonrakennusperinteestä.

> Tutustu tarkemmin Müncheniin
> Ihastu monipuoliseen Stuttgartiin
> Tutustu tarkemmin Saksan kaupunkeihin 

6. Monien mahdollisuuksien löytöretkeilyä

Viiniä ja kylpylöitä, festivaaleja ja teemakierroksia, vanhoja perinteitä sekä nykyaikaa  – eteläinen Saksa tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia täysin itsesi näköiseen lomaan. Monet valmiiksi paketoidut elämykset helpottavat suunnittelua ja takaavat mieleenpainuvan kokemuksen. Poimi parhaat palat ja löydä omanlaisesi Saksa.

Esimerkiksi nautiskelun ja kulinarismin ystävälle saksalainen ruoka ja juoma ovat ehtymätön mahdollisuuksien aarreaitta. Olut ja braatwurtsi ovat keskeinen osa perinteitä ja kulttuuria, mutta vain pieni osa alueen nautintoja. Kokeilemalla ennakkoluulottomasti paikallisia herkkuja, yllätyt takuulla positivisesti.

 Onnistunut loma voi alkaa  Prosst und Herzlich willkommen!

Historian ja kulttuurin ystävä voi puolestaan lomalla kierrellä satumaisia linnoja, puistoja ja puutarhoja tai lähteä löytöretkelle Unescon maailmanperintökohteisiin. Myös monet vanhat perinteet ja traditot sekä useat festivaalit tarjoavat mahdollisuuden tutustua alueeseen ja sen ihmisiin pintaa syvemmältä. Vuosisatoja vanhat tavat ovat edelleen vahvana voimissaan ja tekevät usein lomasta ikumuistoisen.

> Tutustu alueen monipuolisiin perinteisiin ja tapoihin
> Tutustu Saksan linnoihin, puistoihin ja puutarhoihin
> Tutustu matkailijoiden kuvamuistoihin Saksasta 

Lisätietoa Etelä-Saksasta

Saksan eteläiset osavaltiot Baijeri ja Baden-Württemberg tarjoavat mahdollisuuden erittäin monipuoliseen lomailuun ja harrastamiseen läpi vuoden. Etelässä sijaitsevat mahtavat Alpit ja lounaassa on Schwarzwaldin matalampi vuoristo. Myös suuret joet värittävät alueen maantiedettä, Pohjanmereen virtaava Reinjoki rajaa aluetta lännessä ja etelässä. Schwarzwaldin vuoristosta alkunsa saava Tonava laskee puolestaan Mustaanmereen.

Baijeri – Saksan loma- ja matkailuosavaltio numero 1

Puhdasta inspiraatiota ja elämän tunnetta. Valkosininen taivas ja kristallinkirkkaat järvet. Keskiaikaisia pikkukaupunkeja ja sykkiviä metropoleja. Baijerilaisia perinteitä ja sydämellistä vieraanvaraisuutta. Myyttisiä metsiä ja lumen peittämiä vuorenhuippuja. Outdoor-toimintaa ja lepoa. UNESCO-maailmanperintö ja monipuolinen kulttuuritarjonta.

> Tutustu tarkemmin Baijeriin

Baden-Württemberg – Etelän nautiskelumaa

Vaeltele Schwarzwaldin läpi ja koe elämyksiä Bodenseellä, rentoudu Baden-Badenissa ja nauti kulttuurista Heidelbergissä: On olemassa enemmän kuin yksi syy matkustaa Baden-Württembergiin. Osavaltioon, jossa on eniten ravintolatähtiä – ja eniten aurinkotunteja. Etelään!

> Tutustu tarkemmin Baden-Württembergiin

Lähde: Saksan Matkailu
Kuvat: Shutterstock, Saksan Matkailu