Hyppää sisältöön

Sallan syksy on värikäs ja eloisa

Kesähelteistä suoraan ruskaan! Tänä vuonna kesä saapui Sallaan lopulta vain hetkeä ennen syksyä.

Tulossa Elonkorjuu, Rykimäviikko ja Ei tapahdu tapahdu mitään –viikko

Sato kypsyi vihdoin ja viimein ja sen kunniaksi juhlitaan Sallassa ensimmäistä kertaa elonkorjuuta yhteisvoimin 22.8.2015! Tällöin on Sallatunturin Tupien ympäristössä kuhinaa, kun Sallan Poropuisto pistää pihaan seikkailuradan ja B.Art collection esittelee hollantilaisia perinnepelejä ja leikkejä, joilla lopuksi kisataan myös mestaruudesta! Pihapiirissä myös kaikille avoin peräkonttikirppis. Á la carte Kielassa voit hemmoitella makuaistejasi elonkorjuu-buffassa sekä nauttia Akustisen kerhon keikasta Papana Pupin puolella.

Kesän vehreiden maisemien muuttuessa ruskan liekehtiviin sävyihin, syttyy myös kuuma polte poikaporojen sisällä, josta alkaa armoton morsmaikkujen metsästys ja haaremin haaliminen! Tavoitteena tietenkin oman suvun jatkaminen mahdollisimman laajalle. Tätä myös rykimäajaksi kutsutaan. Sallassa on huomattu etteivät porot suinkaan ole ainoita otuksia, joilla syksyisin nousee kuumat ja kiihkeät tunteet pintaan; isäntä kiertää pirttiä kuin rykimähirvas, emäntä mouruaa kuin maatiaiskissa. Poikoset pöyhistelevät kuin ukkoteeret pakkasaamuna ja tyäret on koreina kuin kosiosorsat. Tästä lemmenkipeästä rykimän aikaan pursuilevasta energiasta on saanut alkunsa myös tapahtumarikas ja aihepiiriä läheisesti käsittelevä Sallan Rykimäviikko.

Tänä syksynä Rykimäviikkoa vietetään 4.-13.9.2015 välisenä aikana. Saavatko kiihkeät tunteet sinut hämillesi? Miten niiden kanssa tulisi toimia? Eipä hätiä mitiä sillä vinkkejä oman hirvaasi tai vaatimesi lemmenkutsuihin vastaamiseen voit käydä kuuntelemassa ONNELLISEKSI-luennolla Sallan Poropuistolla.

Rytmejä rykimälle ja letkeyttä lantioliikkeelle voit ammentaa ensimmäistä kertaa Sallassa järjestettäviltä Rykimäkantreilta. Rykimäviikon Kantri ja Folk –festareilla tarjolla maamme huippumuusikoiden taidokasta musiikkia kolmen päivän ajan. Esiintymispaikkoina ovat perjantaina Poropuiston tunnelmallinen Tähtitaivaskota, lauantaina legendaarinen Keloravintola Sallatunturin rinteessä sekä sunnuntain päiväkantrit soivat Upinlammen rannalla.

Sallan Rykimäviikolla on luvassa monipuolista ohjelmaa.

Rykimäviikolla voit lähteä mukaan myös Rykimäretkelle jylhän kauniille kanjonille tai tutustua taiteeseen Antti Virkkusen taidenäyttelyssä, viihtyä paikallisen teatteriryhmän esityksessä tai laulaa hieman tuhmaa karaokea. Tarjolla kantrin, folkin ja karaoken lisäksi myös rokkia ja humppaa tunnelmallisessa Papana Pupissa Sallatunturin Tuvilla.

Lokakuussa Sallassa vaivutaan jo tunnetusti aavekaupungin tunnelmaan Ei Tapahdu Mitään -viikolla. Kaikki paikalliset katoavat metsiin kuka minkäkin perässä ja matkailijat kiertävät kylän kaukaa kauhistuneena menninkäisiltä näyttävistä kylän metsällä kävijöistä, jotka viikkojen mettäreissujen välissä kömpivät puskista poikkeamaan eväs- ja menovesi hankinnoilleen. Kuitenkin, kaiken tämän hiljaisuuden alla on kuin onkin elämää; täytyy näet mennä sinne missä ne kyläläisetkin eli erämaahan, kuuluvuusalueiden ulottumattomiin, sivistyksen ulkopuolelle! Ja koska useissa ravintoloissakin laput luukuilla, niin mikäpä sen kätevämpää kuin opetella itse loihtimaan makuaisteja hivelevä illallinen huippukokki Markus Maulavirran opissa. Arctic Aihkin kokkikurssit ja avoimet ovet lokakuussa pohjoisen Sallan erämaan syleilyssä.

Lähde: Salla
Kuvat: Matkalle Sallaan ry / kappest.de, Jouni Jaakola